«Το άρθρο 14 του Κώδικα ορίζει ότι δεν μπορεί να είσαι είτε δικηγόρος είτε μάρτυρας κατηγορούμενου ή πολιτικώς ενάγοντα στην ίδια υπόθεση», τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, Θάνος Πλεύρης.

Αναφορικά με τη μη εμφάνιση στην προανακριτική επιτροπή του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως «αυτό δεν είναι θέμα της προανακριτικής αλλά θέμα της Αστυνομίας».

«Δημιουργεί έναν προβληματισμό προστατευόμενος μάρτυρας, που υποτίθεται ότι ανά πάσα στιγμή είναι διαθέσιμος στις αρχές, για αυτό μπαίνει στο καθεστώς προστασίας, να μην μπορεί να ανευρεθεί», τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι «όσο εκκρεμεί ακόμα το ένταλμα βίαιης προσαγωγής θα εκτελεστεί και θα προσέλθει να καταθέσει». «Δεν είναι δικαίωμα του η κατάθεση, είναι υποχρέωση του, και ο τρόπος με τον οποίο θα καταθέσει δεν τον ορίζει ο μάρτυρας, τον ορίζει η συγκεκριμένη διαδικασία που ήδη έχει αποφασιστεί και εξετάστηκε από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Σουφουλάκη», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα ο κ. Πλεύρης εξήγησε: «Εμείς λέμε να μας φέρουν το μάρτυρα ακριβώς όπως εξετάστηκε από τον αντιεισαγγελέα κ. Σουφουλάκη, με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά. Από ότι φαίνεται και από την έκθεση και από την εξέτασή του είναι δια ζώσης, φυσική παρουσία άρα όχι τεχνητά μέσα και δεν προκύπτει ότι είχε κάποια κάλυψη. Να εξεταστεί και να δώσει απαντήσεις πάνω στις καταθέσεις που έχει δώσει που στείλανε δέκα πολιτικά πρόσωπα να εξετάζονται από μια προανακριτική επιτροπή».

Για το αίτημα εξαίρεσής του από την προανακριτική, απάντησε ότι «στην ίδια υπόθεση ήμουνα εγώ δικηγόρος και ο κ. Ραγκούσης ήταν μάρτυρας υπεράσπισης στην υπόθεση του κ. Βαξεβάνη».

Την ίσια στιγμή διευκρίνισε πως «ο κώδικας ποινικής δικονομίας λέει ότι δικηγόρος ή μάρτυρας δεν μπορεί να είναι να ανακριτής αν είναι δικηγόρος ή μάρτυρας του πολιτικώς ενάγοντα ή του κατηγορουμένου στην ίδια υπόθεση». «Εδώ δεν ήταν ίδια υπόθεση, ήταν Σαμαράς-Βαξεβάνης και για αυτό το λόγο όπως δεν έχει κανένα πρόβλημα ο κ. Ραγκούσης και καν δεν του έθεσε θέμα εξαίρεσης, ούτε εγώ έχω», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το σημαντικό είναι ότι το δικαστήριο ήταν 21 Ιανουαρίου, το είπε ο κ.Παπαγγελόπουλος σε συνέντευξή του, το έθεσα 28 Ιανουαρίου στην επιτροπή και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τάχτηκε ότι δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα». «Υπάρχει ηθικό λέει αλλά νομικό πρόβλημα δεν υπάρχει και ξαφνικά εμφανίζεται εκ νέου αυτό το αίτημα, 2 ώρες πριν την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων και ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να μη συνεδριάσει η επιτροπή, να αναβαλλόταν η εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων για να συνεδριάσει η επιτροπή την Πέμπτη», δήλωσε.

