Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κος Γιώργος Αμυράς, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Στην συνέντευξή του, στάθηκε στα εξής σημεία:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπήρξαν λάθη στη περίθαλψη της φάλαινας: Ολοκληρώθηκε η νεκροψία και η νεκροτομή του ζώου επί δέκα ώρες υπήρχαν εκεί επιστήμονες, έξι κτηνίατροι, τρεις βιολόγοι κι ένας περιβαλλοντολόγος οι οποίοι έκαναν την νεκροψία και το αποτέλεσμα είναι το εξής ότι το ζώο αυτό υπέφερε από μια σοβαρή χρόνια αρτηρίτιδα και πλέον από μια σοβαρή παρασίτωση των νεφρών. Να το πω απλά τα νεφρά του είχαν καταρρεύσει εδώ και καιρό και αντιμετώπιζε ένα χρόνιο πρόβλημα. Είχε να φάει πάνω από ένα μήνα δεδομένου ότι το ζώο επειδή αντιμετώπιζε αυτό το χρόνιο πρόβλημα υγείας δεν μπορούσε να μείνει κάτω στο βυθό εκεί όπου κυνηγάει τα καλαμάρια γι’ αυτό το λόγο εμφανίστηκε και στα ρηχά. Οι εξειδικευμένοι κτηνίατροι που την πρώτη κιόλας μέρα ανέλαβαν να φροντίσουν το ζώο ακολούθησαν αυστηρότατα και σε αυτό δεν δέχομαι κουβέντα, όλα τα διεθνή πρωτόκολλα και τις οδηγίες για τον εκβρασμό τέτοιων ζώων. Δυστυχώς ο Ζιφιός από την πρώτη μέρα όταν έγιναν οι πρώτες αιματολογικές εξετάσεις της φάλαινας, και τις στείλαμε σε εργαστήρια ειδικά, μας εξήγησαν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες κτηνίατροι και γιατροί ότι το ζώο από την πρώτη κλινική εικόνα και τις εξετάσεις είναι καταδικασμένο. Παρ’ όλα αυτά είχαμε πει οτι θα κανουμε οτι παίρνει από το χέρι μας, οτι ειναι δυνατόν να του δώσουμε μια ευκαιρία να ζήσει και γι’ αυτό ακλουθήσαμε φαρμακευτική αγωγή.  Επί τρεις φόρες του δόθηκε η φαρμακευτική αγωγή, είχαμε πάρει ειδικά φάρμακα που αναζητήσαμε από φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες μάλιστα δωρεάν τα χορήγησαν γιατί το πανελλήνιο όλο είχε συγκινηθεί με την φάλαινα αυτή εν πάση περιπτώσει το πρόβλημα είναι ότι το ζώο κατέληξε διότι αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα.

Αναφορικά με την εμφάνιση λύκων

Οι λύκοι επέστρεψαν στο βιότοπο τους. Τα βουνά της Αττικής ανέκαθεν και για πάρα πολλά χρόνια όχι απλώς φιλοξενούσαν ήταν το σπίτι των λύκων και των μεγάλων θηλαστικών. Ο λύκος έχει κατεβεί στην Πάρνηθα τα τελευταία 7 χρόνια ο κόσμος όμως δεν το γνωρίζει. Με ένα-δυο τέτοια περιστατικά που τις τελευταίες μέρες ήρθαν στην επιφάνεια όλοι ασχολήθηκαν με τον λύκο και είπαν «αμάν, ήρθαν οι λύκοι στα σπίτια μας», όχι, τα δικά μας τα σπίτια έχουν μπει στους βιοτόπους των λύκων. Αυτό που κάνουμε εμείς τώρα είναι να ενημερώσουμε τους κατοίκους στα σημεία όπου εμφανίζεται ο λύκος, αν έχει εμφανιστεί γιατί το τελευταίο περιστατικό δεν είναι καθόλου σίγουρο. Τι κάνουμε πρώτον, για να δούμε αν εκεί στην Πεντέλη ήταν λύκος έχουμε προχωρήσει στις διαδικασίες για να γίνει εκταφή αυτών των δυο σκύλων να ψάξουμε να δούμε αν όντως αυτα τα έφαγε λύκος. Και τα εχει φάει δεν τα εχει φάει λύκος και στην Πάρνηθα και στην Πεντέλη και στις περιοχές της Αττικής όπου γειτνιάζει η οικιστική ζώνη με περιοχές που είναι ο φυσικός βιότοπος λύκο, θα ξεκινήσουμε εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου, και των δήμων και των κάτοικων.

