«Το μορατόριουμ με την Τουρκία είναι στους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε Φερ, με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή,  ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι υπάρχει αποκλιμάκωση στο πεδίο, ενώ είπε πως συνεχίζονται οι συζητήσεις των δύο χωρών μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα.

Για την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αθήνα παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Είπε πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά της Τουρκίας για μορατόριουμ μέχρι το Φθινόπωρο, ο αν. υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Το οποιοδήποτε μορατόριουμ νομίζω ότι ήτανε πάντοτε στους στρατηγικούς μας στόχους. Δηλαδή αυτό το οποίο θέλαμε πάντοτε ήταν να προϋπάρχει ο διάλογος και να μην γίνονται κινήσεις στο πεδίο, αυτό είναι κάτι το οποίο ζητάει η ελληνική κυβέρνηση από πέρυσι το καλοκαίρι, είναι κάτι το οποίο ζητάει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη και είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι στη δύσκολη συγκυρία την οποία περνάμε με ένα διστακτικό άνοιγμα του τουρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία νομίζω ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να βρίσκεται στο μυαλό και των δύο πλευρών του Αιγαίου».

«Χαίρομαι αν οι πληροφορίες των Νέων επιβεβαιώνουν αυτό το οποίο ως αίσθηση υπάρχει δηλαδή το ότι και η τουρκική πλευρά έχει υπηρετήσει το στόχο της αποκλιμάκωσης δεν θα έλεγα με γενναία αλλά με μετρημένα βήματα από πέρυσι το Δεκέμβριο. Δεν έχει έρθει η απόλυτη ηρεμία, υπάρχει μια αποκλιμάκωση στο πεδίο, μετρημένη ούτε καν γενναία. Αν υπάρχει αυτή η διάθεση από την τουρκική πλευρά αυτή είναι καλοδεχούμενη. Ήταν σημαντικό το γεγονός ότι οι συνομιλίες και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συνεχίστηκαν μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα και αυτό είναι το θετικό για όσους λέγαν ότι ουσιαστικά η έκθεση στην Άγκυρα των παγίων ελληνικών θέσεων από τον κ. Δένδια θα προκαλέσει ζημιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι μάλλον διαψεύστηκαν γιατί η συνέχεια των γεγονότων έδειξε ότι η Τουρκία άκουσε αυτά που περίμενε να ακούσει γιατί δεν ήταν κάτι διαφορετικό από αυτά που λέμε σε όλα τα διεθνή Φόρα, και από εκεί και πέρα συνέχισε τη στρατηγική της η οποία ήταν να συμμετέχει σε αυτό το διάλογο με την Ελλάδα και στο επίπεδο των υπουργείων Άμυνας αλλά και στο επίπεδο των υπουργείων Εξωτερικών», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν έχει κλειδώσει για τις 31 Μαΐου η επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου, ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε: «Αυτό θα το μάθετε όταν θα γίνει και η οριστική επίσημη ανακοίνωση».

Αναφορικά με τις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός σημείωσε: «Αυτό που έχει σημασία καταρχάς είναι να υπάρχει μια κατάπαυση του πυρός, αυτή είναι η δικιά μας θέση γιατί πιστεύουμε ότι όσο συνεχίζεται και εντατικοποιείται αυτή η κρίση περισσότεροι άμαχοι θα βρεθούνε εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερους κινδύνους. Το θέμα είναι οτι το Ισραήλ απαντώντας στις απίστευτες επιθέσεις από την πλευρά της Χαμάς με τις χιλιαδες ρουκέτες έχει προκαλέσει στρατηγικά πλήγματα στο οπλοστάσιο των Παλαιστινίων τρομοκρατών που ελέγχουν τη λωρίδα της Γάζας και αυτό που φαινόταν ως στρατηγικός τους στόχος ήταν ότι το χτύπημα αυτό να επιφέρει ουσιαστικό πλήγμα στις δυνατότητές τους. Από τη στιγμή που θα έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος συνέχισης των επιχειρήσεων».

