«Φτάνουμε προς το τέλος της υγειονομικής κρίσης καθώς επιταχύνονται οι εμβολιασμοί», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως η δομή στη Χίο πρέπει να κλείσει καθώς είναι μέσα στον αστικό ιστό.

Ακόμη ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο που προστατεύει τη χώρα, καθώς έχει μειώσεις τις ροές και έχει αποσυμφορήσει τα νησιά και γενικά την χώρα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε: «Ήταν ιδιαίτερα επισφαλές να υπάρχει μια μαζική έξοδος από την Αθήνα και τον Πειραιά, όπου υπάρχει ιικό φορτίο, προς όλη την επικράτεια και αυτό θα επηρέαζε και τα συστήματα υγείας στην επαρχία τα οποία δεν είναι τόσο ισχυρά όσο ισχυρά είναι στις μεγάλες πόλεις αλλά αυτό συνδυάστηκε με ένα συγκεκριμένο σχέδιο από τη Δευτέρα 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση, από 10 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία, από 15 Μάιου ανοίγει η μετακίνηση μέσα στη χώρα και ο τουρισμός άρα νομίζω ότι υπάρχει μια αισιοδοξία πλέον στον κόσμο ότι μαζί με τα εμβόλια που έχουν ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια μπορούμε πλέον να έχουμε μια αισιοδοξία ότι φτάνουμε προς το τέλος μιας κρίσης η οποία η αλήθεια είναι ότι όλο τον πλανήτη τον έχει γονατίσει».

Αναφορικά με την τροπολογία που πέρασε για την προστασία των ειδικών, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Δεν μπορούμε να έχουμε απροστάτευτο τον κάθε ειδικό που εκφράζει μια επιστημονική άποψη σε οποιαδήποτε προσφυγή ή αγωγή του οποιουδήποτε δεν άνοιξε το μαγαζί του την εβδομάδα που ήθελε αυτός, αυτό θα δημιουργούσε μια πίεση στα μέλη της επιτροπής να πάρουν λανθασμένες αποφάσεις. Οι επιστήμονες δεν κρίνονται αστικά και ποινικά για τις επιστημονικές τους απόψεις από εκεί και πέρα τελικά είναι η απόφαση των συναρμόδιων υπουργών που κάθε εβδομάδα εκδίδουν την ΚΥΑ των περιοριστικών μέτρων άρα αναφαίρετα η ευθύνη τελικά βαραίνει την κυβέρνηση για όποια επιλογή κανει σε οποιοδήποτε θέμα. Νομίζω ότι ήταν μια διευκρίνιση αρκετά σημαντική για τα μέλη της επιτροπής να μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν το ρόλο τους με απόλυτη προσήλωση στις επιστημονικές τους γνώσεις».

Αναφορικά με την αντιπαράθεση στη Χίο, ο υπουργός επισήμανε: «Στη Χίο υπάρχει μια έντονη ιδεολογική διαφορά. Υπάρχει μια συντονιστική επιτροπή που απαρτίζεται από τρεις παρατάξεις της δημοτικής αντιπολίτευσης που πρόσκεινται σε κόμματα της Αριστεράς κυρίως οι οποίοι έχουνε μια ιδεολογική διαφορά με την κυβέρνηση, θέλουν μια πολιτική ανοιχτών συνόρων. Θέλουν μια πολιτική όπως το 2015 θα έρχονται στα νησιά μας οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και απλώς θα φεύγουν αμέσως για να πάνε στην Αθήνα, αυτή τη πολιτική την εφαρμόσαμε το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ και ήταν η μεγαλύτερη πρόσκληση στα κυκλώματα λαθροδιακινητών».

«Στον αντίποδα η κυβέρνησή μας έχει την εξής πολιτική, αυστηρή φύλαξη των συνόρων από εκεί και πέρα οι λίγοι που περνάνε σε κλειστά ελεγχόμενα κέντρα, κράτηση αυτών που δεν δικαιούνται άσυλο και απελάσεις αυτών που δεν δικαιούνται άσυλο. Η διαφορά λοιπόν στη Χίο είναι ιδεολογική και δεν είναι μόνο ιδεολογικ. Η υφιστάμενη δομή πρέπει να κλείσει γιατί είναι μέσα στον αστικό ιστό και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και υπάρχει και δικαστική απόφαση να κλείσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να λύσει το μεταναστευτικό, καταφέραμε και μειώσαμε τις ροές πάνω από 80%, καταφέραμε και αποσυμφορήσαμε τα νησιά από 42 χιλιάδες άτομα που είχε τώρα έχει 11 χιλιάδες. Αποσυμφορήσαμε τη χώρα συνολικά από 92 χιλιάδες άτομα στις δομές τώρα είναι 53 χιλιάδες, κλείσαμε 70 δομές στη χώρα. Έχουμε περισσότερες απελάσεις, επιστροφές και μετεγκαταστάσεις από νέες αφίξεις τους τελευταίους 12 μήνες», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Έχουμε δείξει ως κυβέρνηση ότι έχουμε ένα οργανωμένο, συνεκτικό σχέδιο που προστατεύει τα νησιά μας, προστατεύει την Αθήνα, προστατεύει όλη τη χώρα από μια μεγάλη κρίση η οποία βιώσαμε και η οποία τις επόμενες δεκαετίες θα ξαναβιώσουμε γιατί οι μετακινήσεις από φτωχότερες χώρες σε πλουσιότερες δεν είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα σταματήσει τις επόμενες δεκαετίες άρα εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν θα ξαναπάνε τα ΜΑΤ στη Χίο στην περίπτωση αντιδράσεων των κατοίκων, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Ξεκάθαρα δεν έχουμε θέσει τέτοιο θέμα».

