ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Για εντυπωσιακή επιστροφή της Ελλάδας μετά και την έξοδο από τη δεκαετή κρίση έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, ο κ. Τραμπ συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για όσα έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και συμπλήρωσε πως η κυβέρνησή του συνεργάζεται στενά με την Αθήνα. Τόνισε δε, ότι πρόθεση της κυβέρνησής του είναι να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση. «Έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά, καταφέρατε να ενώσετε τη χώρα σας» είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο Ντ. Τραμπ.

Από εκεί και πέρα, αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά, τονίζοντας πως έχει ήδη συμφωνηθεί η αναβάθμιση των ελληνικών F-16 και συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξει συζήτηση και διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο πλευρές και για τα F-35.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ότι ο Σουλεϊμανί αποτελεί μάρτυρα, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι «κάνει λάθος» και συμπλήρωσε πως απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο. «Διαφωνώ εκατό τοις εκατό και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο κάνει και αυτός. Έχει ένα κοινό να φροντίσει και υποθέτω πως το κάνει για δικούς του λόγους. Μένω έκπληκτος αλλά αυτό είναι οκ».

Από τη δική του πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο με την υπογραφή του προκλητικού Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding – MoU) ανάμεσα σε Άγκυρα και Τρίπολη στον Αμερικανό πρόεδρο. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο Τραμπ, ότι η Ελλάδα περιμένει την αμερικανική στήριξη ώστε να ξεκαθαριστεί ότι δεν θα εφαρμοστούν αντίστοιχες προκλητικές συμφωνίες. Τόνισε ακόμη πως η συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. «Και γενικότερα νομίζω πως στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι καλύτερες από ποτέ και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα «αποτελεί έναν προβλέψιμο σύμμαχο» για τις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισε και συμπλήρωσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο στην περιοχή μας». Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στην οικονομία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις αγορές και απευθύνοντας ένα έμμεσο κάλεσμα σε Αμερικανούς επενδυτές. «Θέλουμε την υποστήριξή σας ώστε οι αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα και να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε την οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ύστερα από ερώτηση για ενδεχόμενη απόκτηση μαχητικών F-35 από την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35. Όπως γνωρίζετε ήδη αναβαθμίζουμε τα F-16 μας κι αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023-24, οπότε ενδιαφερόμαστε πολύ να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα των F-35 μετά από αυτό. Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου».

Στο τραπέζι πλάι στον Κυριάκο Μητσοτάκη βρισκόταν η σύζυγός του Μαρέβα Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Στην αμερικανική πλευρά, πλάι στον κ. Τραμπ, βρισκόταν η πρώτη κυρία, Μελάνια Τραμπ, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Οι δύο άνδρες συνέχισαν τη συνάντησή του στο Οβάλ Γραφείο.

Σημειώνεται πως, όπως ήταν αναμενόμενο εξαιτίας των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, το ενδιαφέρον των ξένων δημοσιογράφων κινήθηκε γύρω από τη δολοφονία Σουλεϊμανί και την παραπομπή του Ντ. Τραμπ. 

Η ΑΦΙΞΗ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Στον Λευκό Οίκο βρίσκεται, αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του, Μαρέβα Μητσοτάκη, ενόψει της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Μητσοτάκης και η σύζυγός του συνοδεύονταν από τους κ.κ. Δένδια, Πέτσα, Παναγιωτόπουλο, Κεραμέως, Γεωργιάδη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ζητώντας όμως και την αμερικανική στήριξη έναντι της Άγκυρας. Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς θα είναι παρών, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Το αξιοσημείωτο είναι πως ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση. Με γεμάτη ατζέντα και ξεκάθαρες επιδιώξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν είναι μόνο άκυρα, αλλά και γεωγραφικά γελοία η συμφωνία Λιβύης με την Τουρκία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξεις στον χάρτη για να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από το think tank στις ΗΠΑ.

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΝΤ

Συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, λίγη ώρα πριν τη συνάντησή του, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα, νοηματοδοτώντας τη νέα εποχή που έρχεται στην Ελλάδα, μετά και την οριστική έξοδο από την κρίση.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Γκεοργκίεβα έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Τον πρωθυπουργό συνόδευαν οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Στέλιος Πέτσας, Άλεξ Πατέλης (οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού) και ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva, στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και εύχομαι κάθε καλή τύχη στις προσπάθειές σας. Τους τελευταίους έξι μήνες -μάλιστα σήμερα συμπληρώνονται έξι μήνες από την εκλογή μας στις 7 Ιουλίου 2019- έχουμε μπει σε μια εποχή ανάπτυξης και αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία.

Πιστεύω έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας. Επίσης χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ.