Την ανάγκη υιοθέτησης από τα κράτη – μέλη της ΕΕ ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού με κοινά πεδία και μορφή -για υγειονομική χρήση- όσων έχουν εμβολιαστεί επισήμανε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

 Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε επίσης ότι είναι ανοιχτή η συζήτηση στην Κομισιόν για το πώς θα μπορεί το εν λόγω πιστοποιητικό να χρησιμοποιηθεί για ταξιδιωτικούς λόγους.

Παράλληλα, τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τον συντονισμό για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ώστε να υπάρξουν κοινοί κανόνες στην ΕΕ και το οποίο θα μπορεί κάποιος να επιδείξει για να ταξιδέψει. 

Τουριστική σεζόν

Σε ό,τι αφορά την νέα τουριστική σεζόν ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε  πως η κυβέρνηση θα στηριχθεί σε δύο πυλώνες.. την καμπάνια που θα αναφέρεται στις ανάγκες των τουριστών  στο δύσκολο υγειονομικό περιβάλλον που θα είναι έτοιμη όταν θα αρχίσει να υποχωρεί η πανδημία και ο δεύτερος η γρηγορότερη προετοιμασία της Ελλάδας για τους κανόνες με τους οποίους η χώρα θα υποδέχεται τουρίστες.

Τέλος, σημείωσε  πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους στον τουρισμό.

Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη στα Παραπολιτικά 90,1.

 

Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ο κ. Θεοχάρης σημείωσε: «Χρειάζεται να έχουμε ένα κοινό πιστοποιητικό για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με κοινά πεδία και κοινή μορφή. Αυτό που ζήτησε ο πρωθυπουργός είναι ότι κάθε χώρα προφανώς δίνει και θα δίνει κάποια πιστοποιητικά σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, για υγειονομική χρήση και πρέπει να υπάρχουν κανόνες ασφαλείας, πρέπει αυτά να μπορεί κάποιος να τα εξετάσει και να δει αν είναι γνήσια ή είναι πλαστά. Καλό θα ήταν όλες αυτές οι διαδικασίες να είναι κοινές σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να μην χρειάζεται  να μάθουμε το γαλλικό, το ιταλικό και το όποιο άλλο πιστοποιητικό. Αυτό σε γενικές γραμμές έγινε αποδεκτό δηλαδή η συζήτηση για τις τεχνικές προδιαγραφές θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί  ελπίζουμε πάρα πολύ σύντομα, στο επίπεδο της Κομισιόν, ώστε για λόγους υγείας να υπάρχει ένα πιστοποιητικό το οποίο να έχει κοινή μορφή και να μπορεί κάποιος να το ελέγξει.  Αυτά που περιγράφω είναι σε σχέση με τη μορφή και τη δομή ενός πιστοποιητικού το οποίο  σε πρώτη φάση πρέπει να χρησιμοποιείται για υγειονομικούς και όχι για ταξιδιωτικούς λόγους. Η συζήτηση για το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ταξιδιωτικούς λόγους είναι ανοιχτή και αυτή η συζήτηση έχει και αυτή δύο κομμάτια.   Προφανώς από τη στιγμή που θα υπάρξει το πιστοποιητικό κάθε χώρα μπορεί να κάνει ότι θέλει  δηλαδή εμείς μπορεί να πούμε ότι όποιος μας δείξει ένα τέτοιο πιστοποιητικό είναι ελεύθερος και δεν θα έχει καραντίνα στη χώρα μας». 

ΔΗΜ: Το σκέφτεστε αυτό;

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Είναι προφανές  αφού το  έχουμε ζητήσει να ισχύσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εμείς προφανώς θέλουμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε  με την έννοια τους όποιους ελέγχους κάνουμε δεν θέλουμε το τους εστιάζουμε εκεί που υπάρχει ο μικρότερος κίνδυνος αλλά εκεί που υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος και είναι λογικό και για την ορθή χρήση και χρηστή διοίκηση των πόρων των τεστ που θα έχει η χώρα μας να τα εστιάζουμε εκεί που δεν θα υπάρχει ο εμβολιασμός.  Αυτό όμως που ζήτησε ο πρωθυπουργός γιατί ο τουρισμός είναι μια διεθνής δραστηριότητα και χρειάζεται συντονισμό, είναι να καταλήξουμε σε κοινούς κανόνες. Όπως αργά και βασανιστικά καταλήξαμε στον κοινό χάρτη του ECDC που δείχνει την κάθε χώρα με τα ίδια κριτήρια  και τα χρώματα το κόκκινο, το πορτοκαλί και το πράσινο και θα μπορούσαμε επί τη βάση αυτού του χάρτη να έχουμε κοινά πρωτόκολλα αυτό που ζητάει ο πρωθυπουργός είναι να κάνει η Ευρώπη ένα βήμα παραπέρα και να επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση σε όλους, όχι μόνο σε όσους είναι εμβολιασμένοι, αλλά με απλούστερους όρους σε όσους έχουν εμβολιαστεί

Γίνεται μια παρεξήγηση γιατί είναι εύκολο δημοσιογραφικά ο όρος «υγειονομικό διαβατήριο», το διαβατήριο όμως είναι ένα έγγραφο που αν δεν το έχεις δεν ταξιδεύεις και αυτό δίνει αυτή την αίσθηση ότι ή έχεις υγειονομικό διαβατήριο και ταξιδεύεις ή δεν το έχεις και δεν μπορείς. Δεν ισχύει, η επιστολή του πρωθυπουργού δεν μιλάει για διαβατήριο μιλάει για το κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα μπορεί κάποιος να το επιδείξει και θα μπορεί αυτός που το ελέγχει να μπορεί να ελέγξει τη γνησιότητά του.  Είδαμε πολλά το περασμένο καλοκαίρι...»