Ακόμη σημείωσε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να αναβληθεί η συζήτηση και να μην γίνει Τρίτη και να γίνει Πέμπτη». Εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του πως «εάν γινόταν Πέμπτη θα μπορούσε να εξεταστεί ο μάρτυρας;», ο κ. Πλεύρης απάντησε πως «όχι, γιατί σύμφωνα με τον κώδικα ποινικής δικονομίας όταν σου υποβάλλουνε αίτημα εξαίρεσης σταματάνε όλες οι διαδικασίες μέχρι να εξεταστεί το αίτημα εξαίρεσης άρα κάποιος ήθελε να μην γίνει η εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων. Ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι;»

Αν μη τι άλλο ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «ενώ έχει αρχίσει μια κλιμάκωση από την προηγουμένη εβδομάδα που ενώ ομόφωνα τα κόμματα λένε ‘’θέλουμε να τους εξετάσουμε’’, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά», μία αντίδραση που όπως είπε και ο ίδιος «έχει φτάσει μέχρι το επίπεδο του πρώην πρωθυπουργού».

«Βλέπουμε τον πρώην πρωθυπουργό να βγαίνει και να παίρνει πολιτική θέση όταν εμείς λέμε ότι θα τους εξετάσουμε όπως τους εξέτασε η Δικαιοσύνη άρα σύμφωνα με όλα τα δικαιώματα τα οποία έχουν», δήλωσε ο κ. Πλεύρης.

«Είναι δικαίωμα του ελεγχομένου υπουργού να κάνει θέματα εξαίρεσης αλλά δημιουργεί ένα προβληματισμό ότι αυτό το θέμα εξαίρεσης έρχεται δύο ώρες πριν την εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα για κάτι που ήξερε πριν και κυρίως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο ελεγχόμενος υπουργός μπορεί να κάνει όποιο αίτημα θέμα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να μην θέλει να συζητηθεί αμέσως το αίτημα εξαίρεσης αλλά να πάει την Πέμπτη δείχνει ότι δεν ήθελαν να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες».

«Η προανακριτική επιτροπή ελέγχει τυχόν ποινικές ευθύνες οπότε εκεί αξιολογείται η συμπεριφορά του κ. Παπαγγελόπουλου», διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης. «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο κ. Τσίπρας έρχεται και λέει ‘’ότι και να έχει γίνει εγώ το στηρίζω’’, πρόσθεσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι μια πολιτική διάσταση του πράγματος που από την πρώτη στιγμή η ΝΔ είχε πει ότι φαίνεται ότι υπάρχει μια πολιτική κάλυψη στο να υπάρξει ενδεχομένως αυτή η σκευωρία».

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι το πολιτικό σκέλος, δεν αφορά την προανακριτική. Η προανακριτική κοιτάει αν πέρα από αυτή την πολιτική διάσταση υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Ο κ. Τσίπρας όμως με τη συγκεκριμένη του στάση δείχνει, για πρώτη φορά με ξεκάθαρο πλέον τρόπο, ότι κάτι φοβάται. Ο κ.Τσίπρας με ένα ξεκάθαρο πλέον τρόπο έρχεται και λεει «εγώ δεν θέλω να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες», το επιχείρημα είναι ότι δήθεν θίγονται τα δικαιώματά τους. Μα εμείς είπαμε να τους εξετάσουμε όπως τους εξέτασε ο κ. Σοφουλάκης».

Ο βουλευτής της ΝΔ διερωτήθηκε για το «Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την εξέταση που θα τύχουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στο βάσανο να πουν όλα όσα είπαν και δέκα πολιτικά πρόσωπα βρέθηκαν στη διαδικασία να είναι κατηγορούμενοι και θα πρέπει να απαντήσουν για αυτά που είπαν; Μήπως αυτό τους ενοχλεί;», 

Την ίδια στιγμή δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή όλα τα κόμματα είναι από τη μια πλευρά για τον τρόπο εξέτασης, και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του». «Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως δικηγόρος των προστατευομένων μαρτύρων και όχι ως μέλη της προανακριτικής επιτροπής», κατέληξε.