«Η Ελλάδα αλλάζει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ και ήχησε σαν λάκτισμα όχι μόνο για τον αγώνα μετασχηματισμού της χώρας μετά την πανδημία, αλλά και για την εκλογική εσωκομματική κούρσα της Ν.Δ.

Ανακοινώθηκε, πλέον, ότι στις 24 Οκτωβρίου τα μέλη της έχουν διαδικτυακό ραντεβού στην κάλπη για την ανάδειξη των νέων προέδρων και συμβουλίων στις κομματικές οργανώσεις, καθώς και των 1.000 μελών που θα συμμετάσχουν στο 14ο Συνέδριο τον Δεκέμβριο. «Το καινούργιο είναι ήδη εδώ», δηλώνουν με έμφαση τα «γαλάζια» στελέχη, καθώς η «Ψηφιακή Άνοιξη» του gov.gr μεταβάλλει το τοπίο και στις εσωτερικές τους διαδικασίες.

Οι εκλογές για την ανάδειξη της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. σε κάθε εκλογική περιφέρεια της χώρας και των δημοτικών επιτροπών του κόμματος θα γίνονταν τον Μάιο του 2020. Ο κοροναϊός, όμως, είχε άλλα σχέδια.

«Λίφτινγκ» στις Γραμματείες

Δεν ετέθη, ωστόσο, φρένο στην κομματική ανανέωση: λίφτινγκ στις Γραμματείες, άνοιγμα σε νέες κοινωνικές ομάδες, εθελοντικές δράσεις και ψηφιακά τραπέζια διαλόγου έφεραν φρέσκο αέρα στην Πειραιώς.

Για να ακολουθήσουν, αμέσως μετά τον μαζικό εμβολιασμό, οι πρόσφατες περιοδείες των στελεχών της Ν.Δ. σε όλη την Ελλάδα. Στόχος, η προθέρμανση των μελών για το εσωκομματικό εκλογικό ματς του Οκτωβρίου και η ένταξη στην ομάδα όλο και περισσότερων νέων στελεχών και μελών.

Εξοικειωμένοι, πλέον, οι περισσότεροι Έλληνες με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, θα μπορούν να συμμετάσχουν στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία από το σπίτι τους, με ένα κλικ στο πληκτρολόγιό τους, όπου και αν βρίσκονται.

Η ψηφιακή κάλπη θα είναι προσβάσιμη σε όλους, αρκεί να το θελήσουν και, βέβαια, να το δηλώσουν στον ιστότοπο της Ν.Δ. μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, τελευταία ημέρα για την εγγραφή νέων μελών ή την ανανέωση της κομματικής κάρτας μέλους πριν από τις εκλογές.

Ταυτόχρονα, τα μέλη θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.

Για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά, θα υπάρχει η λύση να συμμετάσχουν με τον παραδοσιακό τρόπο στις κατά τόπους οργανώσεις και πάντα με την τήρηση των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ένα είναι, όμως, σίγουρο: ότι θα αποφευχθεί ο συνωστισμός προηγούμενων ετών, όπως άλλωστε απαιτεί και η συγκυρία της πανδημίας.

Προηγμένα συστήματα

Η χρήση της ψηφιακής κάλπης έχει και ένα άλλο αδιαμφισβήτητα θετικό πρόσημο που προοικονομήθηκε, όπως τονίζουν τα «γαλάζια» στελέχη, στο προηγούμενο «πράσινο» συνέδριο της Ν.Δ.

Μειώνεται η χρήση έντυπου εκλογικού υλικού και αυξάνεται το περιβαλλοντικό όφελος.

Και προσθέτουν πως δεν είναι αμελητέο το κέρδος της ασφάλειας που εγγυώνται τα συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας διεθνών προδιαγραφών μαζί με το πλεονέκτημα της γρηγορότερης έκδοσης αποτελεσμάτων.

Η επιλογή της ψηφιακής κάλπης δεν είναι ξεκομμένη από τη συνολική στρατηγική του κόμματος και έρχεται σε συνέχεια μια σειράς από κινήσεις τακτικής στην εκλογική πολιτική σκακιέρα.

Η Ν.Δ. επιδιώκει μέσα και από την ψηφιακή κάλπη να αναβαθμίσει την επαφή της με τα πιο δυναμικά κοινά. Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι έλκονται από το καινούργιο και είναι βέβαιο ότι θα αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία.

Ταυτόχρονα, βάζει ψηλά και τον πήχη για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υιοθετώντας πρώτη αυτή στην Ελλάδα την ηλεκτρονική κάλπη στις εκλογικές της πρακτικές.

Από τις αρχές του 2020, άλλωστε, με πρωτοβουλία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Γιώργου Στεργίου, τροποποιήθηκε ο κανονισμός λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων της Ν.Δ., έτσι ώστε το αριθμητικό μέγεθος των συμβουλίων τους να εξαρτάται πλέον από τον αριθμό των μελών τους, δίνοντας κίνητρο στις οργανώσεις να εγγράψουν περισσότερα μέλη.

Συγχρόνως, οι οργανώσεις ταυτίστηκαν γεωγραφικά με τις εκλογικές περιφέρειες και η ελάχιστη συμμετοχή των φύλων σε όλα τα όργανα αυξήθηκε στο 40%. Όλα αυτά επανασχεδίασαν τον εσωκομματικό εκλογικό μηχανισμό στα μέτρα του εθνικού εκλογικού χάρτη, ενισχύοντας παράλληλα τα «αμορτισέρ» της Ν.Δ., ώστε να επιτύχει μέγιστες αποδόσεις στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής φαβορί για τη θέση του νέου γραμματέα της Π.Ε. είναι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής με τη δουλειά που γίνεται στη «γαλάζια» Νεολαία και χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Γιώργος Στεργίου: Η απάντηση μπορεί να έρθει μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας

Για τις εσωκομματικές εκλογές μίλησε στα «Π» ο γραμματέας της Π.Ε., Γιώργος Στεργίου, τονίζοντας πως «η Νέα Δημοκρατία στις 24 Οκτωβρίου γίνεται το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που εισάγει τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εσωκομματικές της εκλογές.

Σε μια εποχή που η σημασία της συμμετοχής στα κοινά καθώς και η αντιπροσωπευτικότητα των δημοκρατικών θεσμών, όπως είναι τα κόμματα, αμφισβητούνται, η απάντηση μπορεί να έρθει μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Για ακόμα μία φορά γίνεται εμφανής η διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που προχωρούν μπροστά και σε αυτούς που πεισματικά επιδιώκουν να μείνουν στάσιμοι», κατέληξε.