Σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις λόγω των καιρικών φαινομένων απηύθυνε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

 Παράλληλα, ο κ. Πέτσας, ζήτησε από όσους είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν σήμερα να ξεκινήσουν νωρίτερα ώστε να κάνουν το εμβόλιο, ενώ είπε ότι σε περίπτωση που κάποιοι δεν θα μπορέσουν να εμβολιαστούν οι δόσεις θα δοθούν σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

 Τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να αφήσουμε πίσω τους διάφορους αρνητές ενώ είπε πως οι  υπουργοί μιλάνε για τα θέματα του χαρτοφυλακίου τους.

 Νέοςεκλογικός νόμος

Αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση  είπε ότι ενδεχομένως και σήμερα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και σε δύο εβδομάδες θα εισαχθεί στην Βουλή.

Συμπλήρωσε παράλληλα,  πως με 43% εκλέγεται δήμαρχος, μπαίνει όριο εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο, υπάρχει πρόνοια για μείωση των δημοτικών συμβούλων και επανέρχεται η πενταετής θητεία των δημάρχων.

 Για την τηλεργασία στο δημόσιο ανέφερε πως στόχος είναι να ανέλθει στο 70% ενώ είπε πως οι υπηρεσίες προς τους πολίτες θα παρέχονται μέσω ραντεβού.

 Τέλος, για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων ανέφερε πως δίνεται το δικαίωμα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν για την πατρίδα τους.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Στέλιου Πέτσα στα Παραπολιτικά 90,1 

Με αφορμή τα καιρικά φαινόμενα ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Περιμένουμε χειρότερα αύριο,  δεν το έχουμε ξεπεράσει, στην Αττική τουλάχιστον. Αυτό που ξεπεράσαμε με επιτυχία ήταν στις πρώτες δύο ημέρες στην Ήπειρο, στην Δυτική, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Σήμερα και αύριο Θεσσαλία, Στερεά,  ιδίως στη Εύβοια και Αττική θα δοκιμαστούν ενδεχομένως και κάποια από τα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο και στις Κυκλάδες θα έχουμε  έντονη χιονόπτωση  και πολύ κρύο, και σήμερα και αύριο. Να αποφεύγουν οι πολίτες γενικά τις μετακινήσεις, να κάνουν μόνο τις απαραίτητες μετακινήσεις και φυσικά με προσοχή  όταν χρειάζεται να μετακινηθούμε για τα εμβολιαστικά κέντρα για να μη χάσουμε  το προγραμματισμένο μας ραντεβού. Θα φροντίζει ο δήμος, η Περιφέρεια και κρατικός μηχανισμός να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και στα εμβολιαστικά κέντρα. Έχουν ληφθεί πρόνοιες τουλάχιστον αυτοί οι οδοί να είναι ανοιχτοί και όπου υπάρχει κάποια μικρή ανάσχεση  φροντίζουμε αυτή να αναπληρωθεί γρήγορα γιατί όπως ξέρετε είναι αρκετά  δύσκολο να αναπληρωθούν εμβόλια λόγω των συνθηκών που πρέπει να διατηρούνται και για αυτό δεν μπορούσαν να ανασταλούν  τα προγραμματισμένα ραντεβού γιατί είχαν αποσταλεί από πριν τα εμβόλια. Άρα με λίγη προσοχή, με λίγη μετακίνηση νωρίτερα απ’ ότι πρέπει για τον εμβολιασμό μας δεν θα έχουμε προβλήματα για τις άλλες μετακινήσεις μόνο τις απαραίτητες» .

Ερωτηθείς τι θα γίνουν τα εμβόλια στην περίπτωση που θα περισσέψουν απάντησε: «Υπάρχουν εφεδρικές λίστες με προτεραιότητα τους ανθρώπους που προέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και από εκεί και μετά θα επεκταθεί αυτός ο σχεδιασμός και για άλλες κατηγορίες πληθυσμού είτε για τον γενικό εμβολιασμό είτε για τις εφεδρικές λίστες πάντα σε συνεννόηση με την επιτροπή εμβολιασμών».

