Για λάθος μηνύματα χαλάρωσης στην κοινωνία, έκανε λόγο η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

«Η κριτική μας αφορά πάρα πολλά ζητήματα, αφορά αντιφατικά αποσπασματικά μέτρα, αφορά ότι συχνά η ανάγκη του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για να στηρίξουν ένα success story δίνουν μηνύματα λάθος στην κοινωνία και μηνύματα χαλάρωσης.

Είμαστε εν μέσω τετάρτου κύματος και επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα. Πριν από λίγες μέρες δόθηκε σήμα στους πολίτες για χαλάρωση μέχρι και το “βγάλτε τις μάσκες”. Τα λάθος μηνύματα και το τεχνητό success story δεν οδηγούν πουθενά, θα πρέπει η κυβέρνηση με υπευθυνότητα, με σύνεση, να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και να μιλάει επί του πραγματικού», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κα. Γεροβασίλη.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κας. Γεροβασίλη:

Για την προγραμματική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείσα για την προγραμματική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, η κα. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «έγινε μια εκτεταμένη και εις βάθος συζήτηση για θέσεις μας σε μεγάλα και μικρά ζητήματα».

«Βεβαίως είμαστε ένα αριστερό κόμμα που όμως έχουμε στρατηγική μας επιλογή τη διεύρυνση και βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης πολιτικής παράταξης της χώρας.

Υπάρχει ο μεσαίος χώρος στον οποίο απευθυνόμαστε και ο μεσαίος χώρος προφανώς είναι αυτός ο οποίος συνήθως με μετακινήσεις του στην εκλογική περίοδο είναι αυτός ο οποίος καθορίζει συχνά το αποτέλεσμα των εκλογών. Εμείς θα προτάξουμε τις προγραμματικές μας θέσεις και θα καλέσουμε όλους τους πολίτες ξεκινώντας από την αριστερά μέχρι και το μεσαίο χώρο να συζητήσουμε.

Στόχος μας είναι να εκφραστούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μέσω του δικού μας προγράμματος διότι τα θέματα δεν γίνονται με τίτλους δηλαδή εγώ είμαι αριστερός ο άλλος δεξιός, τα θέματα γίνονται επί της ουσίας με ποιο πρόταγμα, με ποιες θέσεις και με ποιες προγραμματικές συγκλίσεις θα προχωρήσει περαιτέρω η εμβάθυνση και η ανάλυση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας».

Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν εκτός από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να εκφράσει και την Κεντροαριστερά, η κα. Γεροβασίλη απάντησε: « Ακριβώς αυτός είναι στόχος, ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική συμμαχία μπορεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά για να εκφράσει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Αναφορικά με το αν είναι υπέρ της εκλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τον λαό, η κα. Γεροβασίλη είπε:
«Αυτή είναι μια συζήτηση την οποία κάποιοι την έχουν προτείνει ωστόσο είναι μια συζήτηση η οποία δεν έχει γίνει. Εγώ το ακούω.

Το ακούω με την έννοια ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο η οποία φέρνει πάρα πολλές αλλαγές στην κοινωνία δηλαδή μετά και από την υγειονομική κρίση από την οποία περνάμε, έχοντας ξεπεράσει τεράστια οικονομική κρίση στη χώρα παλαιότερα, αλλά θα ξαναμπούμε τα πράγματα και για το πολιτικό σκηνικό αλλάζουν ραγδαία και βεβαίως τα κόμματα οφείλουν να προσαρμόζονται στις ανάγκες της εποχής για να μπορέσουν να εκφράσουν την κοινωνία.

Κατά συνέπεια οι συζητήσεις είναι αυτές και άλλες δηλαδή οι συζητήσεις μπορούν και πρέπει να είναι πολλές ούτως ώστε τα κόμματα να ξαναπιάσουν το νήμα με την κοινωνία διότι μέσα σε όλα αυτά υπάρχει μια απαξίωση των κομμάτων και πρέπει τα κόμματα να επανακτήσουν τη σχέση τους με την κοινωνία, να την κρατήσουν ζωντανή και από εκεί και πέρα είναι θέματα που θα τα δούμε, δεν είναι επί του παρόντος.

Για την εσωτερική διαφωνία για τη Fraport

«Αν παρακολουθήσατε τον διάλογο, η δική μας η θέση στην οποία ομοφωνούμε ήταν ότι πρέπει να ενισχυθούν επιχειρήσεις σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο και ιδιαίτερα επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζουν και τον τουρισμό.

Δεν είπε κανείς ότι δεν έπρεπε να δούμε αυτό το ζήτημα, η διαφορετικότητα ήταν στον τρόπο δηλαδή ήταν περισσότερο τεχνική. Μπήκαν νομικά ζητήματα και αυτά ήταν η αιτία, τα τεχνικά νομικά ζητήματα δηλαδή η πρόθεση δεν ήταν να μην στηριχτεί η επιχείρηση ωστόσο υπήρχαν θέματα νομικής φύσεως».

Για τις κατηγορίες για «υγειονομικό σαμποτάζ»

Ερωτηθείσα σχετικά με τις κατηγορίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για «υγειονομικό σαμποτάζ» από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κα. Γεροβασίλη είπε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με μια πολύ έντονη ανακοίνωση γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η δήλωση του κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από θράσος και για αυτό από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίστηκε ως αρχι-σαμποτέρ.

