Για «λανθασμένη πρακτική», που στρέφεται κατά των επιβατών και δεν υπηρετεί το συνδικαλιστικό κίνημα, έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τη σημερινή απεργία που είχε κηρύξει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Secret» με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

«Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, όπως γνωρίζετε, είχε κηρυχτεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη. Η επιλογή ενός σωματείου να κινηθεί εκτός του πλαισίου της νομιμότητας, συνιστά λανθασμένη πρακτική, που στρέφεται κατά των επιβατών και δεν υπηρετεί το συνδικαλιστικό κίνημα», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Πλακιωτάκης.

«Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, λειτουργήσαμε άμεσα, προκειμένου να αποτραπεί η ταλαιπωρία των επιβατών. Ο στόχος επετεύχθη και τα πλοία ήδη αναχωρούν», σημείωσε ο υπουργός.

«Όλοι θα πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, αντιλαμβάνομαι ότι σεβαστό είναι το δικαίωμα στην απεργία – στην προκειμένη περίπτωση ήταν παράνομη η απεργία- σε κάθε όμως περίπτωση όλοι πρέπει να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα διότι αυτή τη στιγμή είμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου, η εικόνα που πρέπει να εκπέμψει η χώρα θα πρέπει να είναι μια χώρα πέρα από την ασφάλεια και μια χώρα όπου κανείς με ασφαλή τρόπο μπορεί κανείς να κάνει τις διακοπές του.

Εμείς το διαχειριστήκαμε με ψυχραιμία, καταλαβαίνετε ότι έπρεπε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε κατάσταση που θα μπορούσε να βλάψει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο και σε κάθε περίπτωση ο αντικειμενικός στόχος επετεύχθη τα πλοία αναχωρούν, σταμάτησε η ταλαιπωρία των επιβατών και όλα κυλούν ομαλά στο λιμάνι», συνέχισε ο κ. Πλακιωτάκης. 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρξουν και άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε: 
«Αυτό που προτρέπω όλους είναι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα και να αποφύγουμε τις οποιεσδήποτε εικόνες μπορούν να βλάψουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό». Σχετικά με το εάν είναι σε συνεννόηση με τα σωματεία και το εάν πιστεύει πως θα ακουστεί η προτροπή του, ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε πως «αυτό είναι το αυτονόητο από εκεί και πέρα εμείς στο υπουργείο Ναυτιλίας παρακολουθούμε με τρόπο ψύχραιμο αλλά αποτελεσματικό και πιστεύω όλα να κυλήσουν ομαλά».

Ψηφιακή δήλωση υγείας 

Αναφορικά με την ψηφιακή δήλωση υγείας για τους επιβάτες των πλοίων, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε: 

«Θα σας θυμίσω ότι για να μπορούσε κάποιος να ταξιδέψει με πλοίο έπρεπε να συμπληρώσει μια δήλωση υγείας σε έγχαρτη μορφή, πλέον αυτή τη δυνατότητα θα την έχει και με ψηφιακό τρόπο. Μπορεί κάποιος στην ιστοσελίδα του υπουργείου να βρει τη συγκεκριμένη δήλωση υγείας σε ψηφιακή μορφή άρα πρακτικά για να ταξιδέψει κάποιος πρέπει είτε να έχει εμβολιαστεί, είτε να έχει υποβληθεί σε μοριακό ή rapid test ή self test. Επομένως απαραίτητο είναι να έχει συμπληρώσει είτε σε έγχαρτη μορφή είτε σε ψηφιακή μορφή τη δήλωση υγείας».

Στο 85% η πληρότητα

Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε πως η πληρότητα παραμένει στο 85%, εφόσον τα πλοία που έχουν καμπίνες και 80% εφόσον τα πλοία δεν έχουν καμπίνες.

Παραίτηση Λασκαρίδη

Για την παραίτηση του κ. Λασκαρίδη, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε: 

«Πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, εγώ αυτό που θέλω να δηλώσω είναι ότι μια άστοχη και μια εκτός πραγματικότητας δήλωση δεν μπορεί να αμαυρώσει το κύρος της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας, της ηγετικής της θέσης στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι και βέβαια της τεράστιας συνεισφοράς της στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας ιδιαίτερα με την πολύ μεγάλη συνεισφοράς της την περίοδο της πανδημίας.

Η δήλωση της Ενώσεως ήταν απολύτως ξεκάθαρη, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία διαχρονικά έχει συμβάλει αποφασιστικά έτσι ώστε να διατηρήσει τις τελευταίες δεκαετίας μάλιστα την ηγετική της θέση στα παγκόσμια ναυτιλιακά Φορα ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζεται και ο θεσμικός ρόλος διαχρονικά των κυβερνήσεων όπου δημιουργώντας ένας σταθερό θεσμικό πλαίσιο έχει δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες να μεγαλουργήσουν και βέβαια να διατηρήσουν αυτή τη θέση και το κύρος τους στο παγκόσμιο ναυτιλιακό χώρο».

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΕΝΕΝ προχώρησε τελικά σε μετατροπή της 24ωρης απεργίας σε στάση εργασίας κι έτσι τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία απέπλευσαν κανονικά από τις 9 το πρωί.