Όλοι εναντίον όλων είναι το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα το εσωτερικό του κόμματος να μυρίζει μπαρούτι. Οι τάσεις βρίσκονται σε διάταξη μάχης ενόψει του τρίτου συνεδρίου την προσεχή άνοιξη, που εν πολλοίς θα καθορίσει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συμμαχίες αλλάζουν και οικοδομούνται καινούργιες συσπειρώσεις, όπως αυτή που προωθούν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Κώστας Πουλάκης, η Πέτυ Πέρκα κ.ά.

Tην ίδια στιγμή οι συνεχείς προσθήκες στελεχών από το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνουν νέα δεδομένα, τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποιεί στο έπακρο, προκειμένου να χαράξει την πορεία που θέλει. Επί της ουσίας, ο πρώην πρωθυπουργός έχει εντάξει στα κεντρικά όργανα του κόμματος μια σειρά από στελέχη που προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία, με αποτέλεσμα να ελέγχει πλήρως τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Πολύ περισσότερο, να καθορίζει στο 100% ακόμα και την καθημερινή «γραμμή», καθώς στον «πρωινό καφέ» που έχει καθιερώσει μετέχουν ουκ ολίγα στελέχη εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους ο Νίκος Μπίστης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά. Αντιθέτως, δεν παίρνουν μέρος παράγοντες όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Οι αντιπαραθέσεις, το κλίμα καχυποψίας και τα μέτωπα που έχουν σχηματιστεί απέναντι στα ανοίγματα που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας προς την Κεντροαριστερά
Από τη μία, αυτές οι εισχωρήσεις στελεχών αναζωπυρώνουν πάθη του παρελθόντος από το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταφερθεί η αντιπαράθεση «σημιτικών» και «ακηκών» που έχουν μετακομίσει στο κόμμα αυτό. Είναι χαρακτηριστική η δημόσια αντιπαράθεση που προκλήθηκε με αφορμή το άρθρο του κ. Σημίτη («Νέα», 14/12/2019) ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη, στελέχη με αναφορές στον κ. Τσοχατζόπουλο (π.χ. Νίκος Μαδεμλής) και πρόσωπα που ήταν κοντά στον κ. Σημίτη και τώρα έχουν προσεταιριστεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι κύριοι Μπίστης, Λιάκος, Παναγιώτου και Μητσός επιτέθηκαν στον κ. Πολάκη για το ανοίκειο ύφος που χρησιμοποίησε κατά του πρώην πρωθυπουργού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει τις προσεχείς ημέρες υπερασπιστικό άρθρο του κ. Σημίτη από τον Νίκο Μουζέλη, πρόσωπο που παίζει σημαίνοντα ρόλο στα δρώμενα της Προοδευτικής Συμμαχίας. Από την άλλη, όλα αυτά τα ανοίγματα δημιουργούν κλίμα ακόμα μεγαλύτερης καχυποψίας μεταξύ των στελεχών που απηχούν τις θέσεις του κ. Τσίπρα και της ομάδας των «53+», αλλά και ιστορικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως από τη στιγμή που παγιώνεται η άποψη σε μια σειρά από στελέχη του κόμματος ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει με κάθε τρόπο να τους περιθωριοποιήσει και να τους βγάλει εκτός του μηχανισμού λήψης αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΞΑΠΟΛΥΕΙ ΒΕΛΗ

Εδώ και ημέρες ο άλλοτε στενότερος συνεργάτης του κ. Τσίπρα και από τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει να διαμορφώσουν το σχέδιο μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, Νίκος Παππάς, δέχεται τα βέλη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Νίκου Φίλη και του Πάνου Σκουρλέτη. Το πρόσχημα είναι, μεταξύ άλλων, το «Βατερλώ» Παππά στη δημόσια τηλεόραση και τις τηλεοπτικές άδειες την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις τους, τα προαναφερθέντα στελέχη επισημαίνουν την αποτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι των μέσων ενημέρωσης και ιδίως της ΕΡΤ. Πίσω από αυτές τις επισημάνσεις φαίνεται ωστόσο ότι κρύβεται η διαμάχη για το μέλλον, με την έννοια ότι μέσω του κ. Παππά επιχειρούν να πλήξουν τα ανοίγματα που κάνει ο κ. Τσίπρας προς την Κεντροαριστερά. Η σύγκρουση επικαιροποιήθηκε καθώς την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Παππά αναφορικά με ένα νομοσχέδιο (σ.σ.: για τα «κόκκινα» δάνεια) που προωθούσε η κυβέρνηση και το οποίο ο κ. Τσακαλώτος ήθελε να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Παππάς να το καταψηφίσει. Όλα τα προαναφερθέντα φέρνουν τον κ. Τσίπρα σε δυσχερή θέση, καθώς δεν διακρίνεται από καμία διάθεση να εμπλακεί στις αντιπαραθέσεις και να πάρει θέση υπέρ κάποιας πλευράς. Διαφαίνεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να βάλει κάτω από το χαλί όλες τις διαφωνίες και να υλοποιήσει, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις αντιδράσεις, το σχέδιο μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμά ότι οι συσχετισμοί λειτουργούν υπέρ του και ότι έχει μαζί του το συντριπτικό τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Επιλέγει, δηλαδή, να παίξει με όρους «μεγάλης εικόνας» και όχι με τις περιορισμένης σημασίας αντιπαραθέσεις στην κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας λογίζει ως κύριο αντίπαλό του τον χρόνο, δεδομένου ότι το μόνο που δεν θα ήθελε είναι ένας εκλογικός αιφνιδιασμός από τον κ. Μητσοτάκη μέσα στο 2020. Κατά τα λοιπά, θα πάει στο συνέδριο με όρους ηγεμονίας, εκτιμώντας ότι θα αποτυπωθεί πλήρως η κυριαρχία των δικών του απόψεων.