Στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA βρέθηκαν οι βουλευτές Μπάμπης Παπαδημητρίου από τη Νέα Δημοκρατία και Κώστας Ζαχαριάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τοποθετήθηκαν επί του σημερινού θέματος για την αναπροσαρμογη των αντικειμενικών αξιών καθώς και επί των φόρων, όπως του ΕΝΦΙΑ.

Ο γαλάζιος βουλευτής υποστήριξε ότι, «Πρέπει να συνεχίσουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ απ’ εκεί που είχε φτάσει με το τρίτο μνημόνιο και επίσης πρέπει να εκσυγχρονιστεί πλήρως ο τομέας της μεταβίβασης των ακινήτων. Να ξαναμπούν τα ακίνητα στο τραπεζικό προϊόν».

Και συμπλήρωσε ότι, «Είναι πολύ λογικό να θέλουν πολλοί να προβούν σε μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κι αλλά παρεμφερή άμεσα, ωστόσο θα γίνουν εξισορροπήσεις στον ΕΝΦΙΑ».

Ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι, «Σύμφωνα και με τον κ. Πιερρακάκη ο πολίτης θα πηγαίνει μόνο στον συμβολαιογράφο για τη διευθέτηση της μεταβίβασης». Πράγμα που σημαίνει ότι μπαίνει ένα φρένο στην αχαλίνωτη γραφειοκρατία.

Και επεσήμανε ότι, «Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί πριν από την πανδημία απ’ την κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα γίνει κι άλλη μία μείωση, εφόσον επιβεβαιωθούν τα καλά στοιχεία του 2022. Υπολογίζω να γίνει στα τέλη του 2022 με αρχές του 2023».

Απ’ την πλευρά του ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε πως «Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η μέση οικογένεια θα μπορεί να αγοράζει και να συντηρεί ένα σπίτι. Δεν είναι όλοι κάτοικοι Μυκόνου. Τα ακίνητα είναι σημαντικό περιουσιακό στοιχείο».

Όσον αφορά στις απόρροιες των μνημονίων επί των ακινήτων, ο κ.Ζαχαριάδης επεσήμανε πως «Η διαδικασία της χρεωκοπίας φυσικών προσώπων και της ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων δεν ήταν πολιτική των μνημονίων. Είναι πολιτική που αποφασίστηκε αφότου βγήκαμε στα μνημόνια».

Υπενθύμισε πως, «Ήρθε μείωση του ΕΝΦΙΑ με την κυβέρνηση Τσίπρα και εν συνεχεία ήρθε η μείωση από πλευράς Μητσοτάκη, ωστόσο μειώθηκε σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες».

Τέλος, ανάφερε ότι «Σκοπός τώρα είναι να είναι να δούμε την ελάφρυνση της μεσαίας οικογένειας και κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με τη χρεωκοπία των φυσικών προσώπων, ούτε με την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών».

Ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε ότι «Από τη φοροεπιδρομή πάμε στη φοροαπαλλαγή. Οι φόροι θα μειωθούν συνολικά και δεν πιστεύουμε στη γραμμή της αύξησης των φόρων».

Δείτε το σχετικό βίντεο