«Από την άλλη πλευρά δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί τη διεθνοποίηση με τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελαν οι Παλαιστίνιοι η χρήση τέτοιων επιθετικών μέτρων δηλαδή η χρήση των ρουκετών σε τόσες μεγάλες ποσότητες που έχουν εκτοξευτεί προς το Ισραήλ αδιακρίτως δηλαδή χωρίς να υπάρχει καμία διάκριση ανάμεσα σε ποιο στόχο σκοπεύουν να πέσουν», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν το αυστηρό μήνυμα που αναμένεται να σταλεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Τουρκία θα επαναφέρει το μεταναστευτικό ως εργαλείο πίεσης, ανέφερε: «Θεωρώ ότι είναι δύσκολο να το ζήσουμε με τον τρόπο τον οποίο το ζήσαμε, θα έφερνε την Τουρκία ακόμα πιο μακριά από την Ευρώπη, θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερες αμφιβολίες για την επιλογή της ΕΕ να πληρώνει ουσιαστικά την Τουρκία και να συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην φιλοξενία των εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών τους οποίους φιλοξενεί η Τουρκία στο έδαφός της, και θα δημιουργούσε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό το οποίο επιδιώκει η Τουρκία που δεν είναι άλλο από το να έχει πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα χρήματα με μεγαλύτερη ευελιξία από το τουρκικό κράτος».

«Ο κ. Βέμπερ πάντοτε ήταν ενάντια της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ και στην Αθήνα που είχε έρθει στην ομιλία του είχε πει ότι ''εγω δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ''. Αυτή ειναι μια πάγια θέση, πάγια θέση όμως αντίθετα της Ελλάδος είναι ότι μέσα από την προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης έχουμε και μπορούμε να ασκήσουμε στην Τουρκία μεγαλύτερη πίεση προς μια πιο ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να εμμείνουμε στη σταθερή θέση, ότι δεν χρειάζεται η ελληνική πλευρά να βρεθεί να είναι η τελευταία που θα ρίξει την άσπρη πετσέτα και να πει τελείωσε η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας διότι τελικά αυτό θα μας οδηγήσει στο να είμαστε μια χώρα η οποία θα εξαρτάται από τις τουρκικές διαθέσεις αφού πλέον αυτά τα οποία θα έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία δεν θα είναι οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις προς το κράτος δικαίου αλλά θα είναι μόνο οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία», επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Αναφορικά με το άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο υπουργός δήλωσε: «Αυτό που χθες συζητήσαμε στην Πορτογαλία είναι ότι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε δεν είναι σταθερό και αυτό θα πρέπει να κάνει την Ευρώπη να ξυπνήσει και να αντιμετωπίσει τις ζωντανές προκλήσεις έτσι όπως πρέπει. Να μην είμαστε μόνο ευχολόγια και να μην είμαστε μόνο πολιτικές οι οποίες κοιτάζουν στο βαθύ μέλλον αλλά να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε σοβαρές προκλήσεις αύριο στη γειτονιά μας».

Ερωτηθείας αν πρότεινε αύξηση των πόρων για την Άμυνα, ο κ. Βαρβιστιώτης απάντησε: «Ναι γιατί πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή άμυνα πρέπει να ενισχυθεί, ότι οι ευρωπαϊκές δομές ασφάλειας πρέπει να ενισχυθούν. Σε μια περίοδο που η Αμερική κοιτάζει πολύ περισσότερο προς την στρατηγική της σύγκρουσης με την Κίνα το θέμα της Ευρώπης και το πώς η Ευρώπη αντιλαμβάνεται τα θέματα της δικής της ασφάλειας νομίζω ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε κατάματα και αυτό σημαίνει και μέσα από την αύξηση των αμυντικών δαπανών της ΕΕ».