Η δίωξη κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και η παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο έχει
διαστάσεις συνολικής ευθύνης και του Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Παππάς, δήλωσε στα
Παραπολιτικά 90,1 και τον Παναγιώτη Τζένο, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αναφερόμενη στην υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε:

 «Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα η δίωξη Παπαγγελόπουλου και η παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο είναι μια εντελώς αποσπασματική αντιμετώπιση αυτής της υπόθεσης η οποία πια έχει αποκαλυφθεί ότι είχε διαστάσεις συνολικής κυβερνητικής αξιόποινης δράσης και διαστάσεις κατάχρησης εξουσίας από πλευράς τόσο του πρωθυπουργού όσο και κορυφαίων υπουργών μεταξύ των οποίων το δεξί του χέρι ο κ. Παππάς. Η γνώμη μου είναι ότι το να συρρικνωθεί αυτή η υπόθεση, που είναι ίσως από τις πιο δυσώδεις υποθέσεις που έχουν αποκαλυφθεί το τελευταίο διάστημα, σε μια υπόθεση Παπαγγελόπουλου είναι μια μορφή συγκάλυψης, είναι μια μορφή συμβιβασμού, πάνω ή κάτω από το τραπέζι, είναι μια μορφή ματαίωσης της αξίωσης των πολιτών για διαφάνεια, δικαιοσύνη, λογοδοσία και τιμωρία των υπαιτίων. Γιατί έχουμε δει πάρα πολλά σκάνδαλα, έχουμε δει πάρα πολλούς κατέχοντες της εξουσία να την καταχρώνται αλλά δεν έχουμε δει στα αλήθεια να υπάρχει τιμωρία»

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας ήταν γνώστης της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου απάντησε

« Είναι αυτονόητο ότι γνώριζε ο κ. Τσίπρας, και είναι αυτονόητο ότι αυτές οι κινήσεις δεν γίνονταν αυτοβούλως από τους υπουργούς του και στενούς του συνεργάτες γίνονταν κατ’ εντολή του και σε συνεννόηση. Δεν μιλάμε για μια περίπτωση αυθαίρετης δράσης ενός υπουργού, αν άλλωστε είχαμε κάτι τέτοιο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρώτο που θα έκανε ο τότε Πρωθυπουργός όταν ανακάλυπτε αυτή τη δράση θα ήταν να αντιδράσει, να διαχωρίσει τη θέση του, να αποπέμψει, να ζητήσει να κάνει εσωτερικές διαδικασίες λογοδοσίας, να ζητήσει εξηγήσεις, να ζητήσει ευθύνες. Όχι μόνο δεν γίνεται αυτό αλλά βλέπουμε την πλήρη υπόθαλψη των υπαιτίων και την απόπειρα συγκάλυψης μιας δράσης η οποία έχει χαρακτηριστικά μαφίας. Ακόμη και η ομερτά η οποία επικρατούσε, και εν πολλοίς συνεχίζει να επικρατεί, είναι και αυτό ένα τέτοιο χαρακτηριστικό. Δεν συμφωνώ με την προσέγγιση που λεει ότι «δεν αποδεικνύεται ή πρέπει να δούμε», αυτά είναι πασίδηλα. Είναι απολύτως σαφές ότι ο επικεφαλής αυτής της επιχείρησης ή αυτού του «μαγαζιού» και γνώριζε και συντόνιζε και συναινούσε και έδινε εντολές από εκεί και πέρα το ζήτημα για μένα είναι βαθύ και έχει να κάνει αφενός μεν με το ερώτημα γιατί η σημερινή κυβέρνηση που έχει την πρωτοβουλία στη Βουλή για τη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης αφήνει μέχρι αυτή τη στιγμή εκτός κάδρου πρόσωπα τα οποία είναι υπαίτια. Και εδώ θέλω να σας πω ότι δεν είναι δικαίωμα ούτε προαίρεση μεγαλοθυμίας του εκάστοτε πρωθυπουργού και του σημερινού πρωθυπουργού να πει «έλα του τη χαρίζω» διότι δεν είναι δική του υπόθεση, είναι υπόθεση του ελληνικού λαού. Το δεύτερο ερώτημα που είναι επίσης αδήριτο και αμείλικτο είναι γιατί όλος αυτός ο κόσμος που παραμένει στο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα δεν αντιδρά»