Για την αντίδραση του κ. Μουτζούρη, ο υπουργός δήλωσε: «Η πολιτική αντίδραση στο να μην δημιουργηθεί νέα δομή πέρυσι στη Μυτιλήνη η οποία οδήγησε στη διατήρηση της Μόριας , η οποία βέβαια έχει αποσυμφορηθεί κατά 50% μέσα σε 9 μήνες, διατήρησε μια δομή η οποία ήταν ακατάλληλη. Όπως έχουμε τη δομή στη Χίο η οποία παραμένει ακατάλληλη, όπως έχουμε τη δομή στη Σάμο που θα κλείσει ευτυχώς σε λίγες εβδομάδες γιατι πάμε στη νέα δομή».

«Η πολιτική ''δεν συμβάλλω στην εξεύρεση λύσης» εκ των πραγμάτων, de facto, οδηγεί στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος, το οποίο είναι το χειρότερο. Αυτή ήταν η πολιτική μου δήλωση, για κάποιο λόγο ο κ.Μουτζούρης νόμισε ότι του καταλόγιζα ποινικές ευθύνες για τη Μόρια. Δεν ήταν ποινικό το σχόλιό μου ήταν πολιτικό. Αλίμονο αν οι πολιτικοί μεταξύ μας κάνουμε αγωγές ο ένας στον άλλο για τις πολιτικές μας απόψεις''», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Ερωτηθείς για τις απελάσεις-επιστροφές, απάντησε: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας μόνο. Δυστυχώς η επιτυχία στις απελάσεις είναι 1 στους 3 και για αυτό η Ευρώπη σε κεντρικό επίπεδο θέτει ως βασική προτεραιότητα του νέου συμφώνου να ενισχύσουμε τη συνεργασία με χώρες προέλευσης και διέλευσης για τις απελάσεις. Δεν είναι πρόβλημα μόνο εθνικό, και πράγματι η χώρα μας είναι καλύτερα από άλλες χώρες σε αυτό τον τομέα, είναι η άρνηση χωρών προέλευσης να δεχτούνε πίσω του υπηκόους τους που δημιουργεί αυτό το αδιέξοδο και εκεί λέμε εμείς ως Ευρώπη, ως Ελλάδα και ως οι MED5 ότι η Ευρώπη έχει πολύ περισσότερη πολιτική διπλωματική δύναμη να επιβάλλει στις χώρες προέλευσης να δεχτούνε πίσω τους πολίτες τους από ότι μπορεί να έχει μεμονωμένα η οποιαδήποτε χώρα».

«Έχουμε καταφέρει να θέσουμε το μεταναστευτικό ως το επίκεντρο της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία. Είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένη η οποιαδήποτε στήριξη της ΕΕ προς την Τουρκία με την αποδοχή από την Τουρκία των δύο βασικών υποχρεώσεών της που απορρέουν από την κοινή δήλωση του 2016, πρώτον να διακόψει όλες τις παράνομές αναχωρήσεις από τα τουρκικά παράλια και τον Έβρο και δεύτερον να αποδεχτεί την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Η Τουρκία έχει μια μεγάλη ευκαιρία να αποδεχτεί τη θετική ατζέντα αλλά η αρνητική ατζέντα είναι ξεκάθαρα στο τραπέζι», επισήμανε ο ίδιος.

Ερωτηθείς ποια είναι η απόφαση των MED 5 αν δεν το κάνει η Τουρκία, ανέφερε: «Οι 5 έχουμε πολλαπλά τέτοια θέματα γιατί έχουμε θέματα και με τη Σενεγάλη και με τη Λιβύη, η Τουρκία είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα άλλες χώρες είναι οι χώρες διέλευσης για άλλες χώρες του MED 5. Συνολικά ως MED 5 έχουμε πάρει την πολιτική επιλογή να προτάξουμε αυτές τις σχέσεις και να υπάρχει μια αμοιβαιότητα μεταξύ της στήριξης της Ευρώπης προς χώρες διέλευσης με τη συμπεριφορά τους στο μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα ως προς την Τουρκία η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα δείχνει ότι η χώρα μας επιμένει αποφασιστικά στις εθνικές θέσεις, από εκεί και πέρα πώς θα το χειριστεί διαπραγματευτικά η κυβέρνηση είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε να εξελίσσεται τους επόμενους μήνες».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας φυλάει τα σύνορά της και τα χερσαία και τα θαλάσσια αλλά υπάρχουν κανονισμοί διεθνείς για το πώς γίνεται αυτό. Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό τις διεθνείς υποχρεώσεις. Αν κάποιοι θέλουν η χώρα μας να είναι ξέφραγο αμπέλι και να ξεκινάει όποια βάρκα θέλει και αυτή να φτάνει αυτομάτως σε ένα ελληνικό νησί όχι, δεν θα γίνει αυτό με την κυβέρνησης της ΝΔ», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Για τις ΜΚΟ, ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Φτάνουν στη Δικαιοσύνη πολλές τέτοιες υποθέσεις, ήδη όμως έχει μειωθεί κατά πάρα πολύ η παρουσία τέτοιων ΜΚΟ στην Ελλάδα. Έχει γίνει μια αυτό-επιλογή οι οργανώσεις οι οποίες ξέρανε ότι δεν συνάδουν με τις διεθνείς τους υποχρεώσεις έχουν οι ίδιες αποχωρήσει από τη χώρα μας».