Χωρίς σχέδιο, χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς συγκεκριμένες ποιοτικές παρεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά μόνο με μία αμφιλεγόμενα πολύ υψηλή αύξηση της δημοσίας χρηματοδότησης και του πολλαπλασιασμού των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση και χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, οι εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν φαίνεται να απειλούν, σε καμία περίπτωση, το αφήγημα, το οποίο παρουσίασε μία εβδομάδα πριν για την Υγείας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μία υπέρμετρα και αχαρτογράφητη δημοσιονομική επέκταση για το δημόσιο σύστημα Υγείας, με επιπλέον… 2 δις. ευρώ, τα οποία δεν προσδιόρισε σε ποιούς τομείς θα κατευθυνθούν, «γενναία» αύξηση του προσωπικού του δημοσίου συστήματος Υγείας, κυρίως με μονίμους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζομένους, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε μία απολογιστική κουβέντα για το ΕΣΥ της χώρας μας, μερικές… δεκαετίες μετά από την ίδρυσή του.

Χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε απλόχερα τα εξής για την Υγεία:

Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με δύο δισεκατομμύρια από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισεκατομμύριο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.

·Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το brain drain, με τον εισαγόμενο μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ. Και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.

·Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν.

·Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

·Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.

·Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

·Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.

·Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

·Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

·Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ' οίκον Φροντίδας.