Απάντηση στην πρόσφατη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα προς τον Ευκλείδη Τσακαλωτο ότι «δεν έχουμε συλλογική ηγεσία αλλά πρόεδρο» έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής των 53+ σε συνέντευξη του στη εφημερίδα το ΒΗΜΑ υποστηρίζοντας ότι «το αρχηγικό κόμμα είναι στα αζήτητα της Ιστορίας».

Η απάντηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται πιέσεις από τους στενούς του συνεργάτες να «βγει μπροστά» αφήνοντας πίσω του τις τάσεις και τα πρόσωπα που δημιουργούν συνεχώς προβλήματα μέσα στο κόμμα.

Παράλληλα ο επικεφαλής των 53+ με αυτή την τοποθέτηση του δείχνει ότι εχει αποφασίσει να φτάσει τα πράγματα μέχρι τα άκρα αμφισβητώντας ευθέως την αντιπολιτευτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα , η οποία στηρίζεται στην λογική της αντιπαράθεσης του Κων. Μητσοτάκη με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με έμμεσο τρόπο άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επηρεάζεται από τα όσα γράφονται στον τύπο και προειδοποίησε ότι η προσωπολατρία δεν βρίσκει έδαφος στα κόμματα της αριστεράς.

Πιο συγκεκριμένα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να πείσουν τον Αλέξη να συμπεριφέρεται σαν τους άλλους. Αγνοούν ότι στις αποσκευές της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς υπάρχει έντονη κριτική στην προσωπολατρία και κυρίως τις συνέπειες της. Δεν θυμούνται ότι το έργο το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και ότι στο χώρο μας η προσωπολατρία δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος. Φυσικά δεν υποτιμώ τη συμβολή των προσωπικοτήτων -για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστά στον Αλέξη την έννοια της κυβερνώσας αριστεράς -. Σε κάθε περίπτωση όμως το αρχηγικό κόμμα, που άλλωστε δεν είναι και στις προθέσεις του Αλέξη, είναι στα αζήτητα της ιστορίας», σημειώνει.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα σενάρια μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κεντροαριστερό κόμμα λέγοντας ότι «…Δεν πιστεύω στις κεντρώες λύσεις. Και για να μην παρεξηγηθώ. Δεν λέω ότι αρνούμαι τη διεύρυνση του κόμματος και με κόσμο που προέρχεται από το κέντρο. Αλλά μεσοβέζικες λύσεις που δεν σπάνε αυγά τύπου Μπλερ, Σημίτη, Πρόντι έχουν ιστορικά αποτύχει και τις έχει απορρίψει ο κόσμος και εδώ αλλά και στην Ευρώπη». Στην πραγματικότητα δηλαδή αμφισβητεί το άνοιγμα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ, και σε ένα κομμάτι που προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας στο εάν τελικά είναι πολιτικοί απατεώνες ή όχι οι κυβερνώντες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε με διπλωματικότητα ότι «είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα, ότι παραποιεί τα γεγονότα, ότι εξωραΐζει την πραγματικότητα, ότι συσκοτίζει τις προθέσεις της και τη μεροληψία της υπέρ των πλουσίων και δυνατών. Βέβαια αυτά δεν είναι καινούρια. Επαναλαμβάνονται από το σύστημα του παλαιού δικομματισμού διαχρονικά. Άλλα λένε στην αντιπολίτευση και άλλα κάνουν στην κυβέρνηση. Αποκαλυπτική είναι η στάση της στην εξωτερική πολιτική. Μακεδονομάχοι με περικεφαλαίες πέρυσι, παραδοχή (αρχικά;) της ιστορικής σημασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών αυτή την εβδομάδα. Τα ίδια και στο μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ».

Σε ότι αφορά την σχέση του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ότι «με εκφράζει η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης στη ΔΕΘ. Συνεργαζόμαστε στενά, Προφανώς σε επιμέρους θέματα υπάρχουν διαφορετικές οπτικές, αλλά αυτό νομίζω θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο. Ποτέ δύο άνθρωποι δεν μπορούν να συμφωνούν σε όλα τα θέματα».