Το κείμενο των συμπερασμάτων της ΕΕ ήταν κατώτερο των προσδοκιών μας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιατζόγλου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Είπε πως ο λευκός καπνός δεν μας ικανοποιεί και απέτυχε πως απέτυχε η γερμανική προεδρία.

Αναλυτικά η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζενμπεργκ δήλωσε τα ακόλουθα:

Αναφερόμενη στη Σύνοδο Κορυφής και τις κυρώσεις προς την Τουρκία

Το κείμενο συμπερασμάτων ήταν κατώτερο των ελπίδων μας, δεν θα πω των προσδοκιών γιατί όλοι πάνω κάτω ξέραμε ότι η στάση του Ερντογάν ουσιαστικά διχάζει την Ευρώπη σε δύο παρατάξεις. Μια που θα ήθελε να επιβληθούν κυρώσεις εδώ και τώρα, η άλλη πλευρά των οικονομικών συμφερόντων και υπολογισμών κρατούσε μια πολύ σκληρή στάση υπέρ του να μην περιγραφούν καθόλου κυρώσεις, κάπου στη μέση ήρθε αυτό το συμπέρασμα.

 Ο λευκός καπνός δεν μας ικανοποιεί, δίνει μια μετάθεση ευθυνών και αποφάσεων τον Μάρτιο. Περιμένει και τον Μπάιντεν η κα Μέρκελ απ’ ότι καταλαβαίνουμε αλλά αυτό το οποίο βγαίνει σε μια πιο μελετημένη οπτική των πραγμάτων είναι ότι η γερμανική προεδρία απέτυχε, απέτυχε η κα Μέρκελ.

 Η στάση του Πρωθυπουργού ήταν πολύ σκληρή, εκπροσώπησε επαξίως τα ελληνικά συμφέροντα αλλά από εκεί και πέρα τους ρυθμούς και τα συμφέροντα της Ευρώπης τα βλέπουμε κάθε φορά να αποτυπώνονται με ένα κείμενο συμπερασμάτων το οποίο ήταν ένα κλικ καλύτερο από τα προηγούμενα αλλά η ΕΕ πέρασε κάτω από την πήχη της.

Ερωτηθείσα αν η Τουρκία θα οξύνει το κλίμα μετά τη στάση της ΕΕ

 Το φοβάμαι λίγο γιατί μην ξεχνάτε ότι ο κ. Μητσοτάκης σήκωσε ψηλά το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, και ζητήσαμε και εμείς, μια μεγάλη μερίδα ευρωβουλευτών απευθυνθήκαμε με μια επιστολή στην κα Μέρκελ , είναι ante portas η παράδοση 6 υποβρυχίων τα οποία όπως καταλαβαίνουμε όλοι δεν θα στραφούν στο Ναγκόρνο Καραμπαχ για τη Μεσόγειο προορίζονται από την Τουρκία, το οποίο ούτε καν συζητήθηκε. Με αυτές τις ελλειπτικές αποφάσεις αποθρασύνεται ένας πρόεδρος που έχει αναθεωρητικές πολιτικές αν όμως σκεφτεί ότι δεν του επιβλήθηκαν κυρώσεις με την έννοια των οικονομικών επαχθών κυρώσεων ενδεχομένως να κρατήσει μια επιφυλακτική στάση. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν, μας έχει αιφνιδιάσει πολλές φορές, είναι εκτός πολιτικής λογικής και επομένως πάντα ο κίνδυνος υπάρχει. Μακάρι να μην το δούμε.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

 Άρθηκαν τα βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που από κοντά ήταν και η Σλοβενία και ενίσχυε μια πολιτική απόστασης από το κράτος δικαίου. Αυτά άρθηκαν με την πυγμή των υπολοίπων επομένως θα αρχίσει να υπάρχει μια εκροή των οικονομικών πακέτων με βάση τα προγράμματα που έχει και η κυβέρνησή μας εγκαίρως καταθέσει στην ΕΕ, θα αρχίσει λίγο να υπάρχει μια ανάσα στην οικονομία. Ίσως δηλαδή δούμε πολύ καλύτερες μέρες οικονομικά το πρώτο εξάμηνο του ’21, μακάρι να υπάρχει και μια ηρεμία στα θέματα της Τουρκίας σε κάθε περίπτωση είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο και επαναλαμβάνουμε ότι δεν μας ικανοποίησε η Σύνοδος Κορυφής, πέρασε κάτω από τον πήχη.