«Η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής έχει επιλέξει να αθωώσει τους καταδικασθέντες, βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα και την σύνθεση του δικαστηρίου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ο κ. Φίλης ζήτησε να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να μην υπάρξει θερμό επεισόδιο.

Την ίδια στιγμή τόνισε πως «θα πρέπει να υπάρξει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Τέλος, ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιθετικότητα και καταστολή με στόχο τα νέα παιδιά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Φίλη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην απόφαση της δίκη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Η Εισαγγελέας έχει επιλέξει εξ αρχής ένα ρόλο, το ρόλο της αθωωθείς της Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι σαφές. Είναι σε δυσκολία τώρα γιατί το δικαστήριο έχει αποφασίσει ότι είναι ένοχη ως εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή και κανει ότι είναι δυνατό από την πλευρά της να δει στα μαλακά τη Χρυσή Αυγή. Είναι σε πλήρη δυσαρμονία όχι μόνο με το λαϊκό αίσθημα, είναι σε πλήρη δυσαρμονία με την σύνθεση του δικαστηρίου , με τη δικανική κρίση η οποία προκύπτει από τη στάθμιση των πραγματικών στοιχείων της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής».

Ερωτηθείς αν φοβάται ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο, ο τομεάρχης Παιδείας απάντησε: «Έχει σημασία αν φοβάμαι; Πρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες να μην συμβούν τέτοια πράγματα, διπλωματικές πρωτοβουλίες».

Για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, ανέφερε: «Πιστεύω ότι είναι λάθος ο διάλογος για τόσο ευαίσθητα ζητήματα να γίνεται από τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα. Ο διάλογος για την εξωτερική πολιτική μας που χρειάζεται επαναπροσδιορισμό γιατί έχουμε νέες συνθήκες, πρέπει να γίνεται καταρχήν σε συζητήσεις θεσμικά προσδιορισμένες με το υπουργείο Εξωτερικών, με το υπουργείο Άμυνας αλλά και πολιτικά προσδιορισμένες, τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό το αρνείται ο κ. Μητσοτάκης και έτσι αναγκάζει όλα τα πολιτικά κόμματα, είτε ναι είτε όχι, να διατυπώνουν δημόσια προτάσεις. Αυτός ο δημόσιος διάλογος, που είναι καλός γενικά, ειδικά σε αυτή τη φάση που υπάρχει ανάγκη αναπροσδιορισμού της εξωτερικής μας πολιτικής όταν γίνεται έτσι λογικά προσλαμβάνει χαρακτήρα μιας αντιπαράθεσης και δεν βοηθάει στο να υπάρξει μια εθνική συνεννόηση που είναι αναγκαία».

«Πάντοτε οι επικοινωνίες είναι χρήσιμο πράγμα αρκεί όμως να μην είναι διπλοπρόσωπη η επικοινωνία, δηλαδή να εμφανιζόμαστε στα τηλέφωνα ότι λέμε και δημόσια να κάνουμε επιθέσεις απαράδεκτες. Σας θυμίζω για παράδειγμα ότι η ΝΔ πριν καλά-καλά ανακοινωθεί η απόφαση για τη Χρυσή αυγή ξεκίνησε μια επίθεση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ που τον εμφάνιζε περίπου ως το alter ego της Χρυσής Αυγής. Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση της ΧΑ και ήταν χιλιάδες άνθρωποι και νέοι απέξω να γιορτάσουν έπεσαν τα δακρυγόνα και τα χημικά από την πλευρά της αστυνομίας για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Για να στείλουν μήνυμα αυταρχισμού ''δεν θα γιορτάσετε τη δημοκρατία''. Και μετά συνέχισαν με τα παιδιά έξω από το υπουργείο Παιδείας και μετά συνέχισαν και χθες με τα παιδιά τρεις ολόκληρες μέρες και νύχτες στα μπουντρούμια της ΓΑΔΑ. Δηλαδή υπάρχει μια αυταρχική επιθετικότητα, ένα κλίμα καταστολής εκ μέρους της κυβέρνησης με στόχο τα νέα παιδιά», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφερόμενος στις απόψεις του κ. Κοντονή, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Έγινε υπουργός επί τέσσερα χρόνια σε μια κυβέρνηση που έκλεινε το μάτι στη Χρυσή Αυγή, αυτό λεει ο κ. Κοντονής; Να ζητήσει συγνώμη τότε».

Για το πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ, ανέφερε: «Όταν ξετυλίγει μια τοξική επίθεση η ΝΔ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που τον εμφανίζει ότι είναι το alter ego της Χρυσής Αυγής είναι προφανές ότι δημιουργούνται ανακλαστικά οργής και νόμιμης άμυνας από ένα χώρο. Θα μου πείτε αυτή η νόμιμη άμυνα θα μπορούσε να εκφραστεί και με άλλο τρόπο; Βεβαίως θα μπορούσε. Έχω υπάρξει διευθυντής εφημερίδας ξέρω τι συμβαίνει στις 12 το βραδύ να συζητάμε για τον τίτλο της επόμενης ημέρας και υπό ποίες συνθήκες γίνεται αυτό. Εάν ήμουν εκεί μπορεί να επέλεγα άλλο τίτλο , το ίδιο θέμα θα ήταν. Θα ήταν η ίδια πολιτική σημασία. Δεν μπορεί αυτοί που έχουν ευθύνη για τη γιγάντωση της Χρυσής Αυγής , αυτοί οι άνθρωποι να εμφανίζονται τώρα και να γίνονται τιμητές των ανθρώπων οι οποίοι εμπνεύστηκαν και ενέπνευσαν ένα αντιφαστιστικό κίνημα στη χώρα μας».

Στη ρητορική ερώτηση για το αν ο Σαμαράς έστειλε στο εδώλιο τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Φίλης απάντησε: «Βεβαίως και το αναγνωρίζω αλλά ο Σαμαράς όμως επί τρία χρόνια περίπου έκανε πως δεν έβλεπε τις εγκληματικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής. Έπρεπε να δολοφονηθεί Έλληνας για να ενεργοποιηθεί ο κ. Σαμαράς».

«Αυτή την επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της δημοκρατίας θα τη βρει μπροστά της η ΝΔ διότι οδηγεί σε αυταρχικές υποτροπές, σε ξύλο, σε φανατισμό του κόσμου του δικού της. Πρέπει να φύγει ο φανατισμός. Έχουμε πανδημία, έχουμε οικονομική κρίση, είμαστε σε μια νέα συγκυρία μη φανατιζόμαστε για το παρελθόν. Πρέπει να φύγει ο κομματικός φανατισμός, το πάθος για τα ιδανικά που έχει ο κάθε χώρος για τη δημοκρατία να υπάρχει αλλά όχι κομματικός φανατικός. Όποιος λεει ότι η ΝΔ είναι φασιστικό κόμμα είναι λάθος, είναι φανατισμός είναι εκτός πραγματικότητας, αλλά δεν μπορεί η ΝΔ να λεει από την άλλη πλευρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ξαδερφάκι της Χρυσής Αυγής!», συμπλήρωσε.