Αναφορικά με την προτεραιοποίηση  του πληθυσμού σε σχέση με τον εμβολιασμό σημείωσε: «Υπάρχει μια σαφής προτεραιοποίηση από την εθνική επιτροπή εμβολιασμού που δεν  επιδέχεται αμφισβήτησης και όλοι ακολουθούν αυτή την προτεραιοποίηση, δεν βλέπω κάποια διχογνωμία ή διαφορετική άποψη. Όσο αυξάνει ο αριθμός των εμβολίων τότε θα έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε πως μπορούμε να πάμε σε ευρύτερες κατηγορίες πολιτών.  Αυτή τη στιγμή  είχαμε μόνο τα εμβόλια μόνο από τις δύο πρώτες εταιρείες, σιγά –σιγά έρχονται και τα υπόλοιπα και ελπίζω  ότι από τον  Μάρτιο και κυρίως τον Απρίλιο θα είμαστε σε πολύ καλύτερη  κατάσταση όπου θα  εμβολιάζεται και ο μαζικός πληθυσμός με πολύ μεγαλύτερους  ρυθμούς, για αυτό βάζουμε και σε λειτουργία τα καινούργια εμβολιαστικά κέντρα που θα μπορούν να εμβολιάζουν χιλιάδες κόσμο ημερησίως. Δεν νομίζω ότι είναι μια συζήτηση που βοηθάει αυτή τη στιγμή, αυτό που έχει σημασία είναι να μην χάνουμε εμβόλια».

Ερωτηθείς αν υπάρχει «κακοφωνία» σε σχέση με το  μήνυμα που περνάνε οι υπουργοί προς τα έξω τόνισε: «Αυτό που φαίνεται αυτή τη στιγμή μετά από τόσους μήνες μάχης με την πανδημία που είναι σχεδόν μονοθεματική η ατζέντα της συζήτησης καθημερινά υπάρχει αυτή η μεγάλη κόπωση η οποία δημιουργεί ακόμα και αυτή τη μια λέξη να γιγαντώνεται και να παίρνει άλλες διαστάσεις. Εγώ συνιστώ ψυχραιμία, το βασικό μήνυμα είναι ένα να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό, να αφήσουμε στην άκρη διάφορους αρνητές ή ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να δημιουργούν συνεχώς μικρά ή μεγάλα προβλήματα και να τα γιγαντώνουν. Αυτό που έχει σημασία  είναι ότι ακούμε τις συμβουλές των ειδικών και οι υπουργοί μιλάνε για τα θέματα του χαρτοφυλακίου τους. Αποφεύγουν τη γενικότερη συζήτηση γιατί ήδη υπάρχει μια επιτροπή ειδικών που μιλάει, υπάρχουν οι κατευθύνσεις οι οποίες δίνονται κάθε Δευτέρα όσον αφορά τον εμβολιασμό από τον κ. Θεμιστοκλέους , αυτή η φωνή είναι αρκετή δεν χρειάζονται πολύ περισσότερες για τα ίδια ζητήματα».

Αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση δήλωσε: «Ο εκλογικός νόμος που έρχεται σύντομα, ενδεχομένως σήμερα να είναι και σε διαβούλευση και μετά από δύο εβδομάδες περίπου  θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση, ο εκλογικός νόμος αυτός βάζει τέλος στην ακυβερνησία που ήθελε να προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Σκουρλέτη. Αγκαλιάζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων, ακόμα και δημάρχων που προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ,  στις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου είναι θετικοί. Για παράδειγμα  ο δήμαρχος Λάρισας, ο κ. Καλογιάννης, που είναι και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ δεν είδα κάποια ιδιαίτερη αντίδραση όσον αφορά το 43% που είναι μια βασική πτυχή για να εκλέγεται κανείς από τον πρώτο γύρο ή το 3% που είναι το όριο εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο. Μιλάω για τις βασικές πτυχές γιατί στα επιμέρους μπορούμε να βρούμε. Υπάρχει επίσης μια πρόνοια για μείωση του αριθμού των συμβούλων του δημοτικού συμβουλίου λελογισμένη όχι όμως διακοσμητική , έτσι ώστε να γίνεται πιο ουσιαστική η συζήτηση στα δημοτικά και περιφερειακά  συμβούλια και φυσικά επαναφέρουμε την πενταετή θητεία αντί της τετραετούς θητείας που προέβλεπε ο νόμος Σκουρλέτη. Αυτές είναι οι βασικές πτυχές των αλλαγών στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ και τις αγκαλιάζει γιατί μέλημά μας είναι η κυβερνησιμότητα των δήμων και οι αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη». 

