«Για ενάμιση χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έψαχνε να βρει χώρο για την διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής και σήμερα είναι έξω από το δικαστήριο» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως έχει αγωνία να δει την απόφαση του δικαστηρίου ενώ υπογράμμισε πως «το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αν το δικαστήριο θα καταλήξει να χαρακτηρίσει την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και αν θα αποδώσει ευθύνες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα».

Για τις ενέργειες της Τουρκίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «τα βήματα που κάνει δεν οδηγούν σε αποκλιμάκωση» ενώ ανέφερε πως «οι κινήσεις στην Αμμόχωστο παραβιάζουν τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ακόμη επισήμανε πως «η Αθήνα αναμένει πότε η Τουρκία θα ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές ενώ επανέλαβε πως μοναδικό θέμα είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε: «Προσυπογράφω όλα όσα είπε ο κ.Πέτσας. Θα ήθελα να κάνω δύο σχόλια γιατί ενδεχομένως τα έχουμε ξεχάσει. Θυμίζω ότι η κα Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρος της Βουλής δεν άφηνε την Ολομέλεια της συνεδρίασης να ξεκινήσει αν δεν μεταφερόντουσαν σε αυτή οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Και το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι για περίπου ενάμιση χρόνο έψαχναν να βρούνε, αυτοί που σήμερα θα διαδηλώνουν απέξω για τη μεγάλη μάχη που δώσανε απέναντι στη Χρυσή Αυγή, την οποία θυμίζω ότι την ψήφο της Χρυσής αυγής την συνόψιζαν στις δικές τους ψήφους όταν ήταν να μην εκλεγεί πρόεδρος δημοκρατίας, όταν ήταν να μην περάσει κάποια σοβαρή νομοθετική πρωτοβουλία που είχε σχέση με τα μνημόνια, όταν συναθροιζόταν στο Όχι στο δημοψήφισμα. Αυτοί για περίπου ενάμιση χρόνο δεν έβρισκαν μια αίθουσα δικαστηρίου για να μπορέσει να συνεδριάσει το δικαστήριο για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία της δίκης της Χρυσής Αυγής».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα υπάρξει πολιτική εκμετάλλευση της απόφασης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Ας μην προδιαθέτουμε αυτή τη στιγμή, εγώ έχω μεγάλη αγωνία να δω την απόφαση του δικαστηρίου γιατί τόσο πολύπλοκές και μεγάλες δικογραφίες οι οποίες καλύπτουν εκατοντάδες ανθρώπους και αποτελούν το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας η οποία κράτησε τόσα πολλά χρόνια με χιλιαδες ακροάσεις, έχω πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δω τελικά το δικαστήριο αν θα καταλήξει στο να χαρακτηρίσει την Οργάνωση ως εγκληματική και βέβαια αν θα αποδώσει ποινικές ευθύνες για τη δολοφονία του Φύσσα στην ηγεσία και σε κάποια κεντρικά στελέχη της Χρυσής Αυγής».

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζουν οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, ανέφερε: «Τα βήματα τα οποία κάνει δεν είναι βήματα που οδεύουνε στην αποκλιμάκωση ιδιαίτερα δε σε ότι αφορά την Κυπριακή υπόθεση γιατί σε σχέση με την νοτιοανατολική Μεσόγειο τα βήματα της αποκλιμάκωσης έχουνε γίνει από τη στιγμή που έχουν αποσυρθεί τα ερευνητικά σκάφη αλλά και σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ με το γεγονός ότι έχει αποσυρθεί το Γιαβούζ. Από την άλλη δείχνει πόσο σημαντική ήταν η απόφαση που ελήφθη στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία κατηγορήθηκε μάλιστα από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν καταφέραμε τίποτα. Ήταν τόσο σημαντική αυτή η απόφαση ώστε για πρώτη φορά περιγράφεται στα θέματα των ευρωτουρκικών σχέσεων το θέμα της προστασίας του καθεστώτος των Βαρουσίων και της Αμμοχώστου και καταλαβαίνετε ότι οι οποιεσδήποτε κινήσεις πλέον στην Αμμόχωστο αποτελούνε παραβίαση του πλαισίου που έχει τεθεί και από την ΕΕ, πέρα από τον ΟΗΕ, ως ένα απαραίτητο στοιχείο για να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε βελτίωση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Άρα οι κινήσεις που γίνονται στην Αμμόχωστο παραβιάζουν πλήρως, βρίσκονται στον αντίποδα της αποφάσεως του ευρωπαϊκού συμβουλίου και δείχνουν ότι θα είναι παρα πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν οι Κυπριακές πλέον αντιδράσεις για την οποιαδήποτε πρόταση βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ –Τουρκίας».

«Σε ότι αφορά τα δικά μας περιμένουμε να ακούσουμε από την Άγκυρα για την έναρξη των μεταξύ μας διερευνητικών επαφών. Νομίζω ότι θα πρέπει κάποια στιγμή η Τουρκία να πάρει την απόφαση να μας πει πότε θέλει να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Το πλαίσιο είναι γνωστό για το τι θα συζητήσουμε, θα πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε το 2016 και η συζήτηση αυτή θα είναι για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, δεν θα είναι για κάτι άλλο. Είναι πολύ σαφές το τι θα συζητήσουμε. Περιμένουμε να δείξει επιτέλους αυτό το καλό πρόσωπο για το οποίο μιλούσε ο κ. Τσαβόσογλου σε όλες τις διεθνείς του παρεμβάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε σε μια φάση αναμονής, περιμένουμε να δούμε τι επιτέλους θα κανει η Τουρκία σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις. Θα θέλει να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος; Τότε ας ορίσει την ομάδα της και την ημερομηνία στην οποία θα ήθελε να ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Αν συνεχίσει να κάνει προκλήσεις παραδείγματος χάριν όπως αυτές τις Αμμόχωστο να ξέρει ότι το κλίμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα είναι πάρα πολύ βαρύ για αυτή και αν συνεχίσει να κάνει προκλήσεις σε σχέση με την χρήση των S400 τότε μάλλον το κλίμα και στην αμερικανική γερουσία αλλά και στο Στειτ Ντιπάρτμεντ θα είναι πάρα πολύ βαρύ γιατι οι επαπειλούμενες αμερικανικές κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία για την αναστολή και την πώληση εξοπλιστικού υλικού αλλά και για το πάγωμα των οποιονδήποτε διαπραγματεύσεων για καινούργια οπλικά συστήματα θα είναι στο τραπέζι», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις του κ. Μπαιντεν για την προκλητικότητα Ερντογάν, επισήμανε ότι «είναι θετικές και τις υποδεχόμαστε σε ένα θετικό πλαίσιο».