Την σφραγίδα της επιτυχίας για την άμυνα της πρώτης φάσης της πανδημίας που επέδειξε η χώρα μας, υποσχέθηκε ότι θα διατηρήσει  από την πλευρά της πολιτείας και στη δεύτερη φάση, η οποία βρίσκεται προ των πυλών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στην συζήτηση στη Βουλή για τις συνέπειες του κοροναϊού.

«Όχι σε άγονη κομματική διαμάχη»

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε έκκληση στην αντιπολίτευση «να μην μετατρέψουμε σε άγονη κομματική διαμάχη αυτή τη συζήτηση, να μην αναλωθούμε σε διαξιφισμούς.  Ο κοροναϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες» τόνισε ο πρωθυπουργός καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσχωρήσουν μαζί με την κυβέρνηση σε ένα «μέτωπο λογικής».

«Πρέπει να το ορθώσουμε όλοι εμείς. Ο κοροναϊός αποκτά νέους τρόπους διασποράς. Μς και οι συνθήκες είναι σύνθετες και τα μοντέλα διαχείρισής της πανδημίας θα προσαρμόζονται σε κάέχρι να βρεθεί το οριστικό φάρμακο, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση σε ελάχιστη βάση ότι οι αποφάσεις παίρνονται με βάση τα πορίσματα της επιστήμηθε στιγμή» είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των αρνητών της μάσκας στα σχολεία.

«Υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού και παράνοιας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει «να σταθούμε με υπευθυνότητα και παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας να υποστηρίξουμε στο δικό μας ακροατήριο τις επιλογές και τις εντολές των ειδικών όπως η χρήση της μάσκας που είναι το πιο σίγουρο μέσο να προστατέψουμε την υγεία μας».


Αποφύγαμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα έκανε έκκληση προς όλους να τηρούν αυστηρά τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, γιατί «μόνο μαζί θα νικήσουμε και πάλι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η επιτυχία των μέτρων που ελήφθησαν αποτιμώνται με έναν μόνο γνώμονα, τα κρούσματα που σημειώθηκαν και οι δυστυχώς οι θάνατοι. Τα ποσοστά είναι τα χαμηλότερα που έχουν σημειωθεί, ανάλογα με τον πληθυσμό.

«Έχουμε αποφύγει τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναμενόμενη η αύξηση λόγω τουρισμού

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περίοδο του καλοκαιριού και στην ανάγκη να τονωθεί η οικονομία και να ανοίξει ο τουρισμός.

«Τα καταφέραμε στο πρώτο κύμα και εξακολουθούμε να τα καταφέρνουμε και τώρα. Ήταν αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων, με το άνοιγμα του τουρισμού. Όμως το στοίχημα ήταν να περιορίσουμε την όποια διασπορά. Ο φόβος μας ήταν να μην πέσουμε στην παγίδα της επιτυχίας της πρώτης φάσης. Γι’ αυτό ήμασταν πάντα σε εγρήγορση».

Παράλληλα επεσήμανε πως: «Όταν εντοπίσαμε αύξηση κρουσμάτων έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες. Τροποποιήθηκαν ωράρια, υποχρεωτική χρήση μάσκας, παρεμβάσεις. Μπορώ να σας πω ότι όπου γίνονται τέτοιες τοπικές παρεμβάσεις – για τις οποίες μας ασκήθηκε κριτική – είδαμε ότι τα κρούσματα περιορίστηκαν σημαντικά. Μας δίνεται πλέον η δυνατότητα τα μέτρα αυτά να τα χαλαρώνουμε.

 Για παράδειγμα έγινε φασαρία με το ζήτημα της Πάρου, ίσως γιατί ο κ. Ραγκούσης ως πρώην δήμαρχος θεώρησε ότι έχει μεγαλύτερη άποψη. Καλά κάναμε και τα πήραμε γιατί πλέον έχουν περιοριστεί τα κρούσματα και αν συνεχιστεί σας ανακοινώνω ότι την Παρασκευή θα τα άρουμε τα μέτρα».

