Στις 7 Ιουλίου του 2019 οι πολίτες έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εντολή χάραξης νέας πορείας. Δεν χάσαμε ούτε μέρα: Ξεκινήσαμε να μειώνουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Απλουστεύσαμε τις αδειοδοτήσεις. Δρομολογήσαμε ιδιωτικοποιήσεις. Διαχειριστήκαμε με επιτυχία διάφορες προβληματικές επιχειρήσεις. Προχωρήσαμε μία σειρά από εκσυγχρονιστικές αλλαγές σε πολλούς κρίσιμους τομείς. Στην πορεία προέκυψαν, φυσικά, η ένταση με την Τουρκία, η κρίση του κορονοϊού και οι επιπτώσεις της στην οικονομία. Σε όλα αυτά τα μέτωπα ξεπεράσαμε τις προσδοκίες.

Προσωπικά, πέρασα αυτά τα δύο χρόνια από δύο διαφορετικά υπουργεία. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

  • Διαχειριστήκαμε την «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ. Και μόνο το ότι η μετοχή της πήγε από τα 1,2 ευρώ την ημέρα που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές στα 9 ευρώ σήμερα δείχνει τη δουλειά που έγινε.
  • Αναλάβαμε την ιστορική δέσμευση της απολιγνιτοποίησης, η οποία ήδη προχωρεί.
  • Τρέξαμε το μεγαλύτερο «Εξοικονομώ» στην ιστορία της χώρας.
  • Περάσαμε τον περιβαλλοντικό νόμο, με διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειών -έτσι ώστε αυτές να μην απαιτούν πλέον 6-8 χρόνια για να εκδοθούν, αλλά μόλις 100- 150 ημέρες- και την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Ψηφίσαμε τον χωροταξικό νόμο για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, την επιτάχυνση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του καθεστώτος χρήσεων γης.
  • Περάσαμε τον νόμο για την ηλεκτροκίνηση και θεσπίσαμε ισχυρό πακέτο κινήτρων.
  • Ψηφίσαμε τον νόμο για την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ μόλις πριν από λίγες ημέρες, κάνοντας την Ελλάδα Ευρώπη και σε αυτόν τον τομέα.
  • Εκπονήσαμε το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, το μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας.
Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πέρα από το έργο που παρήχθη τον ενάμιση χρόνο που είχε προηγηθεί (Νόμος Βρούτση για τις κύριες συντάξεις, έναρξη της ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, επίδομα γέννησης, προώθηση του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας), προχωρούμε με μια προσπάθεια σε 4 βασικούς άξονες:

  • Την εφαρμογή του νόμου Προστασίας της Εργασίας. Με σημαντικότερες ρυθμίσεις την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που θα είναι εγγύηση για την τήρηση των ωραρίων των εργαζομένων, και την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας. Με ρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα, όπως η ενίσχυση των υπερωριών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (με 40% προσαύξηση της πληρωμής). Και με διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως οι νέες, μεγαλύτερες γονικές άδειες, το «δικαίωμα αποσύνδεσης» στην τηλεργασία, η εξίσωση των αποζημιώσεων απόλυσης των εργατοτεχνιτών με αυτές των υπαλλήλων, τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των αυτοαπασχολουμένων σε delivery και κούριερ.
  • Την εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις των νέων. Με στόχο να αποκτήσουν οι νέοι ασφαλισμένοι μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο ύψος της σύνταξής τους και να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις από 43% έως και 68%!
  • Την ουσιαστική αξιοποίηση των κονδυλίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για την κατάρτιση και την επανακατάρτιση. Γι’ αυτό επεξεργαζόμαστε νομοσχέδιο με βασικές αρχές την ποιότητα, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης όσο και των καταρτιζομένων.
  • Την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΕΦΚΑ, όπου, μετά την προκαταβολή των «εθνικών συντάξεων», πιάνουν δουλειά σε λίγο καιρό οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, αλλά και η «ομάδα κρούσης» για την ταχεία απονομή συντάξεων. Ενώ δίνουμε, επίσης, έμφαση στην αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών.
Η κυβέρνηση ήδη εργάζεται για την ημέρα μετά τον κορονοϊό. Στόχος μας, η ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας και, μέσω αυτού, η ενίσχυση των προοπτικών για μια καλύτερη ζωή για όλους!