Μετά τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, δρομολογήθηκαν σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα η ανθρωπογεωγραφία της «αυλής» των εμπίστων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει συρρικνωθεί θεαματικά. Πολλά πρόσωπα που στο παρελθόν «έλυναν και έδεναν» στο Μέγαρο Μαξίμου ή ήταν στα «μέσα και στα έξω» της αριστερής διακυβέρνησης εδώ και καιρό έχουν πάψει να ανήκουν στον κύκλο των προνομιακών συνομιλητών του Αλ. Τσίπρα, έχοντας πάρει την άγουσα προς τα αποδυτήρια, καθώς η διοίκηση του κόμματος βρίσκεται στα χέρια μιας κλειστής ομάδας που περιβάλλει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο εξοστρακισμός ιστορικών στελεχών από τον πυρήνα των κεντρικών αποφάσεων του κόμματος θυμίζει τιμητική αποστρατεία, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, ο οποίος «παρακολουθεί» εξ αποστάσεως τη στρατηγική της Κουμουνδούρου, του πάλαι ποτέ πανίσχυρου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) Δ. Βίτσα, τον οποίο έθεσε εκτός ηγετικού κάδρου ο Αλ. Τσίπρας, αφού του ανέθεσε την αντιπροεδρία της Βουλής, αλλά και του Αλ. Φλαμπουράρη, ο οποίος δεν συμμετέχει στον πρωινό καφέ της Κουμουνδούρου και απασχολείται στη Βουλή ως άτυπος συντονιστής των κοινοβουλευτικών τομέων εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ιδιότυπη καραντίνα βρίσκονται και άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία στο παρελθόν αποτελούσαν την εμπροσθοφυλακή της αριστερής διακυβέρνησης. Μεταξύ αυτών οι Π. Πολάκης και Χ. Βερναρδάκης. Εκτός πλαισίου και η πρώην περιφερειάρχης Ρ. Δούρου, η οποία εσχάτως απέκτησε τον ρόλο της υπεύθυνης του κόμματος για την Κλιματική Αλλαγή.

Στην κλειστή ομάδα των εμπίστων του Αλ. Τσίπρα, δηλαδή των προσώπων που έχουν την άνεση να «μπαινοβγαίνουν» ανά πάσα ώρα και στιγμή στα ενδότερα του γραφείου του στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, ανήκουν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και διευθυντής πλέον του Πολιτικού του Γραφείου, Μ. Καλογήρου, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλ. Χαρίτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, αλλά και ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς.

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, όπως και η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, «συμμετέχουν» σε συσκέψεις και συναντήσεις, θεσμικά προγραμματισμένου χαρακτήρα, ενίοτε ενός «διευρυμένου» πρωινού καφέ. Επίσης ακόμα δύο πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι Γ. Ραγκούσης και Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα υπάρχουν τέσσερις γυναίκεςκλειδιά, από τις οποίες περνά σε καθημερινή βάση όλη η δραστηριότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οργάνωση των εμφανίσεών του, τα ραντεβού του και η ενημέρωσή του για οτιδήποτε μπορεί να τον αφορά σε ατομικό επίπεδο. Λειτουργούν ως «θεματοφύλακες» των μυστικών του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου και έχουν απόλυτη εικόνα για όλα τα άκρως εμπιστευτικά ζητήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Γιάννα Πεππέ, πρώην γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, έχει την ευθύνη των δημόσιων σχέσεων του πρώην πρωθυπουργού και τον κεντρικό ρόλο της οργάνωσης των δημόσιων εμφανίσεών του. Συνεπικουρείται, κυρίως σε ό,τι αφορά τις κομματικές δραστηριότητες του Αλ. Τσίπρα, από την πρώην υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Ε. Χατζηγεωργίου.

Για τις διεθνείς σχέσεις και τις επαφές του Αλ. Τσίπρα με δημοσιογράφους από το εξωτερικό μεριμνά η Δ. Μπαδογιάννη, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία τεκμηρίωσης επί θεμάτων της επικαιρότητας και την παροχή ενημερωτικών σημειωμάτων για ομιλίες ή παρεμβάσεις του Αλ. Τσίπρα, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η Μάνια Καββαθά, πρώην διευθύντρια στο πολιτικό γραφείο της Ε. Αχτσιόγλου.

Ακόμα τρία σημαντικά πρόσωπα στο στενό επιτελείο του Αλ. Τσίπρα είναι ο διπλωματικός του σύμβουλος Α. Καλπαδάκης, ο οποίος εσχάτως τον συνόδευσε και στο ταξίδι του στο Παρίσι, όπου είχε συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φ. Ολάντ, ο Τάκης Παυλόπουλος, στον οποίο έχει αναθέσει την παρακολούθηση των ευρωπαϊκών εξελίξεων σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και ο Γ. Σάρλης, που ατύπως εκτελεί χρέη νομικού συμβούλου του και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βουλή σε ό,τι αφορά τη «νομοθετική αποδόμηση» των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Ο Γ. Σάρλης συνδέεται άμεσα με τον Μ. Καλογήρου, καθώς ήταν γενικός γραμματέας επί των ημερών του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ για ένα διάστημα υπήρξε σύμβουλος της πρώην γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου.

Σε ό,τι αφορά την καθοδήγηση του Αλ. Τσίπρα σε ζητήματα δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται με γνώμονα τα ενημερωτικά σημειώματα και τις συμβουλές που του δίνουν (ατύπως) οι Δ. Λιάκος και Γ. Χουλιαράκης, αγνοώντας πολλές φορές στο μέτωπο αυτό τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος και πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο.

Τέλος, στο μέτωπο της επικοινωνίας και στην προώθηση της γραμμής των θέσεων του κόμματος στα ΜΜΕ κεντρικό ρόλο παίζουν δύο δημοσιογράφοι, οι Ν. Ανδριόπουλος και Α. Μπελεγρής.