Σε πλήρη εκπαίδευση βρίσκεται η νέα τριμερής συνεκπαίδευση ανδρών των επίλεκτων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021 στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών με φίλιες και σύμμαχες χώρες, που σχεδιάζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα από το ΓΕΕΘΑ.

Η συνεκπαίδευση αυτή, όπως και η προηγούμενη προ μηνός άλλωστε, είναι επικεντρωμένη σε αντικείμενα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (MAROPS/ NAVSOF Training), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σούδας, στην Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προαναφερθείσα συνεκπαίδευση εκτός από τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών, συμμετέχει και η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΜΥΑ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ).

Επισημαίνεται ότι οι άνδρες της επίλεκτης ΜΥΑ-ΛΣ-ΕΛΑΚΤ είναι ΟΛΟΙ τους υποβρύχιοι καταστροφείς έχοντας περατώσει επιτυχώς κάποιο από τα εξάμηνης διάρκειας «Σχολεία» της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών, όπως ακριβώς και οι συνάδελφοί τους της ΔΥΚ και του Στρατού Ξηράς. Είναι δε γνωστό ότι η ΜΥΑ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ σε περιόδους κρίσεως, πολέμου κλπ, υπάγεται επιχειρησιακώς στο ΓΕΕΘΑ και χρησιμοποιείται αναλόγως αφού η εκπαίδευσή τους συντονίζεται ήδη από τον καιρό της ειρήνης από το ΓΕΕΘΑ, εκτός φυσικά των καθαρώς αστυνομικώς της καθηκόντων και δράσεων.

Όπως επισημαίνεται από το ΓΕΕΘΑ «Η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στο συνολικό προγραμματισμό των ασκήσεων/συνεκπαιδεύσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] με τις ΗΠΑ, με σκοπό την επαύξηση του επιπέδου συνεργασίας κατά την σχεδίαση και εκτέλεση επιχειρήσεων στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα αναδεικνύει τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών που συνεχώς ενισχύονται».