«Ο Νίκος Δένδιας έκανε το αυτονόητο χθες στην Άγκυρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ, με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Παράλληλα, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε πως του προκάλεσε εντύπωση η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι είχε λάβει εντολή αν προκληθεί να απαντήσει ενώ διερωτήθηκε αν τον προκαλούσε κάποιος δεν θα απαντούσε;

Εκτίμησε ότι η ανακοίνωση του Μαξίμου βγάζει μια επικοινωνιακή αγωνία. Τέλος, τόνισε πως είναι αναγκαίο να δούμε την επόμενη ημέρα στα εθνικά θέματα λέγοντας ότι χρειάζεται να υπάρξει επικοινωνία και ενημέρωση. Είπε πως οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να είναι πάντα ανοιχτοί.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος στη στάση του κ. Δένδια στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τσαβούσογλου, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Ο κ. Δένδιας έκανε το αυτονόητο και μπράβο του, προκάλεσε όμως αίσθηση η ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου όπου λεει ότι είχε πάρει εντολή εάν προκληθεί να απαντήσει αναρωτιέμαι υπήρχε πιθανότητα να είχε πάρει εντολή εάν προκληθεί να μην απαντήσει, να κάτσει στα αυγά του; Το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε, και το έκανε απολύτως σωστά, είναι κατόπιν οδηγίας του κ. Μητσοτάκη

«Νομίζω ότι η ανακοίνωση του Μαξίμου βγάζει μια επικοινωνιακή αγωνία από αυτή την οποία πολλές φορές εχουμε δει τους τελευταίους μήνες», ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης.

Ερωτηθείς αν η θετική στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μια γραμμή εθνικής συνεννόησης όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, απάντησε: «Εμείς το λέγαμε πάντα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι ζητήματα πολιτικής πολωτικής αντιπαράθεσης, εάν πετύχει κάτι καλό η κυβέρνηση της ΝΔ αυτό θα το βρει αύριο και η κυβερνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι πετύχαμε εμείς την πατριωτική συμφωνία των Πρεσπών το βρήκε έτοιμο ο κ. Μητσοτάκης και βγήκε και είπε αυτά που είπε χθες στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος είναι πλέον ''θεματοφύλακας''. Θέλω να του πω συγχαρητήρια γιατί πέρα από το θάρρος και την ειλικρίνεια γιατί δεν είναι εύκολο και ιδίως με αυτά που εχει πει ο κ. Γεωργιάδης, το κάνει πάρα πολύ καλά».

«Η σκηνική του παρουσία, το ύφος του δείχνει σαν να το πιστεύει το ίδιο πολύ με τα αντίστροφα ακριβώς τα οποία μας έλεγε πριν από δύο χρόνια. Επειδή είναι δύσκολες οι στιγμές που ζούμε στην εξωτερική πολιτική εδώ χρειάζεται να δούμε την επόμενη ημέρα και από τη θέση της κυβέρνησης και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρα χρειάζεται επικοινωνία, χρειάζεται συνεννόηση, χρειάζεται να υπάρξει ενημέρωση για τα ανοιχτά ζητήματα τα οποία έχουμε», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε: «Πάντα οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτοί, όσο μεγάλη ένταση, όσο μεγάλη πόλωση, όσο μεγάλη οξύτητα και να υπάρχει πρέπει πάντοτε να υπάρχει επικοινωνία. Η χθεσινή παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών υπογραμμίζει την ανάγκη να επανέλθει στο προσκήνιο η διπλωματία. Να μπει πιο ενεργά η Ευρώπη στη συζήτηση και η Ελλάδα τώρα που υπάρχουν γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή να τοποθετηθεί με έξυπνο και ενεργητικό τρόπο».

«Να αξιοποιήσει ενεργητικά αυτή τη διάσταση, και στο εσωτερικό με ειλικρίνεια, με σοβαρότητα να συζητάμε έχοντας την αντίληψη ότι από την από εδώ πλευρά είμαστε όλοι Έλληνες και θέλουμε το καλό της πατρίδας μας είτε αυτό έρχεται με μια κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με μια κυβέρνηση ΝΔ είτε παλαιότερα με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», κατέληξε.