Στην πολιτική ιστορία ανήκει πλέον η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το βράδυ της Κυριακής με την καταψήφισή της ολοκληρώθηκε η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο η Βουλή των Ελλήνων έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταψηφίζοντας την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, αλλά και την σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα, τόσο για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, όσο και για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τη διεξαγωγή του συνεδρίου του. 

Αναφορικά με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας η αποστροφή του πρωθυπουργού στη Βουλή ότι πρόκειται για «μία αμήχανη και αδιέξοδη πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση αναδεικνύει έμπρακτα το δικό του υπαρξιακό πρόβλημα», φαίνεται να απηχεί πλήρως τις στοχεύσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόταση δυσπιστίας από Τσίπρα με το βλέμμα σε συνέδριο και Ανδρουλάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό ζήτησε επίσημα εκλογές και λίγο αργότερα κατέθεσε την πρόταση στη Βουλή να άρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Προφανώς ο στόχος δεν ήταν να «ρίξει» την κυβέρνηση, αλλά να στείλει μήνυμα τόσο στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην κοινωνία ότι ο ίδιος είναι το αντίπαλο δέος του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο ηγέτης της κεντροαριστεράς στο Κοινοβούλιο. Οι λόγοι εντοπίζονται στη δημοσκοπική καθίζηση που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες μετρήσεις αλλά και στον «αέρα» που δείχνει να έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης στις ίδιες δημοσκοπήσεις.

Την ιδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρισε την ατζέντα στο εσωτερικό του κόμματός του, όπου το τελευταίο διάστημα κυριαρχούσε η γκρίνια για τις προωθούμενες αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος και κυρίως οι αντιδράσεις για την εισήγησή του για εκλογή του αρχηγού απευθείας από τη βάση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στη Βουλή με σκληρή ρητορική κατά της κυβερνητικής πολιτικής, κατηγορώντας την για μοιραία λάθη και επαναλαμβάνοντας επιτακτικά το αίτημα για εκλογές.

«Τελειώσατε όχι μόνο γιατί αποτύχατε με τεράστιο ανθρώπινο, οικονομικό, και κοινωνικό κόστος σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα που διαχειριστήκατε. Στην πανδημία, στις φωτιές, στην ακρίβεια, στον τελευταίο χιονιά, που φέρει την υπογραφή της οριστικής σας χρεοκοπίας. Αλλά κυρίως γιατί την ώρα που αποτυγχάνετε παταγωδώς σε όλα, εσείς συνεχίζετε μια άθλια επικοινωνία, συνεχίζετε με τρόπο προκλητικό να πιστεύετε ότι δεν είστε πρωθυπουργός που λογοδοτεί, αλλά πρίγκιπας που η εξουσία του ανήκει ως κληρονομικό δικαίωμα», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του δίνοντας το πολιτικό του στίγμα.

Μακριά από την πόλωση και την τοξικότητα ο Μητσοτάκης

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για απελπισμένη προσπάθεια του κ. Τσίπρα και χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας αμήχανη και αδιέξοδη, αξιοποιώντας την πρόταση μομφής ως μια ευκαιρία για την παρουσίαση των πεπραγμένων της κυβέρνησης τους τελευταίους 31 μήνες, αλλά κυρίως έδωσε τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να συγκρίνει το έργο των δύο κυβερνήσεων σε καίριους τομείς όπως η υγεία, η διπλωματία και η οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, παραμένοντας πιστός στη δέσμευσή του ότι δεν θα συμμετέχει στην πόλωση και την τοξικότητα που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε τις πτυχές του κυβερνητικού έργου, στέλνοντας στους πολίτες το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του παρά τις αντιξοότητες και τις αναποδιές των τελευταίων δυο ετών συνεχίζει να παράγει αποτέλεσμα. 

Αυτό τόνισε και στο τέλος της ομιλίας του αναφέροντας: «Η χώρα προχωρά με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση προς την επόμενη μέρα, εδραιώνοντας κάθε βήμα της προς τα εμπρός, αντλώντας δύναμη από τις όποιες καθυστερήσεις στους ρυθμούς μας. Γιατί από τη μία πλευρά η εθνική οικονομία και η κοινωνία οφείλει να συντονίζεται με τις διεθνείς τάσεις, τις πράσινες πολιτικές, τις τεχνολογίες αιχμής, αλλά πρέπει η πολιτική μας να είναι συνεπής και με τα ζητούμενα της κοινωνίας. Ενώ από την άλλη πλευρά η συλλογική πρόοδος προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα και συνέχεια στον εκσυγχρονισμό του κράτους».

Ένα άλλο αξιοσημείωτο από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήταν η παραδοχή των λαθών που έγινε στη διαχείριση της κρίσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει το μήνυμα ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα εργαστεί αποφασιστικά πάνω στη διόρθωσή τους και στον καλύτερο συντονισμό του κρατικού μηχανισμού με τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Σήμερα έχουμε το θάρρος να μπορούμε όχι μόνο να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας... Τι αφήνει λοιπόν πίσω μας αυτή η αρνητική εμπειρία; Την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ κεντρικού κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την πιο συστηματική και πιο γρήγορη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση ανάλογων κρίσεων, την αποκρυστάλλωση αυστηρών κανόνων στη λειτουργία των παραχωρησιούχων οι οποίοι διαχειρίζονται κομβικές υποδομές. Και, βέβαια, την καλύτερη συγκρότηση επιτροπών διαχείρισης κρίσης, με όλους τους συναρμόδιους στον ίδιο χώρο, οι οποίοι θα ακολουθούν και θα δρουν βάσει συλλογής πραγματικής πληροφορίας αλλά κυρίως, κύριοι Υπουργοί, βάσει προκαθορισμένων διαδικασιών».

Το μήνυμα Μητσοτάκη στο ΚΙΝΑΛ

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Κίνημα Αλλαγής τόνισε ότι θα καταγραφεί στην ιστορία η συμπόρευσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση δυσπιστίας: «Δεν θα μπορείτε, κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, να μείνετε για πολύ στον εξώστη με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας. Δυστυχώς τέτοιες συγκεκριμένες προτάσεις δεν άκουσα κατά την διάρκεια αυτών των ημερών... Θα περίμενα πάντως ότι οι διακηρύξεις σας, κ. Κατρίνη, περί αυτόνομης πορείας θα οδηγούσαν τελικά και σε μία αυτόνομη στάση. Σε έναν διαφοροποιημένο λόγο και σε μια ανάλογη ψήφο. Αντίθετα, όμως, διαπιστώνω ότι επιλέξατε να συνταχθείτε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό τελικά θα καταγραφεί στην Ιστορία. Είχατε την επιλογή να διαφοροποιηθείτε, συνταχθήκατε πλήρως με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ».