Η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα σειράς δημοσκοπήσεων που αποκαλύπτουν τη δύσκολη προοπτική των μικρών κομμάτων, οδηγεί στο εξής αρχικό συμπέρασμα: ότι στις επόμενες εκλογές ενδεχομένως θα διαμορφωθεί ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό, που θα περάσει από δύο στάδια.

Οπως είναι γνωστό, η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής, το αποτέλεσμα της οποίας, βάσει της ιστορικής εμπειρίας, θα οδηγήσει τους πολίτες ξανά στις κάλπες με το σύστημα της ενισχυμένης, που δίδει σταθερές κυβερνήσεις. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ η σύνθεση της σημερινής, εξακομματικής Βουλής θα διατηρηθεί με την απλή αναλογική, στο επόμενο στάδιο είναι οριακή η επιβίωση της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, αν και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου δείχνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, αλλά και μεγαλύτερες πιθανότητες να προσελκύσει δεξιές ψήφους, προερχόμενες είτε από ψηφοφόρους της Ν.Δ. που δυσφορούν με τα κεντρώα ανοίγματα Μητσοτάκη είτε πολύ περισσότερο από ψηφοφόρους της διαλυμένης Χρυσής Αυγής.

Στις έρευνες τάσεων της κοινής γνώμης, στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψήφιζαν αν είχαμε εκλογές, η απάντηση «Αλλο» μπορεί να συγκεντρώνει ένα ποσοστό πάνω από το 4% και οι αναποφάσιστοι να βρίσκονται μεταξύ 9% και 12%, γεγονός που δημιουργεί, υποτίθεται, προϋποθέσεις για την εκλογικά ελπιδοφόρα εμφάνιση ενός άλλου μικρού κόμματος, όμως, δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει κάτι άλλο προς δημιουργία στον ορίζοντα, αλλά ούτε η δυναμική στην κοινωνία το επιτρέπει, συμπεραίνεται ότι τα δύο μικρά κόμματα στη Βουλή, δηλαδή η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το MέΡA25 του Γιάνη Βαρουφάκη, τα οποία λόγω συγκεκριμένης συγκυρίας βρέθηκαν στο Κοινοβούλιο, χρειάζεται:
  1. είτε να διεκδικήσουν τις ψήφους του «Αλλο»
  2. είτε να διεκδικήσουν μερίδιο από τους αναποφάσιστους
  3. είτε από τον πολύ της μόδας «Κανένας»
  4. είτε να επιχειρήσουν κάποιου είδους συνεργασία με άλλα κόμματα.
Ειδικώς αυτή η συνεργασία θα «εκπονηθεί» στο πρώτο στάδιο του εκλογικού μαραθωνίου, δηλαδή στη φάση των εκλογών με απλή αναλογική, όταν τα δύο πρώτα κόμματα -διότι το τρίτο αναμένεται να έχει μεγάλη ποσοστιαία διαφορά από αυτά- θα πρέπει με την εντολή που θα λάβουν να έχουν το σύνολο των «συνεργατικών ποσοστών» που θα τους επιτρέψει να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και να σχηματίσουν κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή, πάντως, και πάλι ο «ξενοδόχος» είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διότι στη διακριτική ευχέρεια του ίδιου θα είναι να δεχθεί ή να απορρίψει μια συνεργασία, ώστε να εξωθήσει σε νέες εκλογές.

Οριακά μέσα στη Βουλή

Οι πιο πρόσφατες έρευνες (Pulse και Opinion Poll) έδειξαν σοβαρή πιθανότητα να εισέλθει και στην επόμενη Βουλή η Ελληνική Λύση, καθώς κατορθώνει να ξεπερνά το όριο εισόδου, ενώ το ΜέΡΑ25 το υπερβαίνει οριακά. Και αυτό γιατί υπάρχουν δύο επιβαρυντικά στοιχεία ως προς την προοπτική του κόμματος του κ. Βαρουφάκη. Το ένα είναι η χαμηλή συσπείρωση που φαίνεται να έχει το ΜέΡΑ25, γεγονός που δείχνει ότι οι ψηφοφόροι του έχουν πεισθεί ότι το κόμμα αυτό, στο οποίο εμπιστεύθηκαν την ψήφο τους, δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες τους. Στην Ελληνική Λύση, η συσπείρωση είναι στο 64%, ενώ το κόμμα του κ. Βαρουφάκη εμφανίζει συσπείρωση κάτω από το 50% (43,3%). Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον το στοιχείο του ορίου εκλογικής επιρροής που καταγράφεται στην πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis: Το 71% των ψηφοφόρων λέει ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ το ΜέΡΑ25, ενώ το 79% δεν θα ψήφιζε ποτέ την Ελληνική Λύση.

Στην τελευταία έρευνα της Metron, ως προς την καταλληλότητα, ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκέντρωσε ένα ποσοστό... 2% και ο Κυριάκος Βελόπουλος 1%. Αυτό, επίσης, που διαπιστώνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τα κόμματα του κ. Βαρουφάκη και του κ. Βελόπουλου είναι το γεγονός ότι έχουν ανθεκτικότητα σε ορισμένες περιοχές, όπου συνεχίζουν να διατηρούν υψηλά ποσοστά. Για παράδειγμα το ΜέΡΑ25 διατηρεί τις δυνάμεις του στα αστικά κέντρα, κυρίως της Αττικής, ενώ η Ελληνική Λύση στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης το κόμμα του κ. Βαρουφάκη καταγράφει υψηλά ποσοστά στην Κρήτη, όπου οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς πλειοψηφούν.