Το σχέδιο για τον εμβολιασμό των πολιτών πόρτα πόρτα με στόχο να επιταχυνθεί η επιχείρηση «Ελευθερία» έθεσε σε λειτουργία ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανακοίνωσε χρηματικά «μπόνους» για φαρμακοποιούς και γιατρούς. Μία ημέρα μετά τη σχετική προαναγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα δίνονται κίνητρα προκειμένου να επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού. Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, φαρμακοποιοί και γιατροί θα λαμβάνουν 10 ευρώ αμοιβή για κάθε ραντεβού που κλείνουν σε πολίτες.

«Φαρμακοποιοί και γιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού με αποζημίωση 10 ευρώ το ραντεβού. Με το που πηγαίνει λοιπόν ο πολίτης να κάνει την πρώτη δόση θα πιστώνονται δέκα ευρώ στο λογαριασμό του κάθε επαγγελματία υγείας, φαρμακοποιού και γιατρού», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα αυξάνεται από τα 3 ευρώ στα 20 ευρώ η αποζημίωση των γιατρών για κάθε εμβολιασμό, ο οποίος θα γίνεται στο ιδιωτικό ιατρείο τους. Επίσης, από 20 ευρώ ανεβαίνει στα 50 ευρώ η αμοιβή των γιατρών για κάθε εμβολιασμό, ο οποίος πραγματοποιείται κατ’ οίκον για τους ηλικιωμένους. «Η γενική καμπάνια είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα και τώρα πάμε πόρτα πόρτα», είπε ο υπουργός Υγείας. Και συνέχισε: «Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και on alert για παν ενδεχόμενο. Βλέπουμε πως συνεχώς αυξάνονται τα νούμερα όσων έχουν εμβολιαστεί». Επιπλέον, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέστηκε, αλλά θα αντέξει και ζήτησε από όλους να κάνουν το καθήκον τους και να εμβολιαστούν.

Για την περίπτωση της Μυκόνου, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι θα πρέπει να υπάρξει νηφαλιότητα και ψυχραιμία, ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Ο Βασίλης Κικίλιας υπενθύμισε ότι ο τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέας Ξανθός, ήταν ο πρώτος που μίλησε για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς υγειονομικών. «Ή μπορείς να ελέγξεις το κόμμα σου ή αλλιώς αφήνεις πόρτες και παράθυρα ορθάνοιχτα σε άλλες ερμηνείες», είπε ο υπουργός Υγείας.