Αναφορικά με το αίτημα των κυνηγών να σκοτώσουν τους λύκους

Δεν υπάρχει περιπτώσει να γίνει τέτοιο πράγμα και όποιος κυνηγός πάει να κάνει κάτι τέτοιο θα του κόψουμε το χέρι.

Αναφορικά με την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων

Καταρχάς δεν είναι μόνο προβλημα της Ελλάδας η εμφάνιση αγριογούρουνων και οι υπερπληθυσμοί, σε όλη την Ευρώπη συμβαίνει αυτό τα τελευταία 20 χρόνια. Εμείς κάνουμε δυο πράγματα, το πρώτο έχουμε δώσει τη δυνατότητα και την άδεια σε συνεργεία δίωξης του αγριογούρουνου που αποτελούνται από κτηνιάτρους, από δασάρχες από κυνηγούς βάζουμε παγίδες, τα παγιδεύουμε και τα πηγαίνουμε σε πολύ πιο ορεινά μέρη και μακριά από τις κατοικημένες ζώνες. Έχουμε τόσα πολλά αγριογούρουνα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη διότι έχουμε ένα υβριδικό είδος αγριογούρουνου, δεν είναι το παλιό αγριογούρουνο αυτα γεννάμε δυο φόρες περισσότερες και σε αριθμό απογόνων και σε αριθμό γεννών. Κάνουν περισσότερες γέννες από τα συνηθισμένα άγρια αγριογούρουνα γι’ αυτό έχουμε αυτόν τον υπερπληθυσμό. Όμως η επανεμφάνιση του λύκου σε τέτοιου είδους περιοχές είναι ένα σημείο που μπορεί να μας φέρει μια ισορροπία διοτι ο λύκος κυνηγάει το αγριογούρουνο, είναι ένα από τα φυσικά του θηράματα. Άρα όταν βλέπουμε ένα λύκο ναι μεν κι εμείς θα φροντίσουμε να ενημερωθούν άπαντες και φυλλάδιο πόρτα-πόρτα θα πάμε σε σπίτια και βεβαίως διαδικτυακά θα κάνουμε εκστρατεία στους δήμους. Ο κόσμος μπορεί να κάνει δυο πολύ σημαντικα πράγματα σε σχέση με τον λύκο και τα αγριογούρουνα, να μην πετάνε αποφάγια απ’ εδώ κι απ’ εκεί στα σκουπίδια, αυτό είναι το πρώτο και βασικό.

Και η λύση δεν είναι να τους σκοτώνουμε

Όχι βέβαια, σε καμία περίπτωση. Είναι προστατευόμενα ειδή. Και σε σχέση αν μου επιτρέπετε με τα θαλάσσια θηλαστικά γιατί όλοι πραγματικά συγκινηθήκαμε με την φάλαινα που βγήκε στα ρηχά και όλοι κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να της δωσουμε μια ευκαιρία να ζήσει, αν όλοι θελουμε κάτι να κάνουμε είναι ένα πάρα πολύ απλό πράγμα, σταματήστε να πετάτε πλαστικά στην θάλασσα. Γιατι η σακούλα ειδικά μοιάζει με την μέδουσα, η μέδουσα είναι το αγαπημένο φαγητό και των δελφινιών και της χελώνας καρέτα-καρέτα,-τρώνε λοιπον τις σακουλές, φράζει το στομάχι και πεθαίνουν από πείνα, από ασιτία γιατί δεν μπορούν μετά να φάνε κάτι άλλο.

Ακούστε τη συνέντευξή του