Διάχυτο είναι το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί εντός των τειχών του Κινήματος Αλλαγής, έπειτα από την αλλαγή σελίδας που σήμανε η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του χώρου. 

Συγκεκριμένα, η δημοσκοπική άνοδος που σημειώνει το κόμμα θέτει επί τάπητος νέους όρους στο πολιτικό παιχνίδι, με τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη να νιώθει την «καυτή ανάσα» της «Δημοκρατικής Παράταξης», με τα αποτελέσματα της 12ης Δεκεμβρίου να προκαλούν ντόμινο εξελίξεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η νεολαία του Κινήματος Αλλαγής έδωσε δυναμικό παρών στις εσωτερικές διεργασίες, με ουκ ολίγους φοιτητές, νέους εργαζόμενους αλλά και επαγγελματίες να στρέφουν επάνω τους τα βλέμματα, με την συμμετοχή τους αλλά και την πλουραλιστική πολιτική τους πρόταση. Επ'αφορμή αυτού, τα parapolitika.gr επικοινώνησαν με αρκετά νέα στελέχη του χώρου όπου και αποτύπωσαν μέσα από τη δική τους ματιά την ελπίδα τους για το «ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος», το αποτύπωμά του στην ελληνική κοινωνία, αλλά και το τι σηματοδοτεί ευρύτερα για τη Σοσιαλδημοκρατία η ανάκαμψή του.

Γεωργίου Αφροδίτη

Επί πτυχίω φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστημίου Κρήτης



Το μέλλον για το ΠΑΣΟΚ ήδη καταγράφεται και όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πως η πορεία του θα συνεχίσει να είναι ανοδική. Οι νέοι, μέσα από τις προσπάθειες τους, πολεμούν για ένα καλύτερο αύριο για όλη την κοινωνία, κάνοντας στην άκρη οποιοδήποτε συμφέρον (ατομικό κυρίως).

Σεβόμενοι την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά, όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ευημερία της Ελλάδος, έτσι όπως πάντα φρόντιζε και θα φροντίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Βέβαια, η νεότερη γενιά δεν θα παραμείνει στις παλιές πρακτικές πολιτικής, αλλά οι ίδιες θα αναθεωρηθούν και τα πιστεύω όσων πηγαίνουν την κοινωνία πίσω. Ο σοσιαλισμός όλο και περισσότερο ενδυναμώνεται και ποτέ δεν θα σταματήσει να υπάρχει, όσο υπάρχουν προοδευτικοί άνθρωποι.

Γεωργίου Σοφοκλής 

Eκπαιδευτικός, μέλος Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, πρώην Γραμματέας ΠΑΣΠ Παιδαγωγικού Αλεξανδρούπολης



Η προσέλευση 270.000 ανθρώπων στις κάλπες για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής αποτέλεσε μείζον πολιτικό γεγονός για τη χώρα. Δόθηκε το μήνυμα ότι μεγάλος μέρος της κοινωνίας τάσσεται κατά των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΝΔ καθώς και κατά της υπάρχουσας αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αποδεικνύεται ανίκανη να αναδείξει προβλήματα που αφορούν τους μικρομεσαίους αυτής της κοινωνίας και πολύ περισσότερο να αντιπροτείνει λύσεις.

Στο πρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής οι προοδευτικοί πολίτες βρήκαν τη διέξοδο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ως διαχρονικό κόμμα της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα είναι χρέος μας να διαμορφώσουμε και να αναδείξουμε αναγκαίες προοδευτικές προτάσεις με σαφές ιδεολογικό και κοινωνικό πρόσημο, με το βλέμμα στους μικρομεσαίους και αδύναμους της κοινωνίας, οι οποίες θα καταστούν ικανές να εκπροσωπήσουν την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Μόνο έτσι οι προοδευτικούς πολίτες θα γίνουν ένα με το κόμμα και το κόμμα θα γίνει και πάλι κίνημα αποκτώντας φωνή λαού, αντιπολιτευτική δύναμη και ρυθμιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας. Είναι στο χέρι μας και θα το πράξουμε!

Γιαννάκη Βασιλική

Δικηγόρος Αθηνών, LLM Δημοσίου Δικαίου



Αποχαιρετώντας το 2021 το πολιτικό σκηνικό της χώρας αλλάζει μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ. και την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη, ως νέου Προέδρου. Η σκυτάλη που κρατά ο νέος Πρόεδρος μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή της εξουσίας, ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, επί τη βάση των αρχών της ενότητας και του πλουραλισμού. Πέραν όμως από την ανανέωση της Προεδρίας του κόμματος είναι σημαντικό να υπάρξει ανανέωση των μελών και στελεχών αυτού, ικανά να πρεσβεύουν τις αρχές και τις θέσεις του κόμματος, σύμφωνα με τις προκλήσεις της σημερινής εποχής. Τότε, θα μπορούμε να μιλάμε για ένα «νέο ΠΑΣΟΚ» με ισχυρή πολιτική απήχηση και εμπιστοσύνη στου Έλληνες πολίτες.