Αναφορικά με την τηλεργασία στο Δημόσιο ξεκαθάρισε: «Η διαδικασία της πανδημία υποχρέωσε να προχωρήσουμε σε μεγάλα ποσοστά τηλεργασίας στο δημόσιο γιατί οι δημόσιες υπηρεσίες είναι υπηρεσίες που μπορούν να παρασχεθούν με τηλεργασία σε αντίθεση με μια βιομηχανική παραγωγή που απαιτεί τον άνθρωπο που εργάζεται στην γραμμή παραγωγής. Το ποσοστό τηλεργασία είναι 50% το «πάτωμα» και ο στόχος μας είναι να το ανεβάσουμε ενδεχομένως στο 70% για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός αλλά ταυτόχρονα να μπορουμε να παρέχουμε κάποιες βασικές υπηρεσίες. Αυτές τις υπηρεσίες θα μπορούμε να τα παρέχουμε με ραντεβού. Είναι αποκλειστικά με ραντεβού οι υπηρεσίες που χρειάζονται αυτοπρόσωπη  παρουσία πέρα των ψηφιακών υπηρεσιών οι οποίες  παρέχονται και έχουν αναβαθμιστεί  αρκετά τους τελευταίους δέκα μήνες και φυσικά μαζί με την τηλεφωνική εξυπηρέτηση. Αυτό που έχει  όμως μεγάλη σημασία για να  μπορούμε να εφαρμόσουμε σωστά  αυτές τις πρόνοιες είναι να ελέγχουμε ότι εφαρμόζονται, πως το ελέγχουμε;  Είναι υποχρέωση των δημοσίων υπηρεσιών να έχουν ένα πλάνο εργασιών να φαίνεται ποιοι είναι στην εργασία και ποιοι στην τηλεργασία, ποιοι έχουν άδεια ειδικού σκοπού κλπ και αυτό το πλάνο από σήμερα ελέγχεται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να είμαστε σε θέση να δίνουμε απαντήσεις  σε οποιονδήποτε πολίτη μπορεί έχει ένα παράπονο ότι δεν μπόρεσε να εξυπηρετηθεί και να ξέρουμε αν είναι δικαιολογημένο ή όχι, για να μπορούμε να παίρνουμε τα κατάλληλες αποφάσεις και να παρεμβαίνουμε γρήγορα».    

Αναφορικά με το σχόλιο του κ. Ξυδάκη επεσήμανε: «Απαράδεκτη δήλωση, τέτοιες δηλώσεις να κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και θα διολισθαίνουν συνεχώς προς το 3% γιατί η ΝΔ είναι ένα λαϊκό κεντροδεξιό κόμμα που έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, απόδειξη ότι είναι το μακροβιότερο πολιτικό κόμμα σε όλη τη μεταπολίτευση με όλη αυτή τη δυναμική που έχει γιατί έχει ρίζες στην  κοινωνία γιατί οι ιδέες της έχουν ρίζες στην κοινωνία.  Τι να πω το ανιστόρητο ότι οι αριστεροί είναι φιλελεύθεροι;» 

Ερωτηθείς για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων και είναι ακροδεξιοί απάντησε: «Είναι μια απαράδεκτη προσέγγιση  στο ζήτημα. Προσπαθούμε να δώσουμε το δικαίωμα στους έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να συμμετέχουν στα κοινά στην πατρίδα και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί έχουν τεθεί με ευρεία πλειοψηφία. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού είχε πολύ μεγάλη πλειοψηφία και για αυτό το λόγο έγιναν αναγκαστικοί συμβιβασμοί που περιόρισαν το εύρος των ανθρώπων που θα έχουν δικαίωμα σε αυτές τις εκλογές άρα δεν καταλαβαίνω αυτή την προσέγγιση. Αυτό που έχει σημασία είναι να προχωρήσουμε γρήγορα στις διαδικασίες, να ολοκληρωθεί και η πλατφόρμα η οποία προβλέπεται στους επόμενους μήνες  σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και να ξέρουμε ποια είναι  η έκταση του εκλογικού σώματος και πως αυτοί οι πολίτες πρέπει και θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν».