Με δύο σηµαντικές κινήσεις, οι οποίες αφορούν δύο ιδιαίτερα ταλαιπωρηµένες και βασανισµένες γυναίκες εξαιτίας ειδεχθών εγκληµατικών ενεργειών εις βάρος τους, ο Θάνος Πλεύρης έβαλε τη «σφραγίδα» της ευαισθησίας, της ανθρωπιάς και της κοινωνικής αλληλεγγύης στην πολιτική του αµέσως µετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στο τιµόνι του υπουργείου Υγείας.

Η επικοινωνία με τη μητέρα της Μυρτούς

Η Μυρτώ ήταν ηλικίας 15 ετών όταν είχε πάει µε την οικογένειά της στην Πάρο για διακοπές. Στις 22 Ιουλίου 2012 έφυγε µόνη της για µια βόλτα στην παραλία του νησιού. Εκεί κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον 21χρονο λαθρομετανάστη, ο οποίος, στη συνέχεια, την άφησε ηµίγυµνη, βαριά χτυπηµένη και σε κωµατώδη κατάσταση στα βράχια της παραλίας.

Τα βαριά τραύµατα που της προκάλεσε άφησαν τη Μυρτώ µε χρόνια αναπηρία. Το µαρτύριό της είχε προκαλέσει, τότε, σοκ στο πανελλήνιο και προκαλεί, ακόµα και σήµερα, το ειλικρινές ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας.

myrto

Λιγότερο από δέκα χρόνια µετά, τα λόγια της µητέρας της Μυρτούς, Μαίρης Κοτρώτσου, συγκλονίζουν: «Περισσότερο µε απασχολεί που δεν έχει βρεθεί τι είναι αυτό που την ταλαιπωρεί. Γιατί δεν είναι ένα και δύο µικρά πράγµατα, είναι διάφορα µικρά, που µαζεύονται και της δηµιουργούν σπαστικότητα και ένταση», δήλωσε πρόσφατα στον τηλεοπτικό σταθµό Mega. Μεταξύ των προτεραιοτήτων του νέου υπουργού Υγείας ήταν να έρθει σε άµεση τηλεφωνική επικοινωνία µε τη µητέρα της Μυρτούς. Γι’ αυτή την επικοινωνία του ενηµέρωσε την περασµένη εβδοµάδα τη Βουλή.

Πλεύρης στα «Π»: «Η ΠΡΟΘΕΣΗ µου είναι, ως υπουργός Υγείας, να σταθώ δίπλα στα θύµατα απεχθών εγκληµατικών ενεργειών. Το υπουργείο Υγείας θα στηρίξει τα θύµατα αυτά, στην ουσία βρίσκοντας λύσεις στα προβλήµατά τους. Στην περίπτωση της Μυρτούς, ήδη ενηµερώθηκα εκτενώς για τις δυσκολίες µετάβασης σε εξειδικευµένη κλινική στη Γερµανία και άµεσα θα δροµολογηθούν εξελίξεις, ώστε το ίδιο το υπουργείο να ζητήσει αυτή τη µετάβαση. Για την Ιωάννα, µετά την επικοινωνία µου µε τον συνάδελφο δικηγόρο και την ενηµέρωσή µου για διάφορα θέµατα που χρήζουν επίλυσης, αναµένουµε το κατάλληλο χρονικό σηµείο για να δροµολογηθούν. Η Πολιτεία οφείλει έµπρακτα να βρίσκεται δίπλα σε αυτά τα θύµατα».


Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι έχει µιλήσει µε τη Μαίρη Κοτρώτσου σχετικά µε τη µετάβαση της Μυρτούς στη Γερµανία και τόνισε χαρακτηριστικά: «Ως υπουργός και ως άνθρωπος βρίσκοµαι απόλυτα δίπλα στη Μυρτώ, προκειµένου να λυθούν όλες οι διαδικασίες, που δεν αφορούν την ελληνική πλευρά, αλλά µπορεί η ελληνική πλευρά να συµβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, προκειµένου η Μυρτώ να έχει την καλύτερη δυνατή θεραπεία. Επιτέλους, το κορίτσι, που ταλαιπωρήθηκε τόσο πολύ από µια εγκληµατική ενέργεια, να µπορέσει να αισθανθεί ότι η Πολιτεία είναι απόλυτα δίπλα της. Θα προσπαθήσω, κατά το δυνατόν και στις αρµοδιότητες που µου αναλογούν, να λύσω τα θέµατα που θα µου θέσει η οικογένεια».

Η συνάντηση με την Ιωάννα και η υπόσχεση 

Μια άνευ προηγουµένου όσο και απρόκλητη επίθεση µε βιτριόλι από µια άγνωστη γυναίκα δέχτηκε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, τον Μάιο του 2020, στην Καλλιθέα. Οι γιατροί είπαν τότε ότι εκείνη η επίθεση θα µπορούσε ακόµα και να έχει σκοτώσει την Ιωάννα… Η υπόθεση βρίσκεται, αυτό το χρονικό διάστηµα, στο ακροατήριο. Πριν από δύο εβδοµάδες, ο δικηγόρος της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρας, µετέφερε τηλεφωνικώς στον κ. Πλεύρη την επιθυµία της νέας γυναίκας να συναντήσει τον νέο υπουργό Υγείας, καθώς η ίδια είχε πληροφορηθεί το ενδιαφέρον που είχε ήδη εκδηλώσει ο κ. Πλεύρης για την ασύλληπτη περιπέτειά της.

Η συνάντηση πραγµατοποιήθηκε την περασµένη Τετάρτη στο δικηγορικό γραφείο του κ. Λύτρα. Εκεί ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε, µεταξύ άλλων, την Ιωάννα ότι ο ίδιος και το υπουργείο Υγείας θα είναι στο πλευρό της για όποιο θέµα της αρµοδιότητάς του εκείνη νοµίζει ότι θα µπορούσε να διευθετηθεί ταχύτερα, καθώς η Ιωάννα, πέραν της διαδικασίας της δίκης, έχει να αγωνιστεί επίσης για την αποκατάσταση της βαρέως πληγείσας υγείας της.

Η Ιωάννα νοσηλεύτηκε από τον Μάιο έως τις 12 Αυγούστου 2020 στο νοσοκοµείο της Ελευσίνας «Θριάσιο», ενώ είχε χαρακτηρίσει τότε το εξιτήριό της ως «µια πρώτη νίκη».