«Η Ελλάδα απάντησε με σθένος και επιχειρήματα», σχολιάζουν μιλώντας στα parapolitika.gr, δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον Τούρκο ομολογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δημόσια, νωρίτερα σήμερα, σχετικά με την προκλητικότητα της γείτονος έναντι της χώρας.

Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

«Ο Νίκος Δένδιας ορθώς δεν άφησε αναπάντητη την αναφορά του κ. Τσαβούσογλου περί δήθεν τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. Άλλωστε αυτή την εντολή είχε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση σε όλα τα διεθνή φόρα παρουσιάζει ξεκάθαρα τις εθνικές θέσεις, οι οποίες θεμελιώνονται αποκλειστικά και μόνο στο διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα επιμένει στη διεθνή νομιμότητα και στο πλαίσιο συνεργασίας που θέτει η ΕΕ. Κι αυτό ακριβώς πρόβαλε απόψε στην Άγκυρα. Η Τουρκία, δυστυχώς, επιμένει να θέτει θέματα τα οποία δεν υφίστανται. Για άλλη μια φορά φάνηκε διεθνώς η διαφορετική αντίληψη των γειτόνων σε ζητήματα διπλωματίας».

Δημήτρης ΚαιρίδηςΚαθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Βουλευτής ΝΔ, Βόρειου Τομέα Αθηνών

«Η Ελλάδα απάντησε με επιχειρήματα, ετοιμότητα και σθένος στην πρόκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ σήμερα στην Άγκυρα. Η απόσταση που χωρίζει τις δυο χώρες είναι πολύ μεγάλη. Η Τουρκία επιμένει να μην αποδέχεται το βασικό. Δηλαδή, το διεθνές δίκαιο ως βάση επίλυσης της διαφοράς που μας χωρίζει στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Αν κάτι απέδειξε το σημερινό επεισόδιο είναι ότι η επικοινωνία μεταξύ των δυο πλευρών δεν αποτελεί υποχώρηση αλλά προάσπιση των εθνικών θέσεων και δικαίων. Από κει και πέρα, το πρόβλημα "Τουρκία" παραμένει και η όποια ύφεσή του για μας εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την ευρύτερη διαπραγμάτευση της Άγκυρας με τη Δύση, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, οφείλουμε να παραμένουμε σε εγρήγορση, ενισχύοντας τα διεθνή ερείσματά μας αλλά και την αποτρεπτική μας ισχύ».