Ένα πρόβληµα πλανάται πάνω από την Κουµουνδούρου και ακούει στο όνοµα «Παύλος Πολάκης». Οι τελευταίες δηλώσεις του αψύ Σφακιανού κατά των εµβολιασµών και οι ανοίκειες επιθέσεις που έκανε εναντίον της επιστηµονικής κοινότητας αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ακόµα και για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και την προεδρική «φρουρά».

Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε καταιγίδα αντιδράσεων για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, που ανάγκασε για πρώτη φορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τον αποδοκιµάσει, έστω και µε έµµεσο, αλλά σαφή τρόπο, στηρίζοντας, δηλαδή, τη διαδικασία των εµβολιασµών. Το τσουνάµι πλέον υπερβαίνει τους «53+» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και την ιστορική «φρουρά» του κόµµατος και φτάνει στην αυλή του Αλέξη Τσίπρα.

Κατά Πολάκη και η Όλγα Γεροβασίλη

Είναι χαρακτηριστικό ότι θέµα Πολάκη έθεσε ακόµα και η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία παραδοσιακά απηχεί το κλίµα Τσίπρα. Η ειδική αναφορά στην κυρία Γεροβασίλη έχει τη σηµασία της για όσους γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, δεδοµένου ότι η Αρτινή πολιτικός διατηρεί άριστη σχέση µε τα πρόσωπα που ακόµα και τώρα στηρίζουν τον κ. Πολάκη, όπως είναι ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης. Στη συγχορδία των αντιδράσεων προστέθηκαν τα στελέχη της νεοσυσταθείσας τάσης «ΡΕΝΕ», και µάλιστα λέγεται ότι ένας από τους λόγους που αποχώρησαν πριν από µερικούς µήνες από την οµάδα των προεδρικών ήταν και η παρουσία του Πολάκη.

Από την εν λόγω τάση, εναντίον του καταφέρθηκαν στη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου τόσο ο µπαρουτοκαπνισµένος Αντώνης Κοτσακάς όσο και ο γιατρός Τάκης Κορµάς. Ο πλέον απαξιωτικός, δε, είναι µε κάθε ευκαιρία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Είναι χαρακτηριστικό πως, µε την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας στον Αδωνι Γεωργιάδη, ακύρωσε τελείως τον κ. Πολάκη, λέγοντας ότι δεν εκφράζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να µην τον χρησιµοποιεί η Ν.∆. στην κριτική που κάνει προς την αξιωµατική αντιπολίτευση.

Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την ίδια τακτική έχουν ακολουθήσει στις δηµόσιες παρεµβάσεις τους κορυφαία στελέχη του κόµµατος - µεταξύ αυτών οι Φίλης, Βούτσης, Σκουρλέτης, Κούλογλου, Χατζησωκράτης, Κυρίτσης, Λιάκος, Παναγιώτου, Λάµπρου, ∆ανέλλης, Καββαδία, Μπίστης κ.ά. Ο τελευταίος µε άρθρο του στην ιστοσελίδα tvxs απέδωσε ουσιαστικά στον Πολάκη ένα σηµαντικό µέρος της δηµιουργίας του αντι-ΣΥΡΙΖΑ µετώπου: «Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ µέτωπο δεν οικοδοµήθηκε µόνο από τις επιθυµίες της Ν.∆. και του φιλικού της Τύπου. Βρήκε πρόσφορο έδαφος σε συµπεριφορές που απέπνεαν αλαζονεία, άγνοια, ψευτοµαγκιά και επιπολαιότητα».

Μελέτη δημοσκοπήσεων

Το θέµα Πολάκη έχει απασχολήσει και τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα που ασχολούνται µε τη µελέτη των ποιοτικών στοιχείων των δηµοσκοπήσεων. Εις εξ αυτών έλεγε στα «Π» πως «δεν πιάνει ο µπρουτάλ λόγος», µη κρύβοντας τον προβληµατισµό του για τις αρνητικές παρενέργειες που προκαλεί ο λόγος του βουλευτή Χανίων σε µεγάλα τµήµατα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που λένε τα στελέχη του κόµµατος είναι ότι πλέον η περίπτωση Πολάκη αποτελεί «θέµα Τσίπρα» και πως θα πρέπει άµεσα να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις για τον στενό του φίλο.