Και συνέχισε την αναφορά του στον τουρισμό σημειώνοντας: «Η αλήθεια είναι, το είχαμε πει επανειλημμένως, ότι περιμέναμε μία λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων από τη στιγμή που η οικονομία μας θα ξανάνοιγε. Όχι μόνο στον Τουρισμό αλλά σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα.

 Προφανώς και δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σε αιώνιο lockdown και προφανώς και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας θα επέτρεπε τη μεγαλύτερη διάδοση του ιού. Η πρόκληση ήταν και παραμένει αυτά τα κρούσματα να εντοπισθούν και να ελεγχθούν. Και αυτό γίνεται και το αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία. Η Ελλάδα τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα.

 Ένα δίδαγμα του καλοκαιριού ήταν ότι υπήρξε χαλάρωση. Πιεσμένοι από τους περιορισμούς μειώσαμε όλοι μας την επιφυλακή. Ίσως θεωρήσαμε ότι ως κοινωνία με αυτό τον τρόπο θα αποτρέπαμε τον ιό από το να επανεμφανιστεί».

Για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού

«Όσα δεν έγιναν επί χρόνια, το κάναμε εμείς μέσα σε λίγους μήνες» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

«Η οικονομική κρίση σφραγίζει αυτή την πανδημία με ένα δίδαγμα. Ο μηχανισμός δεν χρειάζεται να είναι οκγώδης, αλλά μυώδης και αποτελεσματικός. Κάθε χώρα μπορεί να είναι ανοχύρωτη σε τέτοιες ασύμμετρες απειλές, η Ελλάδα όμως τα κατάφερε.

 Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να αυξήσουμε τη δυναμικότητα των εγχώριων τεστ. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και άλλες πρωτοβουλίες να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα τεστ. Είμαστε πολύ ψηλά στην Ευρώπη σε κατά κεφαλή τεστ και θα πάμε ακόμη πιο ψηλά».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι: Η χώρα έχει αποκτήσει εγχώρια τεχνογνωσία ως προς την κατασκευή των σχετικών αντιδραστηρίων για τεστ. Χρηματοδοτήσαμε την πρωτοβουλία που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε σχεδόν 5.000 τεστ εγχώρια.

 Ταυτόχρονα ιδρύσαμε το παρατηρητήριο Covid-19, έναν κεντρικό φορέα για την εκτίμηση της πανδημίας. Κάθε μέρα παρακολουθούνται παραπάνω από 20 σημαντικοί δείκτες, ο ρυθμός μετάδοσης, η οικονομική δραστηριότητα, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Όλα αυτά μας επιτρέπουν να κάνουμε μια σύνθεση των στοιχείων και να συντάσσουμε μια έκθεση προόδου».

Πανδημία και ύφεση

Στα οικονομικά στοιχεία και στις συνέπειες που έφερε η πανδημία στην οικονομία της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «Η ύφεση που γέννησε η πανδημία είναι μεγαλύτερη από τη δεκαετία του ‘30. Είναι νωρίς να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς. Ο στόχος μας είναι οι μικρότερες δυνατές απώλειες, ειδικά στην απασχόληση, ειδικά στα παραγωγικά θεμέλια της οικονομίας και εκεί επικεντρώνονται όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει και ξεπερνούν τα 15,2 δις ευρώ.

 Γνωρίζαμε ότι όλη η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί μπροστά σε μια πρωτοφανή ύφεση. Στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο είχαμε μια υστέρηση της τάξης του 15,2%. Όμως θα ήταν άδικο να εστιάσει κανείς μόνο τους δείκτες. Στην αρχή αυτής της κρίσης, όλες οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, έλεγαν πως επειδή η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τον τουρισμό θα έχει τελικά τη μεγαλύτερη ύφεση. Η ύφεση του εξαμήνου είναι της τάξης 7,9%, η ύφεση της ευρωζώνης είναι της τάξης του 9,1%. Η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ύφεση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

 Εύλογο το ερώτημα και η κριτική που θα ακούσω. Ποτέ δεν είπαμε ότι δεν θα υπάρχει ύφεση, αλλά έχει σημασία ότι λίγο πολύ τα νούμερα είναι αυτά που υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις κάποιων».

