Από ανατροπή σε ανατροπή η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Στην έδρα τελικά ανέβηκε τρίτη σύνθεση για να εξετάσει την αίτηση εξαίρεσης του Γιάννη Λαγού καθώς έγινε δεκτή η αίτηση αποχής της κυρίας Σιμιτζή.

Η συζήτηση της αίτησης άρχισε με την εισαγγελέα της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου να προτείνει την απόρριψη της με το σκεπτικό «δε βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά αλλά σε υπόνοιες».

Η εισαγγελέας κατέληξε πως η αίτηση είναι αόριστη και πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη και αόριστη αλλά και διότι ασκείται καταχρηστικά

Νωρίτερα, η πρόεδρος της δεύτερης σύνθεσης, Μαρία Βετούλα – Σιμιτζή δήλωσε κώλυμα καθώς όπως είπε είχε οριστεί δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στη κύρια ανάκριση

Για μια ακόμη φορά το δικαστήριο διέκοψε καθώς το κώλυμα της προέδρου κρίθηκε μετά από λίγη ώρα και έγινε δεκτό. 

Δικονομικά τερτίπια καθυστερούν την ανακοίνωση των ποινών

Ο καταδικασμένος ευρωβουλευτής ακολουθεί μια παρελκυστική διαδικασία με στόχο να προκαλέσει χρονοτριβή, καθώς δεν επηρεάζει σε κάτι τη διαδικασία των ποινών που αναμένεται να ακολουθήσει.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού Κωνσταντίνος Πλεύρης είχε ζητήσει την εξαίρεση όλης της έδρας πλην της εισαγγελέως.

«Ερχόμενος στην αίθουσα σχημάτισα την εντύπωση ότι εισέρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επαναστάσεως, όπου υπήρχαν πλήθη.

Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου από τον Λαγό

Νωρίτερα, ο Γιάννης Λαγός είχε υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψη του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του.

Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε το λόγο από το δικαστήριο, ενώ είχαν ήδη εκφωνηθεί τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν σε κατηγορούμενους, πλην της ηγετικής ομάδας τη Χρυσής Αυγής.
Κανένα ελαφρυντικό στα ηγετικά στελέχη

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής  και συγκεκριμένα στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Για την ηγετική ομάδα που κρίθηκε ένοχη για εγκληματική οργάνωση προβλέπεται κάθειρξη από 5 έως 15 έτη, ενώ για τα μέλη από 5 έως 10 .

Κανένα ελαφρυντικό για τον Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.

Έτσι λοιπόν, τo δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού ή Δομοκού, άνοιξε για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής με την απόφαση να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό για τα εγκλήματά τους.

Η απόφαση αυτή επί της ουσίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να καταδικαστεί η ηγεσία της οργάνωσης σε ποινές από 5 έως 15 έτη και να οδηγηθούν στις φυλακές.

Θεωρείται σίγουρο, μετά την ανακοίνωση για τα ελαφρυντικά, ότι για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο δεν υπάρχει άλλος δρόμος από εκείνον της φυλάκισης αφού δεν θα μπορεί να υπάρξει και ανασταλτικός χαρακτήρας στις ποινές. Φυσικά για τον Λαγό η διαδικασία θα είναι διαφορετική καθώς δεν μπορεί να πάει φυλακή λόγω της ασυλίας που του παρέχει η ιδιότητά του ως ευρωβουλευτής. Ενδεχομένως να πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία η άρση της ασυλίας του.

Για ποιους αναγνωρίζονται ελαφρυντικά

Για Αναδιώτη, Τσακανίκα, Χρυσαφίτη, Αγριογιάννη, Ευγενικό, Μαρία, Παπαδόπουλο, Χατζηδάκη, αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, καθώς δεν ειχαν συμπληρώσει το 25ο έτος ηλικίας.

Το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς αναγνωρίστηκε στους Δήμου, Σκάλκο, Αλεξόπουλο, Μπούκουρα

Στον Νίκο Μίχο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας

Έτοιμη η ΕΛ.ΑΣ.

Από την ΕΛ.ΑΣ. δηλώνουν πανέτοιμοι να προχωρήσουν στις συλλήψεις της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, φυσικά του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, και όποιου άλλου η ποινή είναι άμεσα εκτελεστέα.

Υπενθυμίζεται ότι η Αστυνομία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για τη σύλληψή τους. Βρίσκεται στα σπίτια των Χρυσαυγιτών ή όπου αλλού μπορούν να πάνε, έχει σφραγίσει τα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, προς αποφυγή απόδρασης.

Στην περίπτωση που εξελιχθεί το σχέδιο των συλλήψεων, θα υποβληθούν οι καταδικασμένοι σε τεστ κορονοϊού, θα τεθούν σε 14ήμερη απομόνωση και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στις φυλακές και εκεί σε ειδικά κελιά, ξεχωριστά, είτε σε πτέρυγες είτε σε σωφρονιστικά καταστήματα.