«Είναι ένα περίεργο κράµα µοντέρνου τεχνοκράτη, στα πρότυπα του γενικότερου προφίλ της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κι ενός ανθρώπου µε βαθείς συναισθηµατικούς δεσµούς µε το κόµµα, όσο ελάχιστοι από εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραµµή», λένε στελέχη της Ν.∆. σχολιάζοντας τον Γιάννη Μπρατάκο.

678
Βλέπετε, ο νέος πρόεδρος του ΕΒΕΑ ουσιαστικά γεννήθηκε µε το «DNA» της «γαλάζιας» παράταξης, αφού ο πατέρας του, Αγγελος Μπρατάκος, υπήρξε µια από τις πιο γνωστές φυσιογνωµίες της Ν.∆. στα σκληρά πολιτικά χρόνια της δεκαετίας του ’80 και του ’90, έχοντας διατελέσει υφυπουργός Εσωτερικών της διακυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Φαντάσου τώρα, σε µια περίοδο όπου η πολιτική ήταν ακόµη ψηλά στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, να έχει ένας έφηβος, όπως ήµουν εγώ τότε, άµεση επαφή µε όλες τις προσωπικότητες εκείνης της εποχής», συνηθίζει να διηγείται ο ίδιος σε στελέχη του κυβερνώντος κόµµατος µε τα οποία βρίσκεται πιο κοντά. «Πριν η Ν.∆. γίνει κυβέρνηση το ’90, όταν ο πατέρας µου ήταν τότε διευθυντής του κόµµατος, να τηλεφωνεί στο σπίτι µας ο αείµνηστος Μητσοτάκης µέσω µιας τριψήφιας γραµµής για να τον αναζητήσει. Κάποιες φορές, αν ο πατέρας µου βρισκόταν κάπου αλλού, τύχαινε να απαντώ εγώ στο τηλέφωνο, έφηβος ακόµη, και να ακούω εκείνη την χαρακτηριστική φωνή να µε ρωτάει: “Είναι ο Αγγελος αυτού;”.

«Καταλαβαίνετε τι ισχυρή εικόνα είναι αυτή για ένα παιδί 16-17 χρόνων», θυµάται ο ίδιος, όταν τον ρωτούν για τις µνήµες του από την περίοδο αυτή, αλλά και για τις διαχρονικές σχέσεις της οικογένειάς του µε τους Μητσοτάκηδες. Παράλληλα, ο Αγγελος Μπρατάκος, που έφυγε από τη ζωή τον περασµένο Αύγουστο, διατηρούσε ισχυρή φιλία µε πρόσωπα όπως ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Κώστας Γιατράκος και ο Χάρης Καρατζάς. Μάλιστα, θεωρείτο ως ένας από τους καλύτερα γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία και την ιστορία της Κεντροδεξιάς παράταξης, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι είναι ο συγγραφέας της πληρέστερης έκδοσης που κυκλοφόρησε ποτέ για τα γεγονότα που σηµάδεψαν το παρελθόν του σηµερινού κυβερνώντος κόµµατος.

Σπούδασε Παραγωγή και Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στην Πολιτική Οικονομία στο London School of Economics and Political Science και ηγείται μιας απολύτως επιτυχημένη εταιρείας Πληροφορικής


