Ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ των κομμάτων της αντιπολίτευσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά τον θεσμό των λαϊκών αγορών.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο υπον των λαϊκών αγορών, και μάλιστα στην κρίσιμη συγκυρία της έκρηξης ακρίβειας στα βασικά αγαθά. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στη Βουλή,  επισήμανε ότι «ο κάθε βουλευτής πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι του νομοσχεδίου που επιδιώκει να εξοβελίσει τους παραγωγούς από τις λαϊκές αγορές για χάρη των μεσαζόντων».

Ο  υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «το νομοσχέδιο θα καταπολεμήσει την ακρίβεια», στο μέτρο που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο ένα νομοσχέδιο για ένα φαινόμενο με διεθνείς διαστάσεις. 

Βελόπουλος: Σε λάθος στιγμή έρχεται το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

«Ένα νομοσχέδιο λάθος που έρχεται στη λάθος στιγμή» ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή ο επικεφαλής της ΕΛΛ ΛΎΣΗΣ Κυριάκος Βελόπουλος κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείο Ανάπτυξης που αφορά στην «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

«Έχουμε ενεργειακή κρίση, έχουμε άνοδο τιμών και εσείς χωρίς σχέδιο και πρόβλεψη φέρνετε ένα ν/σ το οποίο αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί καινούργια, γιατί έχει την αγγλοσαξωνική λογική του ''διαίρει και βασίλευε''» τόνισε και συνέχισε πως «Όλα αυτά τα χρόνια η ελληνική οικονομία βασίστηκε στο μικρό μαγαζί, στην μικρή επιχείρηση και τώρα για να εξυπηρετηθούν τα σούπερ μάρκετ έχουν κλείσει φούρνοι, έχουν κλείσει μανάβικα, ψαράδικα, κρεοπωλεία. Και δώσατε εσείς την άδεια γι’ αυτό», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πρότεινε μεταξύ άλλων για τις λαϊκές αγορές στην κυβέρνηση, «να αντιγράψει μια επιτυχημένη συνταγή και να σταματήσει να κάνει copy paste αυτά που προτείνουν οι ολιγάρχες. Στην Ευρώπη υπάρχει διαχωρισμός εμπόρων – παραγωγών, γιατί ο παραγωγός είναι αυτός που κάνει όλη τη δουλειά, αυτός θα σπείρει, θα θερίσει, θα ποτίσει, θα θειαφίσει, ενώ ο έμπορος είναι αεριτζής που απλώς ανεβάζει την τιμή των προϊόντων. Στην συνέχεια πρότεινε την στήριξη των παραγωγών στις λαϊκές αγορές και όχι τους μεσάζοντες που εκβιάζουν τους παραγωγούς και ανεβάζουν τις τιμές για να εξασφαλίσουν το δικό τους κέρδος όπως επίσης να δημιουργηθεί επιτέλους μία τράπεζα σπόρων. Το έχουμε προτείνει πολλές φορές αλλά δεν μας ακούτε».