Ερωτηθείς σε ποιους πυλώνες θα στηριχτεί ο τουρισμός ώστε να προσελκύσουμε τουρίστες αλλά και να παραμείνει ασφαλής η χώρα, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε: «Θα στηριχτούμε σε δύο πυλώνες, ο πρώτος είναι η ίδια η καμπάνια. Θα κανουμε μια ανθρωποκεντρική καμπάνια, μια καμπάνια που μιλάει στις ανάγκες του σύγχρονου τουρίστα μέσα σε αυτό το δύσκολο υγειονομικό περιβάλλον. Αυτή η καμπάνια θα είναι έτοιμη για να μπορέσει να ξεδιπλωθεί όταν αρχίσει να φεύγει από το μυαλό των ανθρώπων η πανδημία. Θεωρούμε ότι δεν κάνει καλό  αυτή τη στιγμή να βγει κάποιος σε μια καμπάνια τη στιγμή που για παράδειγμα ο Μπάϊντεν μίλησε για 500 χιλιαδες νεκρούς τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ και η χώρα μας να δείχνει ευχάριστες στιγμές για διακοπές. Το δεύτερο είναι η γρήγορη προετοιμασία για τους κανόνες αυτούς και  σε αυτό το πλαίσιο είναι και οι προτάσεις του πρωθυπουργό, ώστε να βγει η χώρα μας με ένα ξεκάθαρο μήνυμα του πως και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υποδεχτεί τουρίστες. Το κάναμε πέρυσι, βρέθηκα στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο του παγκόσμιου οργανισμού τουρισμού και πήρα τα εύσημα πάρα πολλές φορές για το πόσο ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα της χώρας μας  για το άνοιγμά της, για το πώς μπορεί να γίνει. Η χώρα μας πέρασε το μήνυμα ότι μπορεί να υποδεχτεί, και τον τρόπο  με τον οποίο υποδέχεται τους τουρίστες, αυτό πρέπει να το κάνουμε ακόμα πιο ξεκάθαρο, ακόμα πιο σταθερό σα δομή και σα διαδικασίες. Εχουμε την εμπειρία μιας πρώτης χρονιάς  η οποία ήταν πάρα πολύ δύσκολη και έπρεπε όλα αυτά να στηθούν από το μηδέν τώρα πια και οι επιχειρήσεις ξέρουν τα πρωτόκολλα, και εμείς έχουμε βάλει διαδικασίες στα σύνορα κλπ οπότε μπορούμε να τις ενεργοποιήσουμε με πολύ πιο απλό τρόπο και με τη διαδικασία του εμβολιασμού να έρχεται να συμπληρώνει το να μην έχουμε ένα φόβο».  

Ερωτηθείς ποιες είναι οι συνέπειες της πανδημίας στις επιχειρήσεις και αν θα συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης ο κ. Θεοχάρης σημείωσε:

«Την εικόνα είναι δύσκολο να την έχει κάποιος αυτή τη στιγμή για δύο λόγους, πρώτον γιατί είμαστε σε μια περίοδο που εποχικά είναι κλειστές οι περισσότερες επιχειρήσεις απ΄αυτές άρα έτσι και αλλιώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να μετρήσει κάποιος με το ποιες  είναι ανοιχτές επιχειρήσεις και με αυτό τον τρόπο να καταλάβει σε ποια κατάσταση βρίσκονται. Ο δεύτερος λόγος είναι ο γενικός λόγος, υπάρχουν ακόμα τα μέτρα στήριξης σε λειτουργία, οι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή, οι υποχρεώσεις φορολογικές και άλλες έχουν πάει πιο πίσω και είναι προφανές ότι το όποιο αποτέλεσμα και οι όποιες δυσκολίες θα φανούν όταν αυτά αρχίσουν να αίρονται. Η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση ότι θα συνεχίζει να στηρίζει εργαζόμενους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέχρι η ίδια η οικονομία να μπορέσει αναλάβει να ξεκινήσει τη μηχανή στο φουλ. Ελπίζουμε ότι η στήριξη της ίδιας της οικονομίας θα έρθει να μας επιτρέψει να αφαιρέσουμε την στήριξη την «τεχνητή» αυτή που γίνεται μέσω του υπουργείου Οικονομικών και με αυτό τον τρόπο να μειώσουμε τις συνέπειες. Οι συνέπειες αυτές δεν μπορούν να μηδενιστούν, υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες ήταν στα όρια και πριν, υπό κανονικές συνθήκες  καταλαβαίνετε ότι η εμφάνιση μιας τέτοιας πανδημίας αυτές τις επιχειρήσεις τις ρίχνει στο καναβάτσο. Δυστυχώς αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την αρνηθούμε» .