Ερωτηθείσα για την «Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

« Δεν είναι σε καμία περίπτωση Αριστερά το να κάνεις διακοπές στο κότερο ενώ με ευθύνη σου έχουν πεθάνει πάνω από 100 άνθρωποι και έχουν χαθεί περιουσίες και έχουν καταστραφεί οικογένειες. Δεν είναι Αριστερά το να απομυζάς το δημόσιο χρήμα από τις ευρωβουλευτικές αποζημιώσεις και να παίρνεις ακίνητα και να συμβάλλεσαι στη συνέχεια στις ΜΚΟ για να εκμεταλλευτείς αδύναμους ανθρώπους, τους πρόσφυγες. Δεν είναι Αριστερά όλη αυτή η αχρειότητα την οποία έχουμε δει. Είναι ύβρις εκείνοι οι οποίοι συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται σαν λόρδοι και σαν ξελιγωμένοι οι οποίοι βρήκαν την εξουσία και έπεσαν με τα μούτρα, είναι ύβρις να μιλούν περί ταξικών κριτηρίων και περί Αριστεράς. Εδώ μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν σε θέσεις εξουσίας και έπεσαν με τα μούτρα στην κυριολεξία στα χρήματα, στις μπίζνες, στις συναλλαγές. Ο κυνικός τρόπος με τον οποίο το έκαναν αποτυπώνεται σε αυτές τις διαβόητες συνομιλίες Παππά–Μιωνή όπου η αγοραία προσέγγιση είναι τρομακτική» 

Η κ. Κωνσταντοπούλου ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι συνδέονται οι υποθέσεις του κ.Παπαγγελόπουλου και του κ. Παππά απάντησε

« Συνδέονται ξεκάθαρα, μάλιστα οι αποδείξεις είναι ίσως πιο τρανταχτές από πάρα πολλές υποθέσεις που οδηγούνται στα δικαστήρια και σε καταδίκες. Εδώ έχουμε ομολογίες του Παππά περί συνδέσεων με την Τουλουπάκη, παρεμβάσεων κυβερνητικών σε ανοιχτές υποθέσεις. Ο ίδιος ο Παππάς διαπραγματεύεται με έναν κατεξοχήν υπόλογο για ένα μεγάλο σκάνδαλο και μια σοβαρή υπόθεση σε βάρος του δημοσίου, που είναι η λίστα Λαγκάρντ. Και απορώ όλοι αυτοί που λένε «διώκετε αυτούς που θέλησαν να διώξουν τη διαφθορά», αλήθεια; Αυτοί που θέλησαν να διώξουν τη διαφθορά κάνανε παζάρια με τη λίστα Λαγκάρντ που κάποιοι δώσαμε ένα μεγάλο αγώνα να αποκαλυφθεί. Αυτοί οι οποίοι δήθεν θέλανε να διώξουνε τη διαφθορά είτε αρχειοθετήσανε είτε αφήσανε να εκκρεμούν μεγάλες υποθέσεις και το μόνο με το οποίο ασχολήθηκαν ήταν πως θα παζαρεύουν με υπόλογους; Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία αν διερευνηθεί αποσπασματικά, όπως μέχρι στιγμής δρομολογείται, απλώς θα εκτονώσει μια πρόσκαιρη διάθεση ανταπάντησης. Δεν θα υπηρετήσει σε καμια περίπτωση αυτό που λέγεται ποινική αξίωση της πολιτείας και αίσθημα δικαίου και αξίωση δικαιοσύνης του ελληνικού λαού. Και επειδή έχω την άποψη ότι επειδή κάθαρση δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα είτε σε πολιτικό είτε σε δικαστικό επίπεδο οδήγησε στην επανάληψη σκανδάλων και στην επιδείνωση των σκανδαλωδών συμπεριφορών κυβερνητικών προσώπων εάν και αυτά τα πράγματα μείνουν ατιμώρητα και οδηγηθούν στις ελληνικές καλένδες τα επόμενα που θα δούμε θα είναι ακόμα χειρότερα»

Και συνέχισε «Δεν νοείται να μην ασκούνται οι αξιώσεις της πολιτείας, όχι απλώς δεν έχει γίνει αγωγή κατά της Siemens αλλά κατάφεραν οι κυβερνώντες μέχρι το 2011-12 να μας κάνει η Siemens αγωγή και να κάνουν συμβιβασμό-ακυρο συμβιβασμό βεβαίως- χαρίζοντας τις αξιώσεις της ελληνικής πολιτείας. Τo σκάνδαλο Novartis είναι άλλο το θέμα το ότι χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό εργαλείο σε κρίσιμες στιγμές προκειμένου να δημιουργηθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα και να προκληθούν συγκεκριμένες συνθήκες προώθησης κυβερνητικών επιλογών. Μιλάω για το γεγονός ότι εργαλειοποιήθηκε ακριβώς τη στιγμή που υπήρχε το ζήτημα της προώθησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπήρχε τεράστια ανάγκη αντιπερισπασμού. Είναι όμως ένα υπαρκτό σκάνδαλο παγκόσμιας κλίμακας, το ότι οι ΗΠΑ αποζημιώνονται είναι μια πράξη κρατικής κυριαρχίας. Το ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αγωγές ούτε για αυτή την υπόθεση είναι περίπτωση απιστίας σε βάρος του δημοσίου όπως και το γεγονός ότι δεν έχουνε γίνει αγωγές για τις γερμανικές οφειλές. Αυτά είναι υποθέσεις απιστίας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Οσον αφορά την κ.  Τουλουπάκη η επικεφαλής Πλεύσης Ελευθερίας είπε

