Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νέου κρατικού προϋπολογισμού. Ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, ξεκαθάρισε σε έντονο ύφος ότι «δεν δεχόμαστε τετελεσμένα και απειλές».

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, «η τακτική ότι πρώτα παρανομώ και ύστερα διαπραγματεύομαι την παρανομία μου έναντι νόμιμου δικαιώματος του άλλου, έλαβε τέλος και αυτά ισχύουν στο ακέραιο και για την Κύπρο και για το Κυπριακό».

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η Τουρκία στην προσπάθειά της να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της στην περιοχή, την Ευρώπη και τη Δύση, θα βρίσκει μπροστά της όχι εμάς, αλλά τις ίδιες της τις παρανομίες.

Αφού τόνισε ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή πορείας της Τουρκίας, ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν θέλει την Τουρκία γείτονα παρία, αλλά εταίρο στην πρόοδο και την ευημερία».

Καταλήγοντας, ο υπουργός κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στοιχηθούν, με κοινό παρανομαστή τη λογική, με νεότητα και ομοψυχία- όπως είπε- σε αυτά που αποτελούν την ισχυρή εθνική ασπίδα.