 Για το άνοιγμα των σχολείων

Στο ερώτημα για το εάν πρέπει ή όχι να ανοίξουν τα σχολεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε για άλλη μια φορά τους ειδικούς και τους επιστήμονες τους οποίους από την πρώτη στιγμή εμπιστεύτηκε η χώρα, η κυβέρνηση και οι πολίτες, και είναι εκείνοι που οδήγησαν στην επιτυχία της εξόδου από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

«Οι έρευνες δείχνουν μειωμένη πιθανότητα μόλυνσης των παιδιών από τον κορανοϊό και πολύ σπάνια σοβαρή νόσηση από αυτόν, Όλοι οι ειδικοί τάσσονται υπέρ της επιστροφής στα θρανία, ειδικά εκεί όπου τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέπει, όπως στην Ελλάδα.

 Τον Μάιο η γενικότερη χρήση της μάσκας δεν θεωρούνταν υποχρεωτικό μέσο, τώρα είναι και δεν είχαμε κρούσματα.

 Και η λύση της διπλής βάρδιας έχει πολύ σημαντικά μειονεκτήματα, υποχρεώνει τον έναν γονιό να μείνει υποχρεωτικά στο σπίτι. Είναι κρίμα που η αντιπολίτευση ταυτίζεται ξανά με μια μειοψηφία συνδικαλιστών, αντί με τα συμφέροντα του λαού. Αν τα σχολεία έμεναν κλειστά, αληθινά χαμένοι θα ήταν οι γονείς από τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

 Η τηλεεκπαίδευση δεν είναι η προτεινόμενη επιλογή, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήση την επαφή με τους μαθητές, με τον δάσκαλο ή τον καθηγητή. Ο εγκλεισμός προκαλεί αίσθημα απομόνωσης, αίσθημα άγχους στους μαθητές. Να στηρίξουμε τις επιλογές των ειδικών, οι ειδικοί μας είπαν να ανοίξουμε τα σχολεία με υποχρεωτική μάσκα σε όλες τις ηλικίες».

Για το τέλος της πανδημίας

 Για το οριστικό τέλος της πανδημίας, τα εμβόλια, αλλά και τους νέους, μίλησε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε σχετική αναφορά και στην περίπτωση του ασβεστοχωρίου.

 «Δεν υπάρχει οριστική απάντηση, θα έρθει μόνο όταν βρεθεί ένα ή περισσότερα εμβόλια και όταν εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έτσι ώστε να μπορέσουμε να συρρικνώσουμε αυτή τη μετάδοση του ιού.

 Πολλές εταιρείες μας λένε ότι πριν το τέλος του έτους θα έχουμε κλινικά δεδομένα. Η Ελλάδα θα πάρει τη δοσολογία που της αναλογεί από περισσότερα του ενός εμβολίου. Έχουν ήδη ετοιμαστεί τα πρωτόκολλα για αν εμβολιαστούν πρώτα οι ευάλωτες ομάδες. Η πανδημία γίνεται πιο απειλητική πάντα για τους οικονομικά ασθενέστερους γι’ αυτό πάνω απ’ όλα η κοινωνία πρέπει να βρίσκεται δίπλα τους.

 Δεν υπάρχουν οι κακοί νέοι που τον μεταδίδουν και οι υπεύθυνοι ενήλικες. υπάρχουν μόνο ανεύθυνοι πολίτες, όλων των ηλικιών. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπεύθυνη. Τίποτα δεν με στενοχώρησε περισσότερο από το περιστατικό στο Ασβεστοχώρι, όπου από ένα πρόσωπο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 20 άνθρωποι. Ας γίνει ένα μάθημα ζωής για όλους μας».

Δείτε LIVE  την συζήτηση στη Βουλή