Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, κος Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο.

Ο κ. Κατσαφάδος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες θρηνήσαμε αρκετά θύματα στα νερά του Αιγαίου από ανθρώπους οι οποίοι παράνομα πήγαν να εισέλθουν στα σύνορα της χώρας μας, στα σύνορα της ΕΕ, από ανθρώπους οι οποίοι ψάχνανε μια καλύτερη τύχη, από ανθρώπους οι οποίοι πέσανε θύματα των κυκλωμάτων όλων αυτών των δουλεμπόρων αλλά πέσανε και θύματα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τη γείτονα χώρα. Από ανθρώπους οι οποίοι προσπάθησαν να μετακινηθούν χωρίς τα στοιχειώδη μέσα προστασίας χωρίς ένα σωσίβιο, μέσα σε σκάφη και βάρκες οι οποίες είναι έτοιμες να βουλιάξουν από μόνες τους και αυτό βέβαια αναδεικνύει και τη μεγάλη προσφορά του Λιμενικού Σώματος. Το Λιμενικό Σώμα το οποίο βρίσκεται εκεί για να διαφυλάξει τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας είναι εκεί να το κάνει σεβόμενο όλους τους διεθνείς κανόνες και όλους τους διεθνείς νόμους της θάλασσας οι οποίοι υπάρχουν και το κάνει βάζοντας ως πρώτη του προτεραιότητα την έρευνα και τη διάσωση. Να μην χαθεί δηλαδή ούτε μια ανθρώπινη ζωή δυστυχώς όμως οι καιρικές συνθήκες και οι καταστάσεις μας οδήγησαν σε αυτά τα θλιβερά περιστατικά. Τόσο ο πρωθυπουργός, το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργειο Ναυτιλίας έχει προχωρήσει σε έντονα διαβήματα, έχει ενημερώσει την ΕΕ, τους θεσμούς ούτως ώστε να αντιληφθούν το μέγεθος της εργαλειοποιησης η οποία γίνεται από τα γείτονα χώρα ούτως ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν πολιτικές παρεμβάσεις για να χτυπήσουμε καταρχήν τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και κατ’ επέκταση να περιορίσουμε την Τουρκία στο να μην προσπαθεί να εργαλειοποιήσει όλη αυτή την κατάσταση».

Και συμπλήρωσε πως «Είναι τεράστια η προσπάθεια που κάνουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος καθημερινά, κάθε βράδυ διεξάγονται ναυμαχίες στα νησιά του Αιγαίου. Είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που προσπαθεί να παρενοχλήσει το τουρκικό λιμενικό και να ωθήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους για να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας αλλά νομίζω ότι όλος αυτός ο αποτρεπτικός σχεδιασμός που έχουμε κάνει έχει φέρει καρπούς, φαίνεται από τα νούμερα. Είναι δραματική η πτώση σε ότι έχει να κάνει με τα νούμερα για αυτούς οι οποίοι καταφέρνουν να περάσουν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα , έχουμε μια πτώση κοντά στο 90%. Όλες οι προσπάθειες από το Λιμενικό Σώμα γίνονται με βάση τους διεθνείς νόμους και έχοντας ως αγαθό την προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αυτό φαίνεται παρά τα τραγικά αυτά γεγονότα τα οποία είχαμε τις τελευταίες μέρες φαίνεται από τον αριθμό των θυμάτων οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου ο οποίος είναι απειροελάχιστος σε σχέση με τα θύματα τα οποία δυστυχώς έχουν πνιγεί στην υπόλοιπη Μεσόγειο στην προσπάθεια τους να περάσουν παράνομα στην ΕΕ. Αυτό αναδεικνύει ποια είναι η άμεση προτεραιότητα του Λιμενικού και πόσο καλά εκπαιδευμένα είναι τα στελέχη μας αι πόσο καλό είναι το σχέδιο το οποίο εφαρμόζουμε και λειτουργούμε. Άλλος ένας δείκτης που πιστοποιεί το πόσο καλή δουλειά γίνεται είναι ότι είναι δεκάδες οι επισκέψεις τις οποίες έχουμε από εκπροσώπους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, από υπουργούς άλλων χωρών οι οποίοι έρχονται για να δουν, να μας συγχαρούν και να μπορέσουν να πάρουν τεχνογνωσία από το Λιμενικό Σώμα σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις τις οποίες κάνει».

Εν συνεχεία, πρόσθεσε ότι «Καθημερινά και κάθε βράδυ διεξάγονται ναυμαχίες και το Λιμενικό σε όλη αυτή την προσπάθεια έχει περάσει πολύ πάνω από τον πήχη τον οποίο είχαμε βάλει, βέβαια όλη αυτή η προσπάθεια συνδυάζεται και ενισχύεται από ένα γενναίο πρόγραμμα εκσυγχρονιστικό το οποίο έχουμε κάνει. Έχουμε προσθέσει στη δύναμη του Λιμενικού πάρα πολλά σκάφη, συνεχώς αναβαθμίζουμε τις επιχειρησιακές ικανότητες, το απαιτούν οι καιροί. Έχουμε ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό σχέδιο, ήδη έχει εξοπλιστεί το Λιμενικό με αρκετά σκάφη πλέον είναι ανταγωνιστικό απέναντι στη γείτονα χώρα η οποία είχε ενισχύσει πάρα πολύ το Λιμενικό Σώμα της και την ακτοφυλακή της. Να ξέρετε ότι γίνεται μια γενναία προσπάθεια τόσο σε μέσα, ακόμα και εναέρια και πλωτά μέσα και σε έμψυχο δυναμικό. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε το Λιμενικό σώμα με στελέχη γιατί είναι ένα Σώμα το οποίο ήταν υποστελεχωμένο. Φανταστείτε ότι αυξήσαμε στις 9.500 τις οργανικές θέσεις και είναι 7.500 αυτοί που υπηρετούν στο Λιμενικό σώμα και από τους 7.500 το 30% περίπου είναι στο ανατολικό Αιγαίο για να φυλάει τα σύνορα».

Αναφορικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ο κ. Κατσαφάδος είπε ότι «Προφανώς και ο κ. Τσαβούσογλου αλλά και όλη αυτή η διπλωματική στρατηγική την οποία έχει η Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα έχει βρεθεί σε αδιέξοδο. Εμείς αυτό το οποίο κάνουμε είναι να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα ασφαλείας ,να ενισχύουμε τη χώρα στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα, να αυξάνουμε και να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας ούτως ώστε να είμαστε θωρακισμένοι για παν ενδεχόμενο. Δεν είμαστε πολεμοχαρής χώρα, δεν έχουμε επεκτατικές βλέψεις αλλά δεν θα αφήσουμε ούτε σπιθαμή του εδάφους μας θα υπερασπιστούμε όλα τα δικαιώματα τα οποία έχουμε κατακτήσει με κόπο και αίμα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι γείτονες μας και θα πρέπει να αλλάξουν ρητορική και στρατηγική, η ένταση δεν βοηθάει κανέναν. Αυτό όμως το οποίο είμαι σίγουρος ότι έχουν καταλάβει είναι ότι έχουν απέναντί τους ένα λαό και μια κυβέρνηση η οποία δεν θα υποχωρήσει σπιθαμή απέναντι στα δικαιώματά της».