Απόστολη Ουάσιγκτον, Κώστας Παπαχλιμίντζος

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο Καπιτώλιο.

"Είναι τιμή μου να υποδέχομαι τον πρωθυπουργό της Ελλάδας", είπε ξεκινώντας τη δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους η Νάνσι Πελόζι. "Τον συγχαίρω για τις επιτυχίες του, τον είδα πρόσφατα στη Σύνοδο στη Μαδρίτη για την κλιματική αλλαγή και χαιρετίζω την αφοσίωση που δείχνει σε όλη του τη ζωή για την προστασία του περιβάλλοντος". Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής αναφέρθηκε στην οικονομική επιτυχία που σημειώνει η Ελλάδα και τόνισε ότι η φιλία ΗΠΑ και Ελλάδας είναι "παλιά, από το ξεκίνημα της Δημοκρατίας μας".

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι "έχει τιμηθεί στην πολιτεία μας" (σ.σ. Καλιφόρνια) και τονίζοντας ότι πρόκειται "για μια σπουδαία οικογένεια". Πρόσθεσε δε ότι στις ΗΠΑ "είμαστε ευλογημένοι που έχουμε τόσους Ελληνοαμερικανούς".

"Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια", είπε στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός παίρνοντας το λόγο, σημειώνοντας ότι γνωρίζονται πολύ καιρό με την κα Πελόζι. "Σήμερα συμπληρώνονται έξι μήνες από τότε που ανέλαβα πρωθυπουργός της χώρας", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις "έχουν στρατηγικό βάθος και απολαμβάνουν διακομματικής στήριξης στο Κογκρέσο".

Είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "μπορούν πάντοτε να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο σύμμαχο", ενώ σημείωσε ότι το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση για την ανεξαρτησία, που αντλούσε έμπνευση όπως υπογράμμισε και από τους ιδρυτές του αμερικανικού κράτους.