Ήταν Ιούλιος του 2019 όταν ο Μάκης Βορίδης αναλάμβανε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έπειτα από εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδεχόμενος ένα μεγάλο βάρος στους ώμους του: να ανατάξει την αγροτική οικονομία της χώρας που είχε επί σειρά ετών βυθιστεί στην αβεβαιότητα και στη στασιμότητα εξαιτίας δομικών ζητημάτων δεκαετιών που αντιμετώπιζε ο αγροτικός κόσμος αλλά και παλινωδιών της απελθούσας από την εξουσία παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αρχική αντιμετώπιση της οποίας έτυχε ο Βορίδης από φίλους και εχθρούς ήταν, στην καλύτερη, επιφυλακτική.

Πολλοί αναρωτήθηκαν τί δουλειά έχει ένας δικηγόρος με την αγροτιά, η αντιπολίτευση άρχισε να τρίβει τα χέρια της θεωρώντας ότι ο Βορίδης, όντας έξω από τα νερά του, θα αποτελέσει εύκολη βορά στις αντιπολιτευτικές ορέξεις της.

Παράλληλα σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια και στις τάξεις των αγροτοσυνδικαλιστών κάποιοι φαντασιώνονταν έναν θερμό χειμώνα με μπλόκα στους δρόμους όλης της χώρας και πηχυαίους τίτλους σε ρεπορτάζ με φόντο τα εκατοντάδες τρακτέρ και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Βορίδης είχε παραδεχτεί εξαρχής ότι δεν γνώριζε το αντικείμενο και θα χρειαζόταν ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής, αφήνοντας άσπονδους φίλους και εχθρούς να ελπίζουν ότι όλα θα γίνουν όπως περίμεναν.

Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και 17 κοντά μήνες μετά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμφανίζεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας, έχοντας ήδη διαθέσει έναν πακτωλό χρημάτων για την ενίσχυση αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων.

Παράλληλα, ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας δείχνει τα δόντια του, έχοντας εμφανίσει σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων σημαντική αύξηση στην εξαγωγική τους δραστηριότητα, ενώ και καθόλη τη διάρκεια των δύο πλέον λοκντάουν, δεν παρατηρήθηκε η παραμικρή έλλειψη στην εγχώρια αγορά, με τους αγρότες να συνεχίζουν κανονικά την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Έπεσε στα βαθιά και όχι μόνο κολύμπησε αλλά διακρίθηκε κιόλας, λένε κατά καιρούς εκπρόσωποι αγροτών για τον Βορίδη.

Τα περίφημα μπλόκα δεν εμφανίστηκαν ποτέ, ένδειξη της δουλειάς που γίνεται στο συγκεκριμένο υπουργείο αλλά και εξαιτίας της πολιτικής ανοιχτής γραμμής που έχει επιλέξει ο Βορίδης. Ο υπουργός συνομιλεί καθημερινά με όλους τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα ανεξαιρέτως, βρίσκοντας λύση σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει, από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο - και όπως διαρρέουν από το υπουργείο δεν είναι και λίγα τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η παρούσα ηγεσία του - και επιχειρηματολογώντας δημοσίως για κάθε απόφαση που λαμβάνει ο ίδιος.

Με αυτά και αυτά η αντιπολίτευση έχει υποχρεωθεί σε ρόλο περιθωριακού κομπάρσου, καθώς ο Βορίδης έχει αποδείξει διαχρονικά ότι ούτε εύκολος πολιτικός αντίπαλος είναι, ούτε επιτρέπει η όποια αντιπολιτευτική γραμμή να διεξάγεται με αβάσιμους ισχυρισμούς, γεγονός που έχει κόψει τον βήχα κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατάφερε πριν έξι περίπου χρόνια να αποσπάσει με αυτόν τον τρόπο την εξουσία από τον λαό.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα, με τον Βορίδη να έχει καταρρίψει ήδη δύο αστικούς μύθους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το κλισέ ότι «η χώρα μας δεν παράγει τίποτα». Τον τελευταίο καιρό, όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο υπουργός επισημαίνει την τεράστια συνδρομή του πρωτογενούς τομέα στη θεαματική βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας την τελευταία δεκαετία, η οποία στον αγροδιατροφικό τομέα παραμένει μεν ελλειμματική κατά 200 με 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου, έχοντας ωστόσο καλύψει πολύ έδαφος αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2009 η Ελλάδα υπολειπόταν στο ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών κατά 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, ο Βορίδης εμφανίζεται ιδιαιτέρως αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι πολύ σύντομα η χώρα μας θα καταφέρει να ισοσκελίσει το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών της στον αγροδιατροφικό τομέα και να μετατραπεί σε πλεονασματική.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την αμφισβήτηση που αντιμετώπισε εξαρχής, αν και κατά πόσο θα μπορούσε ένας δικηγόρος να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του αγροτικού τομέα έπειτα από μία μακρά περίοδο στειρότητας.

Την απάντηση σε αυτό ανέλαβε να δώσει την περασμένη εβδομάδα ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης όταν, κατά τη διάρκεια τελετής για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιφέρειας Αττικής και Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχάρη τον Βορίδη για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο του.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν σου το είχα όταν ανέλαβες αυτό το Υπουργείο Μάκη». «Κανείς δεν μου το είχε, όχι μόνο εσύ Γιώργο», αντέτεινε ο Βορίδης για να λάβει απάντηση από τον Πατούλη ότι «Τελικά Μάκη είσαι παντός καιρού».