Τη δυναμική «επιστροφή» της Ελλάδας στα Βαλκάνια, τόσο πολιτικά όσο και εμπορικά, σηματοδότησαν οι διαδοχικές επαφές και συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών, τις τελευταίες ημέρες, που επισκέφθηκαν την Αθήνα με αφορμή το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Κι αυτό σε μια κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία η πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει μετέωρη και πληθαίνουν παράλληλα τα δημοσιεύματα περί σχεδίων «συνοριακών αλλαγών στα Δυτικά Βαλκάνια», όπως προ ημερών ανέφερε η «Deutsche Welle».

Πρόσφατα, εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε περιγράψει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, προσδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην Βαλκανική. «Η Ελλάδα είναι ένας ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Τουρισμός και επενδύσεις στην ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους ομολόγους του από Σερβία, Σκόπια και τον προεδρεύοντα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
Στο επίκεντρο του ελληνικού ενδιαφέροντος, πέρα από την ενίσχυση και την εμβάθυνση των σχέσεων με τις χώρες της βόρειας «γειτονιάς» μας, είναι η προσέλκυση μαζικού ρεύματος τουριστών και οι επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και ελληνικών επιχειρήσεων στις χώρες των Βαλκανίων, με τα έργα στον τομέα της ενέργειας να ξεχωρίζουν σε αυτά του αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Είναι, βέβαια, και η ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων που θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές συνεργασίας με τη χώρα μας.

Η στρατηγική αυτή οπτική για τα Δυτικά Βαλκάνια συνοψίζεται στη φράση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στον προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίρολαντ Ντόντικ, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στην Αθήνα: «Νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία από την μια να εξετάσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας, καθώς η Ελλάδα υποστηρίζει αυτή την πορεία για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Θέλω να συζητήσουμε, όμως, και θέματα που αφορούν τη διμερή μας συνεργασία, καθώς πιστεύω ότι στον τομέα των οικονομικών σχέσεων, και ειδικά στα ζητήματα της ενέργειας, οι δύο χώρες μας μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα».

Δύο μεγάλα έργα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση είναι ο σχεδιαζόμενος διασυνδετήριος αγωγός Σερβίας - Βουλγαρίας, ο οποίος θα συνδεθεί με τον αγωγό Βουλγαρίας - Ελλάδας και κατά συνέπεια με τον TAP, και ο πανευρωπαϊκός οδικός άξονας 10, που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας, με το Σάλτσμπουργκ, δημιουργώντας νέους δρόμους επικοινωνίας από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης προς την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη.

Συνεργασία σε οικονομία και ενέργεια «ενώνουν» Μητσοτάκη και Ζάεφ

Ο τουρισμός, ωστόσο, από τα Βαλκάνια, που στηρίζει σημαντικά κάθε καλοκαίρι την οικονομία της Μακεδονίας, καθώς και άλλων περιοχών, είναι ψηλά αυτή την περίοδο στην ατζέντα της κυβέρνησης. «Ανυπομονούμε να δεχτούμε τους Σέρβους τουρίστες στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου την πρωθυπουργό της Σερβίας, Ανα Μπρνάμπιτς, διαβεβαιώνοντας πως «για την είσοδο στη χώρα μας, αναγνωρίζουμε όλα τα εμβόλια που έχετε χορηγήσει στη Σερβία». Στο κομμάτι των επενδύσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε πως «ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την οικονομική μας συνεργασία και να προωθήσουμε κοινές επενδύσεις σε υποδομές, καθώς και στον τομέα της ενέργειας».

Τη βούληση για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υφίστανται για συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, εξέφρασαν οι κύριοι Μητσοτάκης και Ζάεφ στη συνάντησή τους, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να αναφέρεται σε συγκεκριμένες επενδύσεις, όπως με τα ΕΛ.ΠΕ. «για τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου», την πρώτη επένδυση από τη χώρα του στην Ελλάδα «σε ενεργειακά projects στην Αλεξανδρούπολη» και «ένα έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ενεργειακό μείγμα της ευρύτερης περιοχής» με τη συμμετοχή της ΔΕΗ και του Oμίλου Μυτιληναίος, όπως είπε ο κ. Ζάεφ, ο οποίος εξήρε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Βαλκανικής.