Με απόλυτη ειλικρίνεια για την δύσκολη κατάσταση της πανδημίας που μαζί με όλο τον κόσμο πλήττει και την χώρα, μίλησε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του για τις συνέπειες της πανδημίας.

Στο ερώτημα πότε θα τελειώσει η κρίση και τι θα γίνει με το εμβόλιο, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν υπάρχει οριστική απάντηση, θα έρθει μόνο όταν βρεθεί ένα ή περισσότερα εμβόλια και όταν εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έτσι ώστε να μπορέσουμε να συρρικνώσουμε αυτή τη μετάδοση του ιού.

Πολλές εταιρείες μας λένε ότι πριν το τέλος του έτους θα έχουμε κλινικά δεδομένα. Η Ελλάδα θα πάρει τη δοσολογία που της αναλογεί από περισσότερα του ενός εμβολίου. Έχουν ήδη ετοιμαστεί τα πρωτόκολλα για αν εμβολιαστούν πρώτα οι ευάλωτες ομάδες. Η πανδημία γίνεται πιο απειλητική πάντα για τους οικονομικά ασθενέστερους γι’ αυτό πάνω απ’ όλα η κοινωνία πρέπει να βρίσκεται δίπλα τους.

 Η κανονική ζωή όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα ούτε αυτόματα

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η επανέναρξη σχεδόν όλων δραστηριοτήτων δεν συνιστά επιστροφή στην κανονικότητα. «Από το μένουμε σπίτι περάσαμε στο μένουμε ασφαλείς» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν χωρούν παρερμηνείες. Χώρεσαν όμως παρεξηγήσεις, κακόπιστες από όσους πήγαν να εκμεταλλευτούν μια αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων και να την κάνουν αντιπολιτευτικό επιχείρημα. Αλλά και από κάποιες καλόπιστες κριτικές από κάποιους που θεωρούσαν ότι θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα όπως αυτή πριν τον κοροναϊό».

 «Θέλω να το ξαναπώ, όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται: Η κανονική ζωή όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα ούτε αυτόματα» σημείωσε πρωθυπουργός.

  «Όλοι πρέπει να προσέχουμε, κυρίως στις καθημερινές μας συμπεριφορές. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες. Δεν είναι ευχάριστο, ιδίως σε εργαζόμενους σε δύσκολες συνθήκες, να φοράς συνέχεια μάσκα, όμως είναι απολύτως απαραίτητο. Μπορεί να ασκηθεί κάποια κριτική για την μάσκα όταν πριν από 5-6 μήνες δεν επιμέναμε τόσο. Όλοι μας μάθαμε πολλά περισσότερα για τον ιό. Και εκεί που η μάσκα δεν θεωρείτο απαραίτητη, τώρα είναι το κύριο όπλο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας για να αντιμετωπίσουμε τον κορανοϊό αλλά και άλλες εποχικές ασθένειες. Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε θα μας διευκολύνουν ώστε και η επιδημία γρίπης να είναι πιο ήπια» είπε.