«Η κα Τουλουπάκη ήταν εκείνη η οποία δύο φορές αρχειοθέτησε τις μηνύσεις που είχαμε κάνει εναντίον Βούτση, Τσίπρα και λοιπών κυβερνητικών προσώπων για το ζήτημα της μη άσκησης αγωγών για τις γερμανικές οφειλές. Έτσι θα παταχθεί η διαφθορά συγκαλύπτοντας τις αμέλειες τις εγκληματικές και τις δόλιες παραλείψεις και υποθάλποντας εκείνους που εγκληματούν σε βάρος του δημοσίου ταμείου;»

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις


 «Η πλευρά της Τουρκίας επιδιώκει να μας σύρει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων δημιουργώντας συνθήκες κλιμάκωσης, έντασης, προκλήσεων και ενδεχομένως και τετελεσμένων. Και τα τελευταία γεγονότα με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί που είναι μια ξεκάθαρη πρόκληση από πλευράς Ερντογάν και πρόκληση προς τη συνολική αντιμετώπιση του διεθνούς δικαίου και του κράτους δικαίου αλλά και η συνολική στάση της Τουρκίας, είναι μια στάση την οποία οφείλουν να γνωρίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι Έλληνες κυβερνώντες, είναι μια στάση και μια στρατηγική που ακολουθείται με συνέπεια εδώ και δεκαετίες. Είναι η στρατηγική της δημιουργίας τετελεσμένων. Από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει μια συνεπή, στιβαρή εξωτερική πολιτική η οποία να είναι σταθερά προσδεδεμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Μόνο εάν βγούμε στα διεθνή Φόρα δυναμικά και με αυτοπεποίθηση λέγοντας ότι εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου, επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα τουλάχιστον στα 10 μίλια όπως έχουμε δικαίωμα ώστε να αντιστοιχούν τον εναέριο χώρο. Υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο σε όλο το φάσμα της εξωτερικής πολιτικής και δεν ασκούμε αυτή την αλλλοπρόσαλη πολιτική η οποία είναι ότι από τη μια κλαψουρίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις όταν υπάρχουν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την άλλη όμως συμμαχούν με κράτη τα οποία παραβιάζουν σταθερά το διεθνές δίκαιο όπως είναι το κράτος του Ισραήλ. Δεν μπορείς να ρίχνεις νερό στο μύλο των παραβιάσεων ...Υπάρχει έλλειμμα μιας συνεπούς, σταθερής, στιβαρής, δυναμικής και προσδεδεμένης στο διεθνές δίκαιο εξωτερικής πολιτικής»

Για την υπόθεση της πηγής στις Σταγιάτες

 «Έχω εμπλακεί στην υπόθεση αυτή ως δικηγόρος των κατοίκων των Σταγιατών, ενός μικρού χωριού του Πηλίου που υδρεύεται εδώ και 350 χρόνια από την πηγή της Κρύας Βρύσης η οποία είναι από τις καθαρότερες στη χώρα. Ο δήμαρχος Βόλου εδώ και κάποιο διάστημα αποφάσισε να υλοποιήσει ένα σχέδιο το οποίο φαίνεται ότι υπάρχει εδώ και χρόνια, που είναι το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της πηγής αυτής. Εν μέσω καραντίνας διέκοψαν τη σύνδεση του χωριού με την πηγή και στη συνέχεια όταν οι κάτοικοι αντέδρασαν και είπαν ότι εμείς δεν το δεχόμαστε αυτο, είναι δικαίωμά μας η πρόσβασή μας στο νερό άρχισε μια εκστρατεία συκοφαντίας, σπίλωσης, ύβρεων, χυδαίων επιθέσεων στους κατοίκους από πλευράς του δημάρχου Βόλου του κ. Μπέου. Οι κάτοικοι αποφάσισαν ότι την αξιοπρέπειά τους και την προσωπικότητα τους δεν την αφήνουν έρμαιο στον κάθε κύριο Μπέο. Αποφάσισαν ότι θα κάνουν μήνυση για αυτές τις επιθέσεις και μου ανέθεσαν να τους εκπροσωπήσω και τις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε στο Βόλο τη μήνυση των κατοίκων»