Από την ώρα που εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Γιάννης Λαγός ανήκει την ηγετική ομάδα, αποτελεί ερώτημα το τι πρόκειται να γίνει στις Βρυξέλλες.

Στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η πρώτη φορά που μέλος του Ευρωκοινοβουλίου καταδικάζεται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και το θέμα παραπέμπεται στην αρμόδια νομική επιτροπή του Ευρωπαϊκου Κοοινοβουλίου.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την επόμενη συνδρίαση της ολομέλειας η οποία είναι προγραμματισμενη για τον Νοέμβριο και θα εξετάσει το αίτημα για άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού.

Πολιτικό θέμα

Εκτός όμως από τα τυπικά της υπόθεσης του Γιάννη Λαγού, εγείρεται και ένα μείζον πολιτικό ζήτημα. Κατά πόσο μπορεί να έχει θέση στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ένα κόμμα το οποίο χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση.

Κι αυτό διότι ακόμα κι αν εκπέσει του αξιώματός του ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος το καλοκαίρι του 2019 αποχώρησε επισήμως από τη Χρυσή Αυγή, η έδρα στην Ευρωβουλή «πηγαίνει» στο κόμμα.