«Στη Διώρυγα του Σουέζ έγινε η αποκόλληση του φορτηγού πλοίου, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία των πλοίων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Παράλληλα ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης πως στο σημείο βρίσκονται 16 πλοία με ελληνική σημαία.

 Ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου σημείωσε ότι θα επαναδιατυπωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το υπουργείο θα είναι έτοιμο στα μέσα Απριλίου..

 Αναφερόμενος στο έντυπο πληροφοριών που συμπλήρωναν οι επιβάτες πριν την επιβίβαση στο πλοίο, είπε πως πλέον θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή χωρίς ωστόσο να καταργηθεί  και η έγγραφή σε περίπτωση που χρειαστεί. Όπως είπε θα συντομεύσουμε την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Πλακιωτάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την αποκόλληση του πλοίου από τη Διώρυγα του Σουέζ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημείωσε: «Σύμφωνα με πληροφορίες των Διεθνών Μέσων Ενημέρωσης έγινε η αποκόλληση του φορτηγού πλοίου χωρίς όμως να γνωρίζει κανένας αυτή την ώρα πότε θα ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία των πλοίων. Βρισκόμαστε ήδη στην 6η ημέρα και οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και στην παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιες, και με αφορμή αυτό το γεγονός αντιλαμβανόμαστε όλοι την τεράστια σημασία που έχει η ναυτιλία στην παγκόσμια οικονομία. Η πληροφορία μας είναι ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Πορτ Σάϊντ 6 πλοία με ελληνική σημαία και άλλα 10 στο νότιο τμήμα της διώρυγας. Άρα συνολικά 16 πλοία με ελληνική σημαία».

Ερωτηθείς αν η ακτοπλοΐα θα είναι έτοιμη για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε: «Είμαστε σε διαρκή επαφή και συνεννόηση και με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ αλλά και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων έτσι ώστε εγκαίρως να επαναδιατυπωθούν αλλά με στοχευμένο τρόπο τα υγειονομικά πρωτόκολλα διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς και βέβαια είναι και σε εξέλιξη το πρόγραμμα εμβολιασμού».

«Εμείς θα κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις στο επίπεδο των υγειονομικών πρωτοκόλλων, θα είμαστε έτοιμοι μέσα στον Απρίλιο, εγκαίρως δηλαδή πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Για παράδειγμα το έντυπο πληροφοριών που συμπλήρωνε ο επιβάτης πριν μπει στο πλοίο αυτό θα πάρει πλέον ηλεκτρονική μορφή, χωρίς όμως να καταργούμε την έγχαρτη μορφή αλλά κατά κύριο λόγο θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και αυτό θα συντομεύσει πολύ τις διαδικασίες επιβίβασης. Από την άλλη τα πρωτόκολλα θα είναι αυστηρά με όλα τα μέτρα προφύλαξης και από τους επιβάτες και από τα μέλη και ο έλεγχος θα είναι συνεχής από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και μέσα στα πλοία και εκτός πλοίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά στον εμβολιασμό των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα, ο υπουργός επισήμανε: «Έχω ζητήσει από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών να προηγηθούν τα στελέχη των ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι ναυτικοί μας διότι μιας και περιμένουμε να ανοίξει και επισήμως ο τουρισμός μέσα Μαΐου νομίζω ότι θα πρέπει να προηγηθούν. Έρχονται σε επαφή με εκατομμύρια κόσμο και καταλαβαίνετε ότι ο άμεσος εμβολιασμός των ναυτικών μας αυτών που εργάζονται στην ακτοπλοΐα αλλά και στο θαλάσσια τουρισμό κρίνεται εντελώς απαραίτητος».