Στην τελευταία έρευνα της κοινής γνώµης που διενήργησε η εταιρεία Marc υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον συγκριτικό στοιχείο. Είναι η αποτίµηση από τους πολίτες των πρώτων 100 ηµερών διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, καθώς και των πρώτων 100 ηµερών της Νέας ∆ηµοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

e1

Τα σχετικά στοιχεία είναι συντριπτικά σε βάρος της κυβέρνησης της για «πρώτη φορά Αριστεράς» και αποδεικνύουν πόσο γρήγορα η κοινή γνώµη µπόρεσε να αξιολογήσει το έργο της σηµερινής κυβέρνησης σε σχέση µε τις «θεωρητικολογίες», λαϊκίστικου τύπου του πρώτου τριµήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πράγµατι, ενώ τον Φεβρουάριο του 2015 οι θετικές γνώµες για την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονταν σε 83,1%, δύο µήνες µετά, και συγκεκριµένα τον Απρίλιο του ιδίου έτους, η αριστερή κυβέρνηση είχε χάσει 31 ποσοστιαίες µονάδες όσον αφορά τις θετικές γνώµες (52,4%). Κατ’ αντιδιαστολή, τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή έπειτα από τρεις µήνες νεοδηµοκρατικής διακυβέρνησης, το ποσοστό θετικής αποδοχής της Ν.∆. είναι στο 68%, δηλαδή περίπου 16 ποσοστιαίες µονάδες παραπάνω από τις θετικές γνώµες που συγκέντρωνε το αντίστοιχο διάστηµα της δικής του διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ και που συνεχώς µειώνονταν στη συνέχεια.

e2

Η διαφορά αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι οι πολίτες το 2015 αξιολογούσαν ως περίπου «λόγια του αέρα» τα κυβερνητικά «επιτεύγµατα», ενώ σήµερα έχει ανακοινωθεί µια σειρά µέτρων του πρώτου τριµήνου, τις θετικές επιπτώσεις των οποίων οι πολίτες είναι εύκολο να διαπιστώσουν. ∆ιότι τις βίωσαν.

ΑΝΟΥΣΙΑ
Με τη συµπλήρωση 100 ηµερών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε εκδοθεί µια ανακοίνωση «επιτευγµάτων», τα οποία κυµαίνονταν από ανούσια µέτρα µέχρι λαϊκίστικα ευχολόγια, που δεν ήταν δυνατόν να έχουν απήχηση στους πολίτες. Με τη ΣΥΡΙΖΑϊκή αυτή λογική, ως πιο χειροπιαστό µέτρο εµφανιζόταν η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα δηµόσια νοσοκοµεία, που τελικώς είχε αρνητική επίπτωση στα οικονοµικά της δηµόσιας Υγείας. Ως κυβερνητικό µέτρο ουσίας -σε µία περίοδο που το εθνικό οικονοµικό πρόβληµα ήταν οξυµένο και, βεβαίως, είδαµε πως η τότε κυβέρνηση το χειρίστηκε µε το κλείσιµο των τραπεζών- προβλήθηκε η επαναλειτουργία της ΕΡΤ (τη στιγµή, µάλιστα, που η δηµόσια τηλεόραση λειτουργούσε ως ΝΕΡΙΤ).

e3

Μεταξύ των προβληθέντων κυβερνητικών επιτευγµάτων του πρώτου τριµήνου της αριστερής διακυβέρνησης ήταν η ακύρωση νέων αυξήσεων στα τιµολόγια του ηλεκτρικού ρεύµατος. Οµως, από πουθενά δεν προκύπτει ότι επρόκειτο η προηγούµενη κυβέρνηση, αν έµενε στην εξουσία, να εγκρίνει αυτές τις αυξήσεις. Παράλληλα, ως «έργο» της αριστερής κυβέρνησης της πρώτης περιόδου ήταν η διασφάλιση, υποτίθεται, της βιωσιµότητας της Ελληνικής Βιοµηχανίας Ζάχαρης. Τόση ήταν η εξασφάλιση, που το φθινόπωρο του 2018 εντάχθηκε η ιστορική αυτή βιοµηχανία στο Αρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα µε απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

