«Υπάρχει ένα σημαντικό ενδιαφέρον για επενδύσεις γιατί ο τουρισμός έχει πολλές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια. Οι επενδύσεις που έγιναν είναι κυρίως σε ποιοτικά καταλύματα 4 και 5 αστέρων και αυτό έχει ανεβάσει την ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Ερωτηθείς αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον στον τουριστικό τομέα, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε: «Βρεθήκαμε σε πολλές χώρες και το ενδιαφέρον είναι δεδομένο αλλά ακόμα και από την Ινδία με τις συζητήσεις που κάνουμε φαίνεται ότι υπάρχει μέρος των επενδυτών που ενδιαφέρονται για τη χώρα μας».

Στην ερώτηση για το αν εκτιμά ότι το 2020 θα είναι μια καλή τουριστική χρονιά, ο υπουργός απάντησε ότι «το 2020 έχει ξεκινήσει με θετικούς οιωνούς και φαίνεται ότι έχουμε θετικά μηνύματα και μια συγκρατημένη αύξηση». «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε συγχρόνως μαζί με τη δουλειά που κάνουμε στις αγορές τις ευρωπαϊκές, που μας ξέρουν αι μας προτιμούν, είναι να ανοίξουμε και σε πιο δυναμικές αγορές, να επενδύσουμε για το μέλλον, για τα επόμενα χρόνια γιατί η Ασία είναι μια αναδυόμενη αγορά, όλο και περισσότερο δημιουργείται μια μεσαία τάξη που θέλει να ταξιδέψει», διευκρίνισε ο ίδιος και εξήγησε ότι αυτός είναι και ο λόγος της επίσκεψης στην Ινδία, με σκοπό «να δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια συστηματικά μια αγορά η οποία έχει υψηλής ποιότητας τουρισμό».

Ερωτηθείς αν θα επηρεάσει το Brexit την τουριστική κίνηση, ο κ. Θεοχάρης εκτίμησε ότι «όλα αυτά τα χρόνια που υπήρχε το ζήτημα του Brexit ανοιχτό δεν φάνηκε να επηρέασε την Ελλάδα αρνητικά». «Τη χώρα μας και την ξέρουν και την προτιμούν οι Βρετανοί τουρίστες, συμπλήρωσε. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι «το γεγονός ότι τώρα τα πράγματα μπαίνουν σε μια πιο μεγάλη καθαρότητα, τι συμφωνία θα έχουμε πως θα προχωρήσει η Μ. Βρετανία, μάλλον θα έχει κάποιο θετικό αντίκτυπο».

Για τις μαρίνες και τα λιμάνια, ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε πως «υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον» και πρόσθεσε ότι «ολοκληρώνονται οι διαδικασίες που ήταν ανοιχτές όπως στη Χίο και στον Άλιμο». Όσον αφορά τις μαρίνες, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι «εκείνες οι οποίες στο παρελθόν προσπάθησαν να αξιοποιηθούν, όπως η μαρίνα της Ιτέας και δεν υπήρχε επιτυχία, φαίνεται ότι τώρα ότι ολοκληρώνεται με θετικό πρόσημο». «Βρέθηκε επενδυτής να την αξιοποιήσει, αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο και μας δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε τις διαδικασίες και για τις υπόλοιπες μαρίνες», εξήγησε.

Ακόμη επισήμανε πως «οι πρωτοβουλίες σε σχέση με τον πράσινο τουρισμό, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το θαλάσσιο τουρισμό που παίρνει το Υπουργείο και η κυβέρνηση είναι σε πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις και έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις». «Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει και γίνονται πάρα πολύ ελκυστικοί προορισμοί και όλα αυτά μέσα από μια στρατηγική για το μάρκετινγκ που θέτει τη χώρα μας σε μια καινούρια οπτική», πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης.

Αναφορικά με την υπόθεση της Thomas Cook, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «αυτό που έκανε το Υπουργείο είναι να βοηθήσει και να συντονίσει τις ενέργειες ώστε να αντικατασταθούν οι πτήσεις που χάθηκαν». Όπως ανέφερε ο ίδιος, «1,6 εκατομμύρια θέσεις χάθηκαν και αυτό ήταν η προϋπόθεση για να μπορούν να αντικατασταθούν τα συμβόλαια και φυσικά μετά η αγορά έχοντας αυτό ως σιγουριά, ότι θα υπήρχαν θέσεις για να έρθουνε αυτοί οι τουρίστες, μπόρεσε να απορροφήσει και τα συμβόλαια του ’20, του ’21 και των υπόλοιπων ετών».

«Το μισό δις που είναι η εκτίμηση των χαμένων συμβολαίων φαίνεται πως έχει αποκατασταθεί κοντά στο 100%», κατέληξε.