«Η χώρα έχει αρνητικούς δείκτες καθώς μεταξύ άλλων- το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στα όρια του και η κυβέρνηση δηλώνει ότι τα κάνει όλα καλά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση έχει πέσει θύμα της αρχικής καλής διαχείρισης της πανδημίας.

Ερωτηθείς για εκλογές, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δε συνθήκες πανδημίας δεν είναι δυνατόν να γίνουν είπε ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο.

Παράλληλα ανέφερε πως η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές έγινε πριν από 10 με 12 ημέρες και δεν είχαμε την εικόνα που υπάρχει σήμερα.

Τέλος σημείωσε πως παραμένει το αίτημα για εκλογές.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόφιλου Ξανθόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την κριτική που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Ξανθόπουλος τοποθετήθηκε λέγοντας: «Η χώρα έχει πολύ αρνητικούς δείκτες. Έχουμε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο, το ΕΣΥ είναι στα όρια του αν δεν τα έχει ξεπεράσει, τα κρούσματα έχουν μια κραυγαλέα αύξηση τέτοια που είναι αξιοσημείωτη. Σε αυτά τα αντικειμενικά δεδομένα η κυβέρνηση δεν ψελλίζει ίχνος αυτοκριτικής και επαναλαμβάνει την μόνιμη επωδό «τα κάναμε όσο καλύτερα μπορούσαμε να γίνουν».

«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει πέσει θύμα της ίδιας της της επιτυχίας στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος. Το έχει κάνει βάση της επιχειρηματολογίας και κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα εξακολουθεί να το επαναλαμβάνει. Έχουμε πει ότι όταν φτάσει το κύμα στο πικ τότε δεν κοιτάμε μόνο να αντιμετωπίσουμε το κύμα κοιτάμε και τι δεν κάναμε προηγουμένως. Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξει αύξηση στα δρομολόγια των ΜΜΜ, δεν υπάρχει η αύξηση που ήταν αναγκαία για την αντιμετώπιση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δυο χρόνια είναι αυτή η ιστορία, θα είχε νόημα η συζήτηση περί αιφνιδιασμού τους πρώτους 6-8 μήνες. Να σας πω για τα σχολεία που επαίρεται η κα Κεραμέως ότι δεν έχουν κλείσει τμήματα. Τα τμήματα κλείνουν από το 50% +1 κρούσμα των μαθητών δηλαδή με το 40% οι μαθητές δεν μεταδίδουν; Έχουμε πει ότι με το ένα κρούσμα το τμήμα θα πρέπει να τίθεται σε αναστολή για τρεις μέρες, να γίνονται τεστ σε όλους τους μαθητές και εφόσον δεν υπάρχει το τμήμα να επαναλειτουργεί. Το σύστημα υγείας φτάνει τα όριά του κάθε φορά που ανεβαίνουν τα κρούσματα και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί και σκεφτόμαστε πλέον να λειτουργήσουμε με lockdown και οδούς διαφυγής τέτοιου τύπου, εάν προληπτικά έχουμε πάρει τα μέτρα μας ενδεχομένως να μην κρασάρει το σύστημα τόσο γρήγορα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να γίνει τώρα, απάντησε: «Το τι θα κάνουμε με τα σχολεία, το τι θα κάνουμε με τα μαγαζιά δεν είναι καταρχάς θέμα των πολιτικών. Δεύτερον έχουμε πει ότι τα μέτρα είναι μάλλον αργά και έπρεπε να ληφθούν εκ των προτέρων. Αν είχαν ληφθεί εκ των προτέρων τα μέτρα όταν ερχόταν το κύμα ενδεχομένως να μην βρισκόμασταν μπροστά σε αυτά τα διλήμματα για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και του ρεβεγιόν. Αν είχαν ανακοινωθεί μέτρα πριν τα Χριστούγεννα ενδεχομένως να μην ήταν τόσο αυστηρά».

Ερωτηθείς για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές, ανέφερε: «Μέχρι και πριν 20 μέρες λέγαμε ότι σε συνθήκες πανδημίας και μάλιστα με τη λογική της κυβέρνησης διπλές εκλογές δεν είναι σωστό να γίνουν, η κατάσταση όμως φαίνεται να είναι έκρυθμη. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο, υπάρχει και αυτή η συμπεριφορά του πρωθυπουργού ο οποίος ήρθε και με αυτό τον ιταμό τρόπο απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα ''αν έχετε μελέτη να τη φέρετε» εννοώντας για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ των διασωληνωμένων, που σημαίνει ότι υπάρχει ένα πλήγμα προσωπική αξιοπιστίας στον πρωθυπουργό άρα έχουν αλλάξει ποιοτικά οι συνθήκες''».

«Η δήλωση του κ.Τσίπρα ήταν πριν 10 με 12 μέρες, πριν 10 με 12 μέρες δεν είχαμε αυτές τις συνθήκες που έχουμε τώρα. Το αίτημα παραμένει στο τραπέζι», διευκρίνισε ο ίδιος.

ΔΗΜ: Θεωρείτε ότι αν σήμερα το έκανε δεκτό θα μπορούσαμε να πάμε σε προεκλογική εκστρατεία με τόσα κρούσματα;

«Δεν θα το έκανε σήμερα δεκτό μέσα στα Χριστούγεννα, δεν έχει συμβεί ποτέ στο διάστημα αυτό μέχρι τα μέσα Γενάρη να προκηρυχτούν εκλογές», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ.: Άρα το λέτε για να το πείτε

«Αλλάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς και τη δυναμική ο κόσμος βρίσκει μια διέξοδο και δεν είναι την γωνία περιμένοντας τον κ. Μητσοτάκη να γυρίσει από τις διακοπές του», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την ανάρτηση του κ. Πολάκη, είπε: «Εγώ υιοθετώ την άποψη των επιστημόνων που λεει ότι η αναμνηστική δόση σαφώς ενισχύσει την προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την πανδημία εάν ο κ. Πολάκης ως ιατρός έχει υπόψη του κάποιες μελέτες οι οποίες λένε ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματική κλπ δεν το ξέρω αλλά εγώ σαν πολίτης δεν μπορώ να υπεισέρχομαι στα ενδότερα των μελετών. Ακούω αυτό που λεει ο ΠΟΥ και η κοινή λογική και εμβολιάζομαι και προτρέπω τους πάντες να εμβολιαστούν. Όμως για να μην αδικήσω τον κ. Πολάκη το εντάσσει στην λογική της παράλληλης στήριξης με τα μονοκλωνικά, αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής».