Παρότι η χώρα την Πέμπτη έσπασε το «φράγμα» των 10 εκατ. εμβολιασμών το στοίχημα της πειθούς παραμένει και εξακολουθεί να προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο. 

Ο στόχος παραμένει ένας, και δεν είναι άλλος από την οικόδομηση του πολυπόθητου τείχους ανοσίας το ταχύτερο δυνατόν. Έτσι, η κυβέρνηση επιχειρεί με όλα τα μέσα να πείσει και τους πιο δύσπιστους να κάνουν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, επισημαίνοντας πως αποτελεί το μοναδικό όχημα για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην κανονικότητα. 

Χρηματικά κίνητρα σε υπαλλήλους Υγείας

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο OPEN ανακοίνωσε κίνητρα στους επαγγελματίες υγείας και συγκεκριμένα στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, προκειμένου να τονωθεί περισσότερο το πρόγραμμα εμβολιασμού. 

«Φαρμακοποιοί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού με αποζημίωση 10 ευρώ το ραντεβού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας λέγοντας πως τώρα θα πάμε «πόρτα πόρτα» για να εμβολιαστούν όλοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως ο γιατρός θα λαμβάνει 20 ευρώ για κάθε εμβολιασμό που κάνει στο ιατρείο του και εάν συμμετέχει στην καμπάνια των κατ’ οίκον εμβολιασμών θα λαμβάνει 50 ευρώ.

Αναλυτικά:

-Φαρμακοποιοί και ιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε πολίτες με αμοιβή 10 ευρώ το ραντεβού
-Από 3 ευρώ ανεβαίνει στα 20 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο τους
-Από 20 ευρώ ανεβαίνει στα 50 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό κατάκοιτων συμπολιτών μας στα σπίτια τους

«Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και on alert για παν ενδεχόμενο. Βλέπουμε πως συνεχώς αυξάνονται τα νούμερα όσων έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως πρέπει να κάνουν όλοι το καθήκον τους και να εμβολιαστούν.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στην εστίαση και είσοδο μόνο εμβολιασμένων στα καταστήματα λιανεμπορίου από το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτοι στη λίστα για υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι οι εκπαιδευτικοί ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει κι ο εμβολιασμός των παιδιών 12 ως 15 ετών.

Απάντηση Μητσοτάκη στους αντιεμβολιαστές με το άρθρο 25 του Συντάγματος

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε ότι υπό την πίεση της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειες με στόχο να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. 

Επιπλέον, αναφερόμενος στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε το άρθρο 25, παράγραφο 4 του Συντάγματος.

Στον διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι βάσει του άρθρου 25 παράγραφος 4 «το κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης».

Όπως επισήμανε: «θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας. Το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας. Θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο». 

Επιβεβλημένη η διάταξη για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Όσον αφορά το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης και χαρακτήρισε τη διάταξη επιβεβλημένη και μάλιστα είπε ότι είναι το τελευταίο στάδιο και η τελευταία δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα κάλεσε όλους τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν έτσι ώστε να μην χρειαστεί να εφαρμοστούν αυτές οι διατάξεις.

Μέτρα και στο  λιανεμπόριο;

Με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, συνεχίζει να παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εισέρχονται στα καταστήματα λιανεμπορίου οι ανεμβολίαστοι.

Συγκεριμένα, όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κάποιων επαγγελματικών ομάδων ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «δεν είμαστε τύραννοι. Έπρεπε να συμβεί αυτό που έγινε σημείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα είναι ο πρώτος που θα στεναχωρηθεί για κάποιον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που θα χάσει τη δουλεία του».

«Η πιθανότητα να εξαφανίσουμε τον ιό στην Ελλάδα ενώ έχουμε ανοιχτά τα σύνορά μας και έχουμε δεκάδες χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο νομίζω δεν είναι εφικτή, αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να τον ελέγχουμε να τον περιορίσουμε» ξεκαθάρισε.

«Έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων γιατί πήραμε μέτρα που αρχίζουν και αποδίδουν. Σήμερα υπάρχει πίεση ως προς τις εισαγωγές, όχι όμως ως προς τις ΜΕΘ που είναι και το πιο κρίσιμο» επισήμανε.