Ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, Θανάσης Λιούτας, ήταν ο εισηγητής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε τέσσερα επιμέρους νομοσχέδια του υπουργείου Εξωτερικών, με θέμα εμπορικές και αναπτυξιακές Συμφωνίες που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με Τρίτες Χώρες.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για την επεξεργασία των νομοσχεδίων, επεσήμανε ότι πρόκειται για σημαντικές Συμφωνίες που αναδεικνύουν τον αναπτυξιακό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επιπλέον προοπτική ανάπτυξης για τα κράτη μέλη της, καθώς και τη μεγάλη ώθηση που δίνεται προς τη συνολικότερη περιφερειακή ανάπτυξη.

«Μέσω των Συμφωνιών αυτών η Ένωση αναδεικνύει τον καθοριστικό της αναπτυξιακό ρόλο και δημιουργεί δυναμικές ευκαιρίες για έναν ενεργότερο ρόλο της ίδιας, καθώς και των κρατών μελών της - συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας - σε άλλες χώρες, που έχουν αναπτυξιακή δυναμική», υπογράμμισε ο Θανάσης Λιούτας.

Ειδική μνεία έκανε ο βουλευτής ιδιαιτέρως πάνω στο εξής, ότι με τις κυρούμενες Συμφωνίες διευκολύνεται το εμπόριο και θωρακίζεται – ειδικότερα με τα κράτη ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ - η προστασία μιας σειράς από πολλά ελληνικά προϊόντα, ανάμεσα στα οποία είναι και η φέτα, καθώς και άλλα τυριά και προϊόντα της πατρίδας μας. Συνολικά με τις Συμφωνίες αυτές τα προϊόντα μας μπορούν να απευθυνθούν σε αγορές με συνολικό πληθυσμό άνω των 230 εκ. ανθρώπων.

«Πρόκειται για γεγονός, το οποίο αναδεικνύει τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την εθνική μας πρωτογενή και μεταποιητική παραγωγή, για την ελληνική επιχειρηματικότητα, για τους παραγωγούς μας, τους εργαζόμενους και για τη συνολική ελληνική κοινωνία».

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Θανάσης Λιούτας τόνισε ότι τα οφέλη, τα οποία συνολικά παράγονται είναι πάρα πολύ σημαντικά. «Πρόκειται για εμπορικές Συμφωνίες μέσω των οποίων και η χώρα μας θα μπορεί να ενισχύει περαιτέρω και δυναμικά τη μεγάλη της εμπορική δραστηριότητα.

Πρόκειται για σημαντικές Συμφωνίες που αναδεικνύουν τον αναπτυξιακό ρόλο της ΕΕ και τη βασική της εστίαση στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η περιφερειακή συνεργασία στην ώθηση του παγκόσμιου εμπορίου».