Δηλαδή ο ίδιος δεν έχει τηρήσει και έχει παραβιάσει επανειλημμένα τα υγειονομικά μέτρα, σας θυμίζω την Ικαρία, την Πάρνηθα και άλλα έχοντας την άποψη ότι μπορεί να έχει ο ίδιος προνομιακή θέση έναντι των πολιτών, αυτός λοιπόν δίνει αυτή τη συνέντευξη και μιλάει για το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη στη διαχείριση της πανδημίας και συνεχίζει να βάζει.

Αναφορικά με τον Παύλο Πολάκη και τα πρόσφατα σχόλιά του κατά των εμβολίων, η κα. Γεροβασίλη απάντησε:

«Πιστεύετε ότι αν υποθέσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά στη διαχείριση της πανδημίας, που δεν πάει, η αιτία είναι οι δηλώσεις του κ. Πολάκη ο οποίος εκτός των άλλων και καπνίζει; Να είμαστε σοβαροί.

Την ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση, η αντιπολίτευση έχει σοβαρό ρόλο σε αυτό. Έχουμε εμβολιαστεί άπαντες, ο πρόεδρος του κόμματος εξαρχής, έχουμε συμβάλει με τις ανακοινώσεις μας, τις τοποθετήσεις μας.

Σας θυμίζω ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ο κ.Πολάκης πήγε στον κ. Κικίλια με τον κ. Ξανθό του είπαν ότι είμαστε εδώ για να βάλουμε πλάτη και μπορούμε να βοηθήσουμε και τεχνικά και πραγματικά.

Είμαστε το κόμμα το οποίο διά του προέδρου μας πήγε η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για συν-διαχείριση της πανδημίας αυτό δεν ήταν να κυβερνήσουμε, ήταν να βάλουμε πλάτη που συνεχίσουμε να βάζουμε. Την κριτική μας όμως θα την ασκούμε αρέσει δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη, την κριτική από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα την υφίσταται».

Λάθος μηνύματα στην κοινωνία

Συνεχίζοντας, η κα. Γεροβασίλη τόνισε ότι «η κριτική μας αφορά πάρα πολλά ζητήματα, αφορά αντιφατικά αποσπασματικά μέτρα, αφορά ότι συχνά η ανάγκη του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για να στηρίξουν ένα success story δίνουν μηνύματα λάθος στην κοινωνία και μηνύματα χαλάρωσης.

Είμαστε εν μέσω τετάρτου κύματος και επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα πριν από λίγες μέρες δόθηκε σήμα στους πολίτες για χαλάρωση μέχρι και το βγάλτε τις μάσκες.

Τα λάθος μηνύματα και το τεχνητό success story δεν οδηγούν πουθενά, θα πρέπει η κυβέρνηση με υπευθυνότητα με σύνεση να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και να μιλάει επί του πραγματικού».

Η πειθώ θα μας φτάσει στα επιθυμητά αποτελέσματα

Όπως υπογράμμισε η κα. Γεροβασίλη, «επειδή η πειθώ είναι αυτή η οποία θα μας φτάσει στα επιθυμητά αποτελέσματα και όχι ο διχασμός και η τιμωρία όπως φαντάζεται ο κ. Μητσοτάκης, θα πρέπει να μιλήσει ειλικρινά στους Έλληνες πολίτες. Δεν το έχει κάνει ποτέ».

Για την επαναφορά της μάσκας

Ερωτηθείσα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμφωνούσε με την επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, η κα. Γεροβασίλη είπε: «Υπάρχει εξωτερικός χώρος με συνωστισμό και εξωτερικός χώρος που είναι κάποιος μόνος τους, οι χώροι με συνωστισμό προφανώς και χρειάζονται μάσκα».

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ερωτηθείσα αν θα ψηφίσουν τη ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού, η κα. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι «εδώ υπάρχουν μεγάλα ζητήματα βιοηθικής που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τα έχει αντιμετωπίσει και βεβαίως υπάρχουν παγκόσμιοι οργανισμοί οι οποίοι έχουν δώσει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στους ανθρώπους και το οποίο δεν πρέπει να ανατραπεί ποτέ για την αυτοδιάθεση του σώματός τους και στα ζητήματα υγείας».

«Ωστόσο υπάρχει ένα ζήτημα στο γιατρό που πάει να θεραπεύσει διότι ο όρκος του Ιπποκράτη έχει το περίφημο “αν δεν μπορείς να θεραπεύσεις να μη βλάψεις”, εκεί σταματάει και η υποχρέωση του γιατρού. Επομένως είναι μια πολύ σοβαρή συζήτηση αυτή και μεγάλη συζήτηση.

Εμείς έχουμε ζητήσει να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα βιοηθικής γιατί είμαστε σε μια πολύ ιδιαίτερη και κρίσιμη περίοδο. Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί και δεν μας έχει δώσει αυτό το σήμα η κυβέρνηση ότι το αντιμετωπίζει έτσι γιατί ξαφνικά της έρχεται κάτι στο μυαλό, βγαίνει δίνει μια οριζόντια οδηγία, βάζει και τα πρόστιμα και ξεμπερδεύει, δεν είναι έτσι τα πράγματα», συμπλήρωσε η κα. Γεροβασίλη.