Γιαννιού Ραλλού

Φοιτήτρια ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών και σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών



Στις πρόσφατες εκλογές του Κινήματος μας, καταφέραμε μέσα από σκληρό αγώνα, να υπάρξει μαζική συμμετοχή των πολιτών σε κάθε κάλπη ανά την Ελλάδα. Μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, θεωρώ αυτονόητη την ενότητα, την αυτόνομη πορεία του χώρου μας, μία συνεχή μάχη ενάντια στη συντήρηση, την διαφύλαξη της μεγάλης παρακαταθήκης που άφησε πίσω της η αείμνηστη πρόεδρος μας Φώφη Γεννηματά.

Έτσι, ως ένα από τα νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θέλω η επόμενη μέρα να βρει το ΠΑΣΟΚ πιστό στις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη, παρόν στις ανάγκες τις σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας και να έχει ως βασική συνιστώσα την αντιδεξιά πολιτική αλλά και ρητορική.

Μουτσίδης Νίκος

Μέλος του Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ, φοιτητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας



Πέρασε ένας μήνας από τη αίσια λήξη των εσωκομματικών εκλογικών διαδικασιών και στο πρόσωπο της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αποτυπώνεται μια σημαντική ευκαιρία. Ευκαιρία, το Κίνημα, να αναδείξει τον προοδευτικό του χαρακτήρα μέσα από τη ριζοσπαστική του ταυτότητα.

Ριζοσπαστικότητα στις προτάσεις, ριζοσπαστικότητα στην αξιολόγηση των πολιτικών συσχετισμών, στις συνιστώσες και στον ρόλο του Σοσιαλιστικού Κινήματος σήμερα.

Οι συγκυρίες είναι ιδανικές προκειμένου να μεταβάλλουμε ανατρεπτικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Προκειμένου να προετοιμάσουμε το έδαφος για την αναγέννηση του τόπου και την κοινωνική ανάταση, παραμένοντας κοντά στον πολίτη.

Είναι καιρός να πάρουν λόγο και ελπίδα όλες οι κοινωνικές δυνάμεις, μέσα στο ισχυρό και σύγχρονο πλαίσιο της πολιτικής μας ταυτότητας και αντζέντας.

Ήρθε η ώρα για αλλαγή κι αυτή είναι στο χέρι μας

Πανταζής Αλέξανδρος

Μηχανικός Περιβάλλοντος



Η μαζική συμμετοχή 270.706 πολιτών, στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, υποδηλώνει την επιθυμία του πληθυσμού για επαναπροσδιορισμό της κεντροαριστεράς στο πολιτικό χάρτη της χώρας. Η δημοκρατική παράταξη ενωμένη, χρειάζεται να καταθέσει ρεαλιστικές προτάσεις για καίρια ζητήματα, που αφορούν τους τομείς της οικονομίας, της υγείας, του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, του μεταναστευτικού κινήματος και τον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής μας κρίσης.

Το επιτελείο του Κινήματος Αλλαγής, στελεχώνεται τόσο από πολιτικό όσο και από επιστημονικό προσωπικό, το οποίο είναι επαρκώς καταρτισμένο να συνεισφέρει στην χάραξη πολιτικών. Με αυτονομία, προοδευτική πολιτική και πίστη στο σοσιαλδημοκρατικό ιδεώδες, η πραγματική προοδευτική παράταξη μπορεί να επάξια να ηγηθεί, όπως το έχει αποδείξει πολλάκις και στο παρελθόν.


Παπαντζίκου Zωή

Δικηγόρος Αθηνών, LL.M Αστικού και Τραπεζικού Δικαίου



Η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε σε συμμετοχή την αντίστοιχη διαδικασία το 2017.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πλέον ο εκλεγμένος πρόεδρος. Στη μάχη αυτή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, κανείς δεν περισσεύει. ‘Η μάλλον ναι, περισσεύει, η λανθασμένη και ξεπερασμένη αλαζονική νοοτροπία των ελίτ. Η επόμενη μέρα απαιτεί αέρα ανανέωσης, που δεν είναι ζήτημα ηλικιακό αλλά ιδεών και αξιών. Το νέο διακύβευμα κατά την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που βιώνουμε είναι αξιοπρέπεια και σεβασμός για όλους. Άνοιγμα στην κοινωνία με λόγο βιωματικό και εμπνευσμένο.

Ένας σύγχρονος βιωματικός λόγος, ένα κόμμα στελεχωμένο με άτομα με κοινωνικές αναφορές, εργασιακή ταυτότητα και αξίες, μια σύγχρονη πολιτική ατζέντα. Το κοινωνικό αφήγημα άλλαξε και οφείλουμε να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, ικανοί να συσπειρώσουμε όχι μόνο τους πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες αλλά και την ευρύτερη κοινωνία

Τσολάκης Χρήστος

Πολιτικός Επιστήμονας



Το Κίνημα Αλλαγής περνάει σε μια νέα εποχή, έχοντας στην πλάτη του ούριο άνεμο. Η συμμετοχή 270.000 πολιτών, απέδειξε ότι η κοινωνία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται έντονα για το κόμμα-εκφραστή της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Η επόμενη μέρα στο ΚΙΝ.ΑΛ είναι η συνέχιση της ανανέωσης, η οποία πρωτοξεκίνησε με την Φώφη Γεννηματά, η οποία ανέδειξε νέα και άξια στελέχη, και η δημιουργία προγραμματικών κυβερνητικών θέσεων για το πλήθος των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία μας. Θέσεων που θα έχουν επίκεντρο μια κοινωνία δίκαιη και πράσινη και οι οποίες θα είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων.

Η νέα εποχή είναι αυτή της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών.