Στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας επεκτείνεται η νέα φάση της συνεργασίας της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες – έναν τομέα στον οποίο ήδη υπάρχουν επί μακρόν σχέσεις στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο πλέον θα εμβαθυνθούν, προς αμοιβαίο όφελος. Μετά την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μια σειρά από άλλους τομείς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισκέπτεται την μέσα στην εβδομάδα την Ουάσινγκτον για υψηλόβαθμες επαφές με στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν. Για τον σκοπό αυτόν συναντήθηκε εξάλλου στο υπουργείο και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Μετά την πολύ πετυχημένη, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, διεξαγωγή του τρίτου στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, στόχος της επίσκεψης είναι η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, η περαιτέρω ανάπτυξή της για τη διασφάλιση των συνόρων μας και η κοινή, αποτελεσματική δράση ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Οι δύο πλευρές τόνισαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, του κυβερνοεγκλήματος και των πολύπλοκων οικονομικών εγκλημάτων


Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην αμερικανική πρωτεύουσα και εν συνεχεία στη Νέα Υόρκη, ο κ. Θεοδωρικάκος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, αλλά και με άλλους αξιωματούχους στους τομείς της δικαιοσύνης και της ασφάλειας. Ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο πρώτος ισπανόφωνος που αναλαμβάνει αυτό το χαρτοφυλάκιο στην ιστορία των ΗΠΑ, έχει σημαντική εμπειρία στον τομέα, αφού έχει υπηρετήσει σε θέσεις-κλειδιά στο ίδιο υπουργείο καθ’ όλη τη διάρκεια της οκταετούς διακυβέρνησης Ομπάμα. Το καλοκαίρι του 2014, μάλιστα, είχε επισκεφθεί την Αθήνα, όπου είχε συναντηθεί με τους τότε ομολόγους του από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1_2

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα έχει επίσης επαφές με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων στην ελληνική πρεσβεία και στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι εις μνήμη των Ελληνοαμερικανών πεσόντων. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Θεοδωρικάκου στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Δέσμευση να συνεχίσουν τη στενή διμερή συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

Πέραν τούτων, ήδη στον τρίτο γύρο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ουάσινγκτον η επιβολή του νόμου και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κυριάρχησαν σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις. Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόνισαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τη στενή διμερή συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, του κυβερνοεγκλήματος, των πολύπλοκων οικονομικών εγκλημάτων, της παράνομης χρήσης κρυπτονομισμάτων, της κακόβουλης επιρροής και της τρομοκρατίας. Παράλληλα, οι δύο κυβερνήσεις επαναδιατύπωσαν το κοινό τους ενδιαφέρον για τη συνέχιση της κατάρτισης στον τομέα επιβολής του νόμου, ώστε να διευκολύνονται τα αιτήματα αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και οι εκδόσεις, καθώς και η ενίσχυση αστυνομικών επιχειρήσεων που σχετίζονται με ποινικές έρευνες και πρωτοβουλιών που στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό, την τεχνολογία αναβάθμισης και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας.

2_3

Κοινό ενδιαφέρον για συνέχιση της εκπαίδευσης του προσωπικού των Αρχών

Η Ελλάδα προβάλλει στους Αμερικανούς συνομιλητές τις πρόσφατες προσπάθειές της να ενισχύσει τις υποδομές ασφαλείας και επιτήρησης των συνόρων της, που συνέβαλαν στην ανάσχεση των ροών του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράτυπης μετανάστευσης.

3_3

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα τόνισαν επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στον τομέα της επιβολής του νόμου και σε προγράμματα συνοριακής ασφάλειας. Η χώρα μας, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου, έχει ανακοινώσει την εφαρμογή σημαντικών τροποποιήσεων στην ελληνική νομοθεσία σε ζητήματα πρόληψης της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού. Εκφράζεται επίσης το κοινό ενδιαφέρον για συνέχιση της εκπαίδευσης του προσωπικού των Αρχών επιβολής του νόμου και σχετικών πρωτοβουλιών στον τομέα της ασφάλειας.

4_2

Περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας
στον τομέα της ασφάλειας με τη Βουλγαρία

Οι διεθνείς συνεργασίες που αναπτύσσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εντείνονται παράλληλα και στη «γειτονιά» μας: Ο κ. Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε προ ημερών τη Σόφια μετά από επίσημη πρόσκληση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών, Μπόικο Ράσκοφ, με τον οποίο συμφώνησαν στην περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μέσω ενισχυμένης ανταλλαγής πληροφοριών, κοινής δράσης κατά όλων των μορφών διασυνοριακού εγκλήματος και της διεθνούς τρομοκρατίας, ιδίως στην επονομαζόμενη «Βαλκανική Οδό». Επίσης, συζήτησαν θέματα συνεκπαίδευσης αστυνομικών και τις κοινές ενέργειες που αναλαμβάνουν οι δύο χώρες για την προστασία των συνόρων, που αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Οι δύο υπουργοί, τέλος, τόνισαν ότι Ελλάδα και Βουλγαρία θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων λαθρεμπορίας μεταναστών και την πρόληψη των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα.

5_2