Στον πυρήνα

Επειτα απ’ όλα αυτά, αντιλαµβάνεται κανείς για ποιον λόγο ο Γιάννης Μπρατάκος ήταν µεταξύ του πρώτου πυρήνα των ανθρώπων που βρέθηκαν δίπλα στον πρωθυπουργό από την πρώτη στιγµή της εµπλοκής του στην ενεργό πολιτική, το 2004, µέσω της καθόδου του στη Β’ Αθηνών, όπου, εκτός των άλλων, εκλεγόταν και ο Αγγελος Μπρατάκος. Ηταν το χρονικό σηµείο στο οποίο η µεταξύ τους σχέση και επικοινωνία υπερέβη το στάδιο των κοινών πολιτικών, φιλικών και οικογενειακών αναφορών και έγινε πολύ πιο άµεση. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος του ΕΒΕΑ, σε αντίθεση µε τα µονοπάτια που ακολούθησε ο πατέρας του, προσδιόρισε την ανάµειξή του στα κοινά µε έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν της µάχης του σταυρού, βάζοντας στο επίκεντρο την πορεία του στον επαγγελµατικό του χώρο. Αποφοιτώντας από δηµόσιο Λύκειο της Νέας Σµύρνης, ο Γιάννης Μπρατάκος σπούδασε Παραγωγή και ∆ιοίκηση και έκανε µεταπτυχιακά στην Πολιτική Οικονοµία στο London School of Economics and Political Science. Μέχρι και σήµερα διοικεί µια απολύτως επιτυχηµένη εταιρεία Πληροφορικής, τοµέα στον οποίο έχει ιδιαίτερα ισχυρό στίγµα. Η παράµετρος των επαγγελµατικών του περγαµηνών ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός στις αρχές του 2019 του ζήτησε να αναλάβει επικεφαλής της Γραµµατείας Παραγωγικών Τοµέων και µετά την εκλογική νίκη του Ιουλίου του ίδιου έτους, σε ένα περίεργο παιχνίδι της ζωής, ανέλαβε τη γενική διεύθυνση του κόµµατος, θέση που µερικές δεκαετίες πίσω είχε αναλάβει ο πατέρας του.

Μέλος από το 2006

Αυτό, όµως, που πάντα τον γοήτευε και τον ενδιέφερε περισσότερο, µε τη σύµφωνη φυσικά γνώµη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν η προοπτική του ΕΒΕΑ, στο οποίο εκλέγεται µέλος από το 2006, ενώ το 2017 κατέλαβε τη θέση του Β’ αντιπροέδρου. «Ήταν απολύτως στοχοπροσηλωµένος για το ΕΒΕΑ», επισηµαίνουν καθηµερινοί συνοµιλητές του. Ο στόχος αυτός επετεύχθη πριν από λίγο καιρό στις αρχαιρεσίες του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου που έλαβαν χώρα µετά τον αδόκητο θάνατο του Κωνσταντίνου Μίχαλου και πλέον ο διάδοχός του καλείται να «τρέξει» έναν Μαραθώνιο, όπως ο Γύρος της Αθήνας, στον οποίο τερµάτισε πριν από µερικά χρόνια, µια και, πέραν των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του, λατρεύει κυριολεκτικά τα σπορ.

Όπως, µάλιστα, διαµηνύει ο ίδιος, έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα και ενόψει των σχετικών προκλήσεων του αµέσως επόµενου διαστήµατος, αντιλαµβάνεται πρώτος την ανάγκη να δοθεί ισχυρό στίγµα από τον ΕΒΕΑ και προς αυτή την κατεύθυνση, παράλληλα βεβαίως µε την προώθηση του γενικότερου σχεδιασµού του. Αξίζει να σηµειωθεί ότι, εκτός του πρωθυπουργού, που γνώριζε από την πρώτη στιγµή την επιθυµία του να προχωρήσει ένα βήµα παραπέρα στο πεδίο της δραστηριοποίησής του στο Επιµελητήριο, άµεσος συµπαραστάτης του ήταν ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, µε τον οποίο συνεργάζονταν άµεσα αυτήν τη διετία και πλέον τους συνδέει µια στενή και ειλικρινής φιλία.

Τον καµβά της ζωής του, όµως, χρωµατίζει από το 1995 και µετά, οπότε χρονολογείται η γνωριµία τους, η σύζυγός του, Ελένη, µε την οποία παντρεύτηκαν το 2000 και απέκτησαν δύο παιδιά. Τον 15χρονο Αγγελο και τον 9χρονο Αλέξανδρο. Η ίδια είναι ζωγράφος και, όπως λέει ο ίδιος στο φιλικό του περιβάλλον, οι πινελιές της στη ζωή της οικογένειας κρατούν ισορροπίες µε φόντο τη δύσκολη καθηµερινότητά του....