5066173
Πολιτική

Οκτώ υπουργεία μετακομίζουν στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ – Το πρωί οι ανακοινώσεις από τον Μητσοτάκη

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από τις αρχές του 2020

Ένα «mega project», όπως τονίζει χαρακτηριστικά στα parapolitika.gr συνεργάτης του πρωθυπουργού, θα ανακοινώσει στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για ένα σχέδιο που πολλάκις έχει εξαγγελθεί τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ουδέποτε έχει υλοποιηθεί: Η μετεγκατάσταση υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας σε έναν ενιαίο χώρο, ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου.

Ο χώρος αυτός είναι το συγκρότημα εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, από τις αρχές του 2020, στο Μαξίμου, υπό την εποπτεία του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Άκη Σκέρτσου. Πλέον, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την υλοποίησή του.

Τα υπουργεία που θα φύγουν από την έδρα που χρησιμοποιούν σήμερα επελέγησαν γιατί είτε νοικιάζουν τα γραφεία τους – κι έτσι το Δημόσιο θα εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ ετησίως – είτε γιατί είναι διάσπαρτες οι υπηρεσίες τους και θα είναι πολύ πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό να βρίσκονται όλες στον ίδιο χώρο. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλα. Σε έναν μάλιστα από τους χώρους που απελευθερώνονται για να γίνουν κυβερνητικά κτίρια, θα υπάρξει μόνιμο εκθετήριο αγροτικών προϊόντων. 

Τα ακίνητα από τα οποία θα αποχωρήσουν τα Υπουργεία, εφόσον ανήκουν στο Δημόσιο, θα δοθούν στη συνέχεια για εμπορικές χρήσεις, αυξάνοντας έτσι το οικονομικό όφελος από την κίνηση αυτή.

Ο χώρος που στεγάζονταν οι υπηρεσίες και το εργοστάσιο της αμυντικής βιομηχανίας ΠΥΡΚΑΛ εκτείνεται σε περίπου 160 στρέμματα στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού, πλησίον της Γυμναστικής Ακαδημίας (ΤΕΦΑΑ). Ένα σημαντικό μέρος του θα γίνει πάρκο και θα αποδοθεί στους πολίτες, ενώ το υπόλοιπο θα στεγάσει τα υπουργεία.

Το μεγάλο αυτό έργο σχεδιάζεται να γίνει με ΣΔΙΤ και φιλοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου είναι να τρέξει γρήγορα και να έχει ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της παρούσας θητείας της κυβέρνησης, μέχρι δηλαδή το καλοκαίρι του 2023.