53e4

Άλλο «επίτευγµα» ήταν η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’. ∆ηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ επαίρετο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Η κατάργηση αυτή µαζί µε τη χαλαρή αντιµετώπιση της εγκληµατικότητας, µέσω της τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα, οδήγησαν σε ένα καθεστώς ευνοϊκό για τα εγκληµατικά στοιχεία και σε αύξηση της παραβατικότητας. Επίσης, ως «έργο» τους διαφήµιζαν την αντιµετώπιση της φορολογικής απάτης. Βεβαίως, η ανακοίνωση του κυβερνητικού αυτού επιτεύγµατος δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη ανακοίνωση συγκεκριµένου µέτρου προς αντιµετώπισή της, ούτε και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσµατα που είχε η αντιµετώπιση αυτή. Σηµαντικό, επίσης, είναι να αναφέρουµε ότι η πρώτη περίοδος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που επί της ουσίας έβαλε τις βάσεις για να οδηγηθεί η χώρα στα νύχια των δανειστών και η 17ωρη διαπραγµάτευση του Αλέξη Τσίπρα να καταλήξει στο τρίτο, σκληρό Μνηµόνιο.

e5

ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ
Προς σύγκριση της κυβερνητικής αποτελεσµατικότητας απέναντι στα ευχολόγια που παρουσιάστηκαν ως τα πρώτα κυβερνητικά µέτρα του ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να παρατεθεί το τι έγινε στις 100 πρώτες ηµέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

e6

Εν πρώτοις, έχουµε την άµεση µείωση του ΕΝΦΙΑ µεσοσταθµικά κατά 22%. Να θυµίσουµε για την ιστορική καταγραφή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσµευθεί να τον καταργήσει. Στο ίδιο πλαίσιο των οικονοµικών ελαφρύνσεων και ενισχύσεων, η σηµερινή κυβέρνηση: (α) βελτίωσε τη ρύθµιση των 12 δόσεων, (β) έδωσε αυξηµένες συντάξεις χηρείας, που είχαν µειωθεί από την προηγούµενη κυβέρνηση, (γ) επέστρεψε οφειλές του ΕΦΚΑ σε ελεύθερους επαγγελµατίες και (δ) αύξησε και προκαταβάλλει το επίδοµα θέρµανσης στους δικαιούχους.

e7

Ακόµα, πήρε τα πρώτα µέτρα εξυγίανσης της ∆ΕΗ που είχε φτάσει στο «κατώφλι» της χρεοκοπίας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ξεµπλόκαρε τη µεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, έχει συµφωνήσει µε τους Κινέζους για την επενδυτική τους επέκταση στο λιµάνι του Πειραιά και έχει προσλάβει 30.350 αναπληρωτές για την αντιµετώπιση των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία.

e8

Παράλληλα, κατάργησε το άσυλο στα ΑΕΙ, µέσω του οποίου είχαν µετατραπεί σε άβατα για να ευδοκιµούν το λαθρεµπόριο και το εµπόριο ναρκωτικών µε ορµητήριο τα Ιδρύµατα αυτά, και προβαίνει στην πρόσληψη 1.500 αστυνοµικών ώστε να αυξηθεί η αστυνόµευση σε περιοχές µεγάλης παραβατικότητας. Επίσης, άρχισαν οι εκκενώσεις παρανόµως καταληφθέντων δηµόσιων κτιρίων από περιθωριακά στοιχεία και καθιερώθηκε η χορήγηση φαρµάκων από τα φαρµακεία και τα νοσοκοµεία στους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες. Οι συγκρίσεις είναι καταλυτικές. Και, το σπουδαιότερο, δείχνει ότι τις αξιολογεί η ελληνική κοινωνία, περιβάλλοντας µε την εµπιστοσύνη της τη νεοδηµοκρατική κυβέρνηση και καταδικάζοντας ως αναξιόπιστο τον ΣΥΡΙΖΑ.

e9

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 16/11