Συνεκπαίδευση με τη μορφή PASSEX (Passing Exercise) πραγματοποιήθηκε χθες και δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το ΓΕΕΘΑ μεταξύ μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού και μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με τη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ SNMG-2 (STANDING NATO MARITIME GROUP TWO) στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Από ελληνικής πλευράς στην άσκηση συμμετείχαν οι φρεγάτες τύπου Standard (“S”) Φ/Γ «ΚΑΝΑΡΗΣ» (F-464) και Φ/Γ «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» (F-462), καθώς και μία τετράδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block.52+ από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσεως της Σούδας, ενώ από ΝΑΤΟϊκής συμμετείχαν η ισπανική φρεγάτα “Cristobal Colon” και η τουρκική TGS “Gaziantep”.





Κατά τη διάρκεια του PASSEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού και αντιαεροποριού πολέμου καθώς και πολέμου επιφανείας.

«Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, διαλειτουργικότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό πλαίσιο» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.