Νέα μέτρα ανακούφισης από τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου αναμένεται να ανακοινώσει το Σάββατο από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής, προανήγγειλε νέα μέτρα ανακούφισης για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, δηλώνοντας πως θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις το Σάββατο, κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό.

 "Η κυβέρνηση θα προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο ενώ θα υπάρξει και θετική πρόνοια για τους αγρότες. Περισσότερες ανακοινώσεις θα κάνω στη συζήτηση του προϋπολογισμού το Σάββατο" είπε.

 Σύμφωνα με τις σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου η επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο θα αυξηθεί οριζόντια για όλους τους καταναλωτές. Όσον αφορά στο ποσό το επικρατέστερο σενάριο είναι η επιδότηση να αυξηθεί από τα 130 στα 150 ευρώ /μεγαβατώρα. Καθώς ισχύει πλαφόν στην επιδότηση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, το ποσό της μηνιαίας επιδότησης θα κινηθεί λίγο κάτω από τα 50 ευρώ το μήνα, μεταξύ 46 και 49 ευρώ.

  

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και το Νοέμβριο αλλά και σύμφωνα με τις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης για τον Δεκέμβριο, το ύψος της επιδότησης ήταν στα 39 ευρώ/μήνα. Το ποσό αυτό κάλυπτε τις αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έως και 220 ευρώ /μεγαβατώρα. Καθώς όμως οι τιμές του ρεύματος έχουν εκτροχιαστεί και βρίσκονται πολύ πάνω, για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση του ποσού της επιδότησης για τον μήνα που τρέχει. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι για σήμερα η μέση τιμή της χονδρικής του ρεύματος έχει εκτιναχθεί στα 328,46 ευρώ η μεγαβατώρα.

 Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις ακόμη δεν έχουν κλειδώσει καθώς θα πρέπει να εξεταστεί εάν τα κονδύλια που προέρχονται από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που χρηματοδοτούν το μέτρο της επιδότησης, επαρκούν για να καλύψουν και τη νέα αύξηση που μελετάται.

Μητσοτάκης: Κέρδος η κάθε εβδομάδα απέναντι στην Όμικρον

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ανησυχητικά στοιχεία για την εξάπλωση της Όμικρον στην Ευρώπη ζητώντας επί της ουσίας από τους ομολόγους του να μπουν στη γραμμή της Ελλάδας για αυστηρούς ελέγχους στα ταξίδια ενόψει εορτών.

 «Αν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, όπως πρόσθετο testing που θα εφαρμοστεί στην χριστουγεννιάτικη περίοδο και να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Είναι μια μάχη ενάντια στον χρόνο, αλλά κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν μας χτυπήσει η Όμικρον, είναι κέρδος, γιατί θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό που θα ενισχυθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 Πρόταση Μητσοτάκη

 Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη συζήτηση για την ενέργεια, που έγινε στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στη χρησιμότητα της εργαλειοθήκης της Κομισιόν και στα μέτρα που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο.


Τόνισε, ωστόσο, ότι απαιτείται πιο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και ότι έχει μεγάλη σημασία η ασφάλεια εφοδιασμού.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου.

Ενόψει, μάλιστα, του αποψινού δείπνου των ηγετών της Eυρωζώνης, όπου θα παρίσταται και η Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συζήτηση για την ενέργεια συνδέεται με τη συζήτηση για τον πληθωρισμό και πρέπει να γίνει.

 

Ψάχνουν «βηματισμό» για τα φάρμακα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ψάχνουν πλέον κοινό βηματισμό και την προμήθεια των φαρμάκων κατά του κοροναϊού, χωρίς ωστόσο να θέλουν να βάλουν σε κίνδυνο το βασικό στοίχημα της επέκτασης και ενίσχυσης του εμβολιασμού.

 Τα στοιχεία των τελευταίων ωρών σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης έχουν σημάνει νέο συναγερμό στις Βρυξέλλες, ενόψει της εορταστικής περιόδου και της αύξησης της κινητικότητας των ταξιδιών.

 Στην Βρετανία είχαν 77.741 κρούσματα, 164 έχασαν την ζωή τους. Στην Γερμανία τα κρούσματα έφτασαν τα 56.902 κρούσματα, 522 άνθρωποι πέθαναν, ενώ στη Γαλλία στα 65.713 νέα κρούσματα οι νεκροί έφτασαν τους 151.

 Στην Ιταλία υπήρξαν 23.190 κρούσματα και 129 άνθρωποι πέθαναν, ενώ στην Ισπανία όπου η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνά το 80% του πληθυσμού είχαμε 27.140 κρούσματα και 77 νεκρούς.

 «Με την αυξανομένη μετάδοση του ιού που βλέπουμε σε πολλές χώρες αυτή την στιγμή, είναι κατανοητό ότι οι κυβερνήσεις θα πάρουν περισσότερα μέτρα» τόνισε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.

 Το παράδειγμα της Ελλάδας αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες με μέτρα που θα αφορούν εκτεταμένα τεστ στις πύλες εισόδου